TehnikaTesti

Xiaomi 12T Pro

Pred dobrim letom dni smo na preizkus prejeli Xiaomi 11T Pro, pametni telefon, ki je med pisci dvignil veliko prahu. Med gromozanskimi številkami tehničnih podatkov je izstopal zapis cene, saj je za lep telefon z bliskovitim polnjenjem in fantastičnim fotoaparatom, bil občutno prekratek. Glede na svetovna dogajanja, pri novemu modelu ne gre pričakovati boljšega razmerja med ceno in dobljenim, vendar tisto kar nas zanima je, ali lahko Xiaomi 12T Pro zapolnil čevlje svojega predhodnika?

Ne gre se slepiti, da novinec ne izgleda bolje. Ohišje vsebuje kar nekaj elementov dizajna, medtem ko ukrivljena matirana hrbtna stran ”arktično” modre barve, zagotavlja manj prstnih odtisov in nudi kompakten občutek v dlani. Dimenzije aparata so napram ”enajstki”  za nianso manjše – 163.1 x 75.9 x 8.6 mm, sem pa pričakoval, da se bo malce znižala masa, ki je z 205 g za 1 g višja od lanskega modela. Sklepam, da je v tem primeru masa zaželena. Daje občutek kvalitete, o čemer sem že pisal pri preizkusu modela Xiaomi 12.

12T Pro vsebino prikazuje na 6,67-palčnem zaslonu z resolucijo 1220 x 2712 slikovnih točk in se ponaša s hitrostjo osveževanja 120 Hz. Sledjo je že predstavil model 11T Pro, kar pa je novost, je tehnologija AMOLED s kar 68 milijardami barv, ki si pripisuje naziv za najbolj barvit zaslon pametnega telefona doslej.

Xiaomi 12T Pro je opremljen s trenutno najboljšim čipovjem Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1, ki izboljša zmogljivost procesorja za 16 odstotkov in delovanja grafične podpore za 11 odstotkov v primerjavi s Snapdragonom 8 Gen 1 ter zmanjša porabo energije za več kot 30 odstotkov. Tisto, kar je pri modelu 11T Pro malce ogrenilo okus rokovanja, je bilo občasno pregrevanje naprave. Le-tega naj bi sveži Xiaomi 12T Pro odpravil zavoljo 65 odstotkov večje komore sistema za odvajanje toplote kot tudi 125-odstotne višje toplotne pokritosti materiala, kot v Xiaomi 11T Pro. Glede na preizkušeno lahko besede iz medijske sporočila potrdim, saj je uporabniška izkušnja bila nemotena, zato boste odslej brez skrbi okoli tematike pregrevanja.

Mogoče se je na ta račun tudi nekoliko zmanjšal predvideni čas hitrega polnjena. No, za dobri dve minuti. Ampak, to nista tisti dve minuti, z napetih tekem NBA končnic. Na razpolago ostaja baterija s kapaciteto 5000 mAh, ki jo je s pomočjo 120 W polnjenja HyperCharge mogoče s praznega do polnega stanja napolniti v zgolj 19 minutah. Napolnjeno baterijo boste težko ”zmolzli” v enem dnevu, tudi če res veliko časa preživite na družbenih omrežjih. Res pa je, da nikoli ne rečem nikoli.

Dobra stvar je ta, da je hitri polnilec gratis. No, ni čisto zastonj. Vštet je v ceno telefona, kar je zdaj že prej izjema kot pravilo, če skozi grmovje pogledamo na konkurenco. V tem paketu pa še prejmete podatkovni kabel ter simpatičen silikonski ovitek. Vednar, nismo še pri ceni, naj ostane ta za konec. Glede polnjenja pa še samo ta stavek. Aplikacija Xiaomi AdaptiveCharge se nauči vaših vsakodnevnih rutin polnjenja, s čemer se to optimizira in je nekakšna varovalka pred tistimi pogovornimi debatami ”na kakšen način pa ti polniš telefon, da ne uničuješ baterije?”.

