NoviceTehnika

Valve odgovarja na Nintendo Switch

Valve je znana ameriška korporacija, ki se ukvarja oziroma se je ukvarjala, predvsem z razvojem programske opreme, natančneje video iger. Že pred časom so se pojavile govorice, da bi Valve utegnil skočiti v zelje Nintendu oziroma njihovemu Switchu. In res se je zgodilo. Valve je predstavil Steam Deck.

Izdelek menda še ni povsem dokončan, a pri Valve delajo s polno paro, saj naj bi rezervacije odprli že danes, decembra pa ga bodo v roke dobili prvi kupci. V trenutni fazi razvoja je Steam Deck opremljen s sedem palčnim zaslonom z ločljivostjo 1280×800, razmerjem stranic 16:10, svetlostjo 400 nitov in 60-herčnim osveževanjem. Ob straneh konzole sta dva “thumbsticka”, na vsaki strani po ena sledilna ploščica inše nekaj drugih gumbov. Steam Deck je opremljen tudi s klasičnim 3.5mm priključkom za slušalke, stereo zvočnikom in dvema mikrofonoma. Seveda je mogoče Steam Deck povezovati tudi z zunanjimi napravami in zasloni. Naprava tehta 669 gramov.

Pri razvoju strojne opreme je Valve sodeloval z največjimi, čipe je namreč priskrbel AMD. Na voljo sta 2.4 in 3.5 GHz procesorja ter 1.0 in 1.6-gigaherčni grafični procesni enoti. Na krovu nove prenosne igričarske naprave je 16GB LPDDR5 RAM-a in do 512GB NVMe razširljivega prostora za shranjevanje digitalnih izvodov iger. Odvisno od načina uporabe, naj bi se čas delovanja raztezal med dvema in osmimi urami. Nintendo Switch zdrži tudi do devet ur. Programsko opremo so seveda razvili v hiši. SteamOS je namenjen izključno prenosnim napravam. Omeniti velja, da Valve razvija tudi združljiv dok z DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, USB 3.1 in Ethernet vrati.

Rok Rabič
foto: Valve

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button