NoviceTehnika

Sony ZV-E10

Sony predstavlja novi vlogerski fotoaparat ZV-E10 z izmenljivim objektivom, namenjen vlogerjem in ustvarjalcem video vsebin.

Sony je danes predstavil prvi vlogerski fotoaparat z izmenljivim objektivom serije Alpha – ZV-E10. Novi fotoaparat, ki je v celoti zasnovan za vlogerje in snemanje vlogov, združuje Sonyjevo napredno tehnologijo upodabljanja, izboljšano uporabnost ter skupek posebej razvitih