Poglejmo še na hrbtno stran, kjer je glavni maček v žaklju. V izbočen pravokotnik so zapakirane tri kamere z bliskavico. Sledijo si takole. Primarna kamera premore 200 MP, ultra širokokotna kamera nudi 8 MP in makro kamera dobra 2 MP. Presenečeni? Sam sem bil, saj nekako nisem pričakoval poteze višanja ”megapikslov”, glede na to da se vse več proizvajalcev vrača v piljenje optičnega ”hardware-a”. 200 MP pač daje občutek avtomobilskega nastopaštva, kdo ima največ konjev pod pokrovom. Ampak, kaj dejansko ti konji zmorejo?

Pri Xiaomijo pravijo, da je kamera podprta z revolucionarno strojno opremo in lastnimi naprednimi algoritmi AI, tako da Xiaomi 12T Pro zagotavlja vrhunske slike z visoko jasnostjo, močno nočno fotografijo in hitrim ostrenjem. Te skupaj z vrsto drugih optimizacij omogočajo zajem številnih podrobnosti tudi v slabih svetlobnih pogojih ali pri fotografiranju hitro premikajočih se objektov – brez izgube izostritve. In praksa?

Naravne barve. Tudi ob slabših svetlobnih pogojih ob romantični večerji.

Najprej sem opazil, da so barve zelo realne. Ni pretiravanja, kot smo denimo navajeni od Samsungovih aparatov, ali prevelike korekcije, kot to počnejo Iphone-i.

Primerjava barv ter umetne korekcije – levo 12T Pro, desno Iphone 13 Pro.

Prav tako se je kamera znebila nadležne modrine, ki se je našemu testnemu 11T Pro čudežno prikradla med eno izmed sistemskih posodobitev. Fotografiranje z glavno kamero ustvari res odlične fotografije, kar se lahko prepričate v galeriji.

Težava nastane, ko želimo pobližje fotografirati objekt. Takrat je rezultat precej zrnast, digitalen. Nevšečen. Kakšen optičen zoom več ne bi škodoval.

Po drugi strani, pa je aktualen model nepojasnjeno zgubil 3 MP pri makro kameri, kar je za naše uredništvo manjši šok, saj sila radi to perspektivo izkoristimo za fotografiranje mehanizmov prestižnih zapestnih ur.

Čeprav ima fotoaparat tudi senzorsko 2-kratno povečavo, katera lahko izkoristi zmožnosti velikega tipala velikosti 1/1,22″ za fotografiranje idealnih portretov, je ”samodejna AI” izbira akterjev občasno netočna. Kot da se zaslonka ne bi pravilno prilagodila situaciji. Škoda, saj je veliko poudarka bilo ravno na takšnih pametnih zajemih trenutkov.

No, po drugi strani pa z integrirana vtičnika Xiaomi ProCut in Ultra burst pomagata obrezati slike in ustvariti vsebino profesionalnega videza – primer odstranitve štirinožca z eno potezo:

Za visoko raven ustvarjalnosti pri snemanju filmov Xiaomi 12T Pro podpira video 8K v polni ločljivosti. Le še televizije in računalnike s takšnimi zasloni potrebujemo, da bomo lahko izkusili vse detajle. Za shrambo datotek se vam ni treba bati, saj že vstopni model nudi 256 GB prostora ter 8 GB delovnega pomnilnika. A o neskončno mnogo fotografijah ne gre sanjati, saj so posledica 200 MP kamere izredno velike datoteke fotografij. V povprečju so posnete fotografije velike med 6 in 8 MB, dočim fotoaparati z 2x ali 4x manj ”piksli” zajamejo med 2 in 5 MB velike foto datoteke.

Verjamem, da večine uporabnikov omenjene stvari ne bodo ganile, niti jih ne bodo med uporabo opazili, a nekako moramo kritiki opravičiti svoj obstoj ter vzpodbuditi proizvajalce k novim rešitvam. Z vstopno ceno 829 evrov, za različico z 8GB + 256 GB, še vedno predstavlja zelo konkurenčen nakup, sploh če upoštevamo, da zraven v paketu dobimo najzmogljivejši polnilec telefona na tržišču.

Zagotovo je Xiaomi 12T Pro zastavonoša kot se šika, s hudimi performansami, dobrim izgledom ter odlično kamero, ki kljub podivjanim cenam ne bo prehudo oskrunil vašega bančnega računa.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button