TehnikaTesti

Soundpeats Air4 Pro

V zadnjih letih sem preizkusil konkretno število brezžičnih slušalk s funkcijo odstranjevanja šumov. Napredek tehnologije, kot tudi ergonomije slušalk, je več kot očiten. Poleg znanih akterejev, pa je v igri vse več blagovnih znamk, ki si želijo svoj kos pogače. Vprašanje prednosti enega in drugega produkta je postalo dokaj subjektivne narave, zato sem test novih Soundpeats Air4 Pro, zapeljal malce drugače.

Podtaknil sem jih svoji boljši polovici. Razlog? Želel sem dobiti nevtralno mnenje. Namreč, partnerka ni obremenjena z blagovnimi znamkami, nepreglednimi alinejami tehničnih podatkov ter družbene precepcije. Govorim za področje tehnologije, brezžičnih slušalk s funkcijo odstranjevanja šumov. Verjamem, da bi bila pesem na podorčju mode obratna. Skratka, Miklavž je prinesel slušalke, uporabljaj jih do božiča, potem pa mi poročaj, kako so se obnesle.

Dejstvo je, da dekle ni popoln analfabet za uporabo brezžičnih slušalk. ”Dosedanje” uporablja med kratkočasenjem s poslušanjem podcastov, daljšimi telefonskimi pogovori, konferenčnimi klici v službi … res pa je, da jih v eni stvari še nikoli ni preizkusila. No, mogoče ne v takšni obliki. Kot varnostni element pred povečanim hrupom. Soundpeats Air4 Pro namreč ‘’odnesejo’’ kar 45 dB hrupa. Z drugimi besedami, če v pasjem salonu delaš s fenom, kjer se decibeli povzpnejo nad 90 dB, je suma sumarom s slušalkami ANC, udobje v ušesu primerljivo s hrupnejšo prisarno. Precej bolje, če se malce spoznamo na lokalno zakonodajo varnosti in zdravja pri delu, kjer se kot tveganje za zdravje navaja vse, kar je višje od 80 dB.

Salonska praksa je pokazala, da slušalke zelo korektno opravljajo svoje delo. Partnerka je bila zelo navdušena nad odstranjevanjem hrupa. K temu seveda pripomore dober fit v ušesno votlino, katerega se da preveriti s pomočjo funkcije v pripadajoči aplikaciji proizvajalca. Po daljši uporabi je tudi ‘’naštudirala’’, da je bolje fen vključiti pred aktivacijo funkcije ANC na slušalkah, saj posledično bolje odstrani hrup. V nasprotnem primeru, ko je najprej vklopljena funkcija in se naknadno vključi fen, je odstranjevanje manj izrazito. Ena izmed možnosti je, da se z dotiki slušake ponovno gre čez programe ANC, OFF in Awareness. Tako se funkcija znova aktivira in učinkoviteje odstranjuje hrup.

Težave z avtonomijo slušalk kot etuija, ki zmore shraniti do 26 ur energije, ni izpostavljala. Če je tako, je pač tako, in v to nisem drezal. Vprašal sem le, koliko časa zdržijo slušalke, predno jih je potrebno dopolniti in odgovor se je glasil, da več kot 4 ure. Torej, delovanje ANC s poslušanjem glasbe oziroma podcasta. Proizvajalec sicer precej skopo navaja tehnične podatke, kar je motoče z mojega vidika, kot pri samem pisanju prispevka. Če gremo po vrsti, naj bi se slušalke v etuiju polnile do 90 minut. O hitrem polnjenu slušalk ni govora. Enako velja za etui, katerega baterija s kapaciteto 330 mAH, se polni do 90 minut. Čeprav je to težava ‘’zahodnega’’ sveta, a občasno je priročna opcija brezžičnega polnjenja etuija, kot tudi hitrega polnjenja.

Celostno gledano je avtonomija slušalk korektna in če uporabniku ne povzroča sivih las, še toliko bolje. Mogoče pa se ponudnik zgolj ne želi hvalisati, kako lahko po 5 minutah polnjenja slušalk, uživaš v bučni glasbi naslednje 3 ure. Kakorkoli, pojdimo še na partnerkin komentar izgleda ter dizajna. Barva jo je nemudoma kupila. Baje se ujemajo z nakitom. Tisti dodatki v slilu rožnatega zlata. To področje mi ni domače, sem pa dodobra razumel, ko mi je razlagala o stabilnosti ter udobju slušalke. Namreč, do zdaj je uporabljala takšne, ki so okroglega dizajna in nekako gredo cele v uho. Če se to prav bere. No, Soundpeats Air4 Pro imajo tisti hvaležen ‘’izrastek’’, ki pripomore k boljši stabilnosti v ušesu ter lažjemu pospravljanju oziroma preprijemanju slušalk. Rokovanju. Sem končno našel pravo besedo.

Sicer bo le-tega precej malo, saj lahko slušalke hkratno sparite z dvema napravama. Če imate tako kot partnerka dva telefona, lahko na enem poslušate podcast, na drugem pa sprejmete klic. Tranzicija traja dobro sekundo, medtem ko pametna tehnologija poskrbi, da vam ne uide niti sekunda podcasta. Fantastično. No, če vprašate boljšo polovico, bi si želela povezave s tremi ali celo štirimi napravami simultano. ”Multitasking” in te reči, čeprav strokovnjaki pravijo, da to početje ni več in. Omeniti velja, da je mogoče slušalke spariti z več napravami, le aktivno ne sodelujejo z njimi.

Ostalo je še eno neodgovorjeno vprašanje. Koliko bi plačala zanje? Ugibanje cene se je, glede na preizkušeno, začelo pri 150 evrih. Zelo dober znak, kaj pravzaprav ponujajo slušalke in to zelo prepričljivo. No, pri slovenskih prodajalcih boste slušalke kupili za dobrih 90 evrov. Po redni ceni! Skoraj bi lahko rekli, da gre za krajo. Konec dober, vse dobro in partnerka več kot zadovoljna. Po zaslugi redne uporabe slušalk Soundpeats Air4 Pro oziroma tehnologije za odstranjevanje šumov, me bo zagotovo precej dlje časa slišala brez uporabe slušnega aparata. No, verjamem, da so koristi še drugje, pri učinkovitem delu in ali se še komu zdi, da je kdaj za mnenje potrebno vprašati še koga drugega?

KAJ NAM JE BILO VŠEČ
+ kakovosten zvok
+ ANC, ki služi tudi kot varnostna preventiva
+ udobje in stabilnost slišalke v ušesih
+ zelo dobra povezava pri telefonskih klicih
+ možnost hkratne povezave z dvema napravama
+ preprosta uporaba aplikacije
+ celostno soliden paket ob razumljivi ceni

KJE VIDIMO PRILOŽNOST IZBOLJŠAV
– individualizacija programov ANC in nastavitev stopenj
– širša ponudba dimenzij silikonskih vstavkov
– opcija hitrega polnjenja in/ali brezžičnega polnjenja
– podajanje tehničnih specifikacij na spletni strani produkta

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button