TehnikaTesti

TCL 10 Pro

VIDEO: S čim so postregli Kitajci s svojim zastavonošo?

Pravijo, da je vsake civilizacije enkrat konec. Še pred 10 leti smo se smejali kitajskim izdelkom. Avtomobili so bili posmeh strojegradni, mobilne telefone pa ne bi uporabljali niti za žabice na lokalnem ribniku. A zahodni svet jadra na krilih stare slave, ljudem ponuja miniaturne izboljšave, vse to pompozno zapakira v marketinški „must have“, realno gledano, pa že lep čas niso ponudili ničesar zares osupljivega. Kar je tragično je, da vse to z vsako generacijo ponudijo za kakšnega stotaka dražje! Po drugi strani pa so se potrpežljivi Kitajci učili, spremljali, borbali … in začeli prehitevati … po desni, po levi, zgoraj, spodaj …

Zanimiv je namreč podatek, da v ZDA vsako leto diplomira približno 200.000 ljudi s področja informatike in strojništva, medtem ko na kitajskem, reci in piši, dobre 3 milijone! In pred štirimi leti je na svet privekala Huaweijeva serija 10 Pro, ki je začela postavljati nove smernice. Če Američani ne bi nastavili pasjih bombic, bi verjetno danes Huawei že veselo kraljeval na številnih (prodajnih) lestvicah.

Mi smo tokrat na preizkus popeljali zastavonošo še enega kitajskega giganta. TCL 10 Pro. Telefon, ki je svojo premiero doživel že na IFI 2019 (uradno so ga „splavili“ v maju 2020), je končno našel mesto v našem testnem naboru. Priznam, sam sem bil že dolgo časa zvedav, kaj zmorejo Kitajci ponuditi v svojem najboljšem gizmu. In roko na srce, ponujajo veliko.

Začnimo s kamero. Le-ta ponuja četverico različnih s skupno ločljivostjo 64 MP. Poleg tega je še širokokotna (16 MP), makro (5 MP) in globinska (2 MP). Ob tem je potrebno dodati, da ima dve LED lučki, ki služita kot fleš oziroma zelo zmogljiva svetilka ponoči. Video je zmožen snemanja v 4K (30 sličic v sekundi), polni HD ločljivosti (30/60/120 sličic v sekundi) in HD ločljivosti (do 960 sličic v sekundi). Fotografski način omogoča samodejno fotografiranje (velikosti slik 64 MP, 16 MP, 12 MP in 10 MP), nočni način in profesionalni način. Predvsem nočni način uspe zelo mračne podobe spremeniti v povsem spodobno vidne posnetke. Kvaliteta fotografij je nadpovprečna, a vseeno še nekoliko zaostaja za (bistveno) dražjo konkurenco. V kolikor imate nautolažljivo željo po sebkih, so vam pri TCL-u namenili kamero s 24 MP. Tako video kot slike ponudijo zares všečen nabor barv in ostrine.

Srce TCL 10 Pro predstavlja 8-jederni procesor Snapdragon 675. Delovni pomnilnik je odmerjen s 6 GB, medtem ko mobilnik sam ponuja 128 GB skladiščnega prostora. Le-tega je možno razširiti še z do 256 GB micro SD kartico, na isto mesto pa lahko vstavite še drugi SIM kartico. Predvsem navdušuje 6,47-palčni AMOLED ukrivljeni zaslon, ki ponuja ločljivost 1080 x 2340 slikovnih točk. Filmi in ostali posnetki so zares pravo vizualno veselje.

Kaj pa sladkorčki? TCL 10 Pro ima vgrajen ifrardeč vmesnik, s katerim lahko upravljate domala vse elektronske naprave v vašem domu. Sam sem namreč tiste sorte kavčar, ki daljinca prekladam po celem stanovanju, nato pa se le-ta čudežno znajde v kuhinji in kot zakleto, bi ravno v času iskanja želel prestaviti program. No, 10 Pro reši marsikatero zagato. Nadalje je tu baterija s kapaciteto 4500 mAh, ki brez težav poskrbi za dvodnevno aktivno uporabo. V kolikor niste goreč ljubitelj aplikacij tipa TikTok, Whatsapp (predvsem video klicev) boste TCL-ovega gizma brez težav ohranili pri življenju tri ali celo štiri dni. V uredništvu smo se prav tako navduševali nad prelivajočo zeleno barvo, v škatli pa boste našli še silikonski ovitek in polnilec (Type-C).

In najboljše sledi za konec. TCL Pro 10 lahko na spletu naročite za približno 400 evrov, kar je zagotovo več kot korektna cena. Vsekakor telefon, ki je TCL zarisal na zemljevid resnih igralcev tudi v segmentu najzmogljivejših mobilnih telefonov. Pri TCL-u se počasi že pripravljajo na naslednjo generacijo (TCL 20 Pro), a bo do takrat vseeno še preteklo precej časa. In kar je najboljše pri kitajskih telefonih. Z vsako generacijo delajo ogromne korake k zanesljivosti in tehnološkim zmogljivostim, ki jih ponuja konkurenca in na številnih področjih jih arogantni zahodni svet že gleda v hrbet.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ cena
+ zaslon
+ zmogljivosti
+ IR
+ ponuja vse najsodobnejše sladkorčke
+ zaščitni ovitek je že priložen
+ kamera …

GRAJAMO
– … ki pa vseeno nekoliko zaostaja za ostalimi zastavonošami, a je potrebno vzeti v zakup, da so tisti tudi 3x dražji!
– težko dobavljiv v Sloveniji

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button