NoviceTehnika

Ujemite lepoto novoletne okrasitve

Veseli december in z njim praznično vzdušje že močno trkata na vrata. V kuhinjah diši po piškotih, otroci že pišejo prva pisma trem dobrim možem in počasi začenjamo izbirati okraske za božična drevesca. Prav tako pa se v teh dneh tradicionalno prižigajo novoletne lučke v številnih mestih širom Slovenije.

Gre za eno najlepših tradicij, ki naznani čas veselja, praznovanja in druženja z najbližjimi. Najbolj znamenit je zagotovo prižig lučk v središču Ljubljane, saj mesto odane v čaroben duh. Slovenska prestolnica v hipu postane pravljična. Tudi letos lahko na Prešernovem trgu občudujemo veliko božično drevesce, ki ga osvetljujejo okrašene bližnje stavbe in nebo polno zvezdnatih luči. Letošnja pravljična okrasitev nosi tudi posebno sporočilo – »Oni smo mi« – ta nas opominja, da smo danes staroselci, že jutri morda begunci.

Čarobno vzdušje širom cele Slovenije

Lučke pa ne žarijo le v Ljubljani, ampak tudi v drugih slovenskih mestih. Pravljičnega vzdušja bomo med drugim deležni še v Mariboru, Celju, Kranju, Izoli, Kopru, Novi Gorici, Kranju, Murski Soboti in Novem mestu. Torej ne glede na to, iz katerega konca Slovenije prihajate, boste lahko v veselem decembru uživali na magičnih večernih sprehodih. Bodisi sami ali z družino.

Vsekakor pa je to tudi odlična priložnost, da ovekovečite nekaj spominov, ki bodo z vami ostali za vedno. Ni lepšega, kot se ozreti po starih fotografijah polnih nasmehov, ki izžarevajo toplino in veselje. Pravljične okrasitve pa naravnost slovijo po svoji fotogeničnosti. Takšne priložnosti so pisane na kožo vodilnemu pametnemu telefonu Huawei P60 Pro, ki se pri fotografiji počuti domače kot Božiček na letečih saneh.

Spomini, ki so večni

S takšnim telefonom pravzaprav sploh ni treba, da obvladate mojstrstvo fotografije, da bi vam uspela čudovita slika. Enostavno ga usmerite v želeni motiv, pritisnete sprožilec in vse delo opravi on sam. Tudi ponoči. Vsi, ki ste že kdaj poskusili fotografirati med nočnim sprehodom po mestu, veste, da v veliko primerih dobite le zmazek.

S Huawei P60 Pro pa so te skrbi odveč. Telefon je namreč opremljen z velikim tipalom, ki zmore zajeti več svetlobe, prav tako pa se lahko pohvali z inovativnim barvnim filtrom RYYB (CFA). Ta zelene pike običajnega filtra (RGGB) zamenja z rumenimi, ki sočasno prepuščajo svetlobno valovanje rdečega in zelenega spektra, posledica česar pa je zaznava še dodatnih 40 % svetlobe. Tako enostavno v aplikaciji kamere izberete nočni način, »škljocnete« in že imate lep praznični utrinek.

Bodite ustvarjalni – slika pove več kot 1000 besed

Smo pa ob tem vseeno pripravili še nekaj dodatnih nasvetov, kako lahko svojo nočno fotografijo še dodatno popestrite oziroma poskrbite, da si bo resnično zaslužila mesto v vašem družinskem albumu in na zidu vašega najljubšega družbenega omrežja, bodisi je to Facebook, Instagram, TikTok ali kateri drug.

  1. Imejte mirno roko

Mirna roka je vsekakor osnova za ostro in lepo fotografijo. Ponoči še toliko bolj, saj kamera takrat »hlasta« po vsakem viru svetlobe. V teh primerih si lahko pomagate tudi z dodatnim stojalom oziroma tripodom, v katerega pripnete telefon. Ni treba, da je stojalo veliko, lahko je takšno, da ga enostavno spravite v žep in vas ne ovira na sprehodu.

  1. Poigrajte se s svetlobo

Med najbolj atraktivne nočne fotografije zagotovo sodijo tiste, ki se poigravajo z različnimi viri svetlobe in ustvarijo svetlobne sledi. Najbolj enostavno to lahko povadite s premikajočimi se avtomobili, rezultati pa so fantastični. Na ta način resnično ujamete duh tistega momenta. Če se boste izurili v strokovnjaka tega področja, pa lahko z lučmi »rišete« že prave zgodbe. Popolno za božično-novoletni čas.

  1. Razmišljajte abstraktno

Kdor ima oko za fotografijo, lahko motiv za objektiv najde praktično na vsakem koraku. Za fotografijo ni potrebno, da je vedno neposredna in klasična. Lahko izberete le detajl, ki ga boste zajeli, interpretacijo pa pustite tistemu, ki si bo fotografijo ogledal. Zazrite se v nebo in ujemite le tisti del zvezdnatih luči, ki vam najbolj padejo v oči.

  1. Okrasite fotografijo

Tako, kot radi okrasimo božična drevesca in uživamo v sprehajanju po okrašenih mestih, lahko v duhu praznikov okrasimo tudi svojo fotografijo. Na telefonu Huawei P60 Pro je že privzeto na voljo veliko različnih filtrov, kdor se počuti še bolj ustvarjalno, pa lahko s pomočjo trgovine AppGallery in iskalnika Petal poišče še vrsto drugih aplikacij, ki omogočajo napredno obdelavo fotografij.

*Oglasno sporočilo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button