TehnikaTesti

Urbanista Stockholm

Pravijo, da najdražje ni vedno tudi najboljše. Pravijo tudi, da najcenejše ni vedno najslabše. Resnica? Nekje vmes. Tu nekje vmes, v zlati sredini, so tudi brezžične slušalke švedskega proizvajalca Urbanista.

Najprej moram poudarit, da mi je izredno všeč zelo izviren način imenovanja njihovih izdelkov. Podjetje se je rodilo iz ljubezni do glasbe, umetnosti in urbanega življenja. Večina njihovih izdelkov je tako poimenovanih po različnih svetovnih prestolnicah. Seveda jim je najbližje prav švedska prestolnica Stockholm in tako so poimenovali tudi ta par brezžičnih slušalk.

Slušalke Urbanista Stockholm bi zares uvrstil v zlato sredino, tako po ceni, roko na srce pa tudi po kakovosti izdelave in zvoka. Tisti pravi audiofili boste zelo verjetno razočarani. Zvok je sicer zelo čist, a precej osiromašen. Pogrešal sem močnejše poudarke nizkih tonov, nekateri zvokovni elementi praktično ne pridejo do sprejemnikov v možganih. Tudi glasnost je v primerjavi z nekaterimi drugimi slušalkami relativno skromna.

Po drugi strani sem bil presenečen nad čistostjo zvoka med telefonskim pogovorom. Govor je v resnici celo bolj razločen kot neposredno v slušalki telefona. Ampak samo v primeru, ko v okolici ni prevelikega »šundra«. To je element, ki ga slušalkam Urbanista Stockholm verjetno tudi najbolj zamerim. Zmanjševanje šuma okolice (angleško »noise cancelation«) je relativno slabo. Če vseeno tudi v tem poskušam najti pozitivno plat bi dejal, da boste kljub poslušanju glasbe, ob pohajkovanju v hribih slišali prijazne pozdrave mimoidočih.

Sam videz slušalk ni pretirano izstopajoč, kar je v mojih očeh le dobro. So lično, tipično skandinavsko minimalistično oblikovane in povsem solidno izdelane, nekaj težav sem imel le s prileganjem mojim ušesom. Malenkost dražji model London se denimo že ponaša tudi z gumenimi nastavki in je na ta način tudi bolj udoben. Po nekaj dneh privajanja nisem imel večjih težav, slušalke so bile večino časa tudi čvrsto na mestu.

Izredno priročno je preprosto upravljanje z osnovnimi funkcijami kar preko slušalk. Za povečanje glasnosti enostavno s prstom tapneš po logotipu na desni slušalki, za znižanje enako na levi. Funkcija, ki je pri takšnih slušalkah prej svetla izjema kot pravilo, posebej v tem cenovnem razredu. Telefona praktično ni potrebno jemati iz žepa ali nahrbtnika. Čas predvajanja je na papirju več kot tri ure in pol, v praksi pa je ta čas pri najvišji glasnosti predvajanja (ki kot rečeno ni tako visoka, da bi lahko škodovala sluhu) manj kot tri ure. Priročen in lično oblikovan etui naj bi slušalki napolnil petkrat, v praksi sem jih uspel napolniti trikrat, skoraj štirikrat.

Zaključim lahko, da bodo brezžične slušalke Urbanista Stockholm zadovoljile relativno širok krog uporabnikov. Verjetno zares ne tistih, ki prisegajo na vrhunski zvok, ravno tako ne tistih, ki se želijo postavljati z logotipom in imenom. Zagotovo pa bodo zadovoljile vse nas, ki si želimo z glasbo predvsem popestriti kak siv dan in pohajkovanje nekje daleč od natrpanega vsakdana. To nalogo Urbanista Stockholm opravijo več kot le dobro.

Rok Rabič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button