NoviceTehnika

Sonyjevi televizorji z uporabo kognicije

Sony je najavil nove televizorje BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED in 4K LED z novim »kognitivnim procesorjem« XR.

Sony Europe je najavil prve televizorje s kognitivno inteligenco na svetu. Novi televizorji BRAVIA XR spadajo v serijo televizorjev MASTER Series Z9J 8K LED, MASTER Series A90J in A80J OLED ter X95J in X90J 4K LED.

Vgrajeni »kognitivni procesor XR«, osrednji del nove serije BRAVIA XR, uporablja popolnoma nove postopke obdelave, ki presegajo običajno umetno inteligenco (UI) in so zasnovani tako, da reproducirajo, kako ljudje vidimo in slišimo – ko ljudje opazimo objekte, se nezavedno osredotočimo na določene točke. Kognitivni procesor XR z vgrajeno kognitivno inteligenco zaslon razdeli na številna območja in zazna, kje na sliki se nahaja »žarišče«. Medtem ko je običajna UI sposobna zaznati in posamično analizirati elemente slike, kot so barva, kontrast in podrobnosti, lahko novi kognitivni procesor XR hkrati navzkrižno analizira vrsto elementov, tako kot to počnejo naši možgani. Tak način delovanja medsebojno uskladi vse elemente za kar najboljši končni rezultat, kar pomeni, da je vse na sliki sinhronizirano in življenjsko – in tega običajna umetna inteligenca ni sposobna.

Kognitivni procesor XR lahko analizira tudi položaj zvoka v signalu ter tako zvok popolnoma uskladi z dogajanjem na zaslonu, obenem pa tudi pretvori katerikoli zvok v 3D prostorski zvok ter tako zagotovi vrhunski realizem z izjemno zvočno kuliso. Procesor se uči, analizira in razume izjemno količino podatkov ter inteligentno optimizira vsako slikovno piko, kader in prizor za doseganje najbolj realistične slike in zvoka, kot ga je Sony zagotavljal do sedaj.

Ključni poudarki nove serije BRAVIA XR:

BRAVIA CORE: Storitev BRAVIA CORE predstavlja center zabave in je bila razvita v sodelovanju s podjetjem Sony Pictures Entertainment (SPE) z namenom dodati vrednost in prikazati edinstvena doživetja podjetja Sony. Uporabniki vseh novih modelov BRAVIA XR lahko uživajo v izboru najnovejših vrhunskih in klasičnih prednaloženih vsebin podjetja SPE ter v največji zbirki vsebin IMAX Enhanced. BRAVIA CORE je prva storitev v panogi s tehnologijo Pure Stream in omogoča kakovost skorajda enakovredno UHD BD s pretokom do 80 Mb/s.

Google TV: Najavljeni modeli predstavljajo tudi Google TV, popolnoma novo doživetje zabave, ki združuje filme, oddaje, neposredne prenose in vse ostalo, kar ponujajo aplikacije in naročniška razmerja6 ter te vsebine ureja izključno za vas. Enostavno poiščite želene vsebine s prilagojenimi priporočili in ustvarite zaznamke za oddaje in filme v enem samem seznamu predvajanja (Watchlist), ki bo vseboval vse, kar si želite ogledati. Uporabniki lahko vsebine na seznam predvajanja dodajajo tudi iz svojega telefona ali prenosnika z uporabo Google Search.

Združljivost s HDMI 2.1: Vsi televizorji BRAVIA XR so združljivi s standardom HDMI 2.1, vključno s 120 sličicami na sekundo v ločljivosti 4K, spremenljivo hitrostjo osveževanja (VRR), samodejnim načinom nizke zakasnitve (ALLM) in eARC ter tako podpirajo višje ločljivosti in hitrejše osveževanje zaslona, idealno za prihajajočo generacijo videoiger.

Tehnologija zvoka Sound-from-Picture Reality: Poleg kakovosti slike, novi kognitivni procesor XR ponuja tudi neverjeten zvok z uporabo tehnologije realnega zvoka Sound-from-Picture Reality, ki položaj zvoka uskladi s prikazano sliko na zaslonu ter tako omogoča edinstveno in resničnosti podobno doživetje.
Glasovno upravljanje: Prostoročno glasovno upravljanje, del televizorjev Sony, ki podpirajo Google TV, vam omogoča, da odložite vaš daljinski upravljalnik in za iskanje zabave, odgovore na vprašanja in upravljanje s televizorjem in pametnimi domačimi napravami uporabite vaš glas. Poskusite z denimo »Hey Google, turn on the TV« ali »Hey Google, what should I watch?«

Združljivost s pametnimi zvočniki: Naprave, ki so združljive s storitvama Google Assistant in Amazon Alexa, omogočajo predvajanje in upravljanje z videoposnetki na portalu Youtube z zvočniki Google Nest10 in preklop med kanali ali spremembo glasnosti z Google Home in Amazon Alexa.
Slika in zvok, kot si ju je zamislil ustvarjalec: Tudi novi modeli očem in ušesom gledalcev prinašajo natančno to, kar so si zamislili ustvarjalci vsebin, kar omogočajo z načinom Netflix Calibrated, ki nudi ogled Netflixovih vsebin v studijski kakovosti, in načinom IMAX Enhanced, ki v domove prinaša digitalno obdelano sliko in zvok IMAX ter IMAX izboljšani način (IMAX Enhanced), ki je optimiziran za predvajanje kinematografskih vsebin.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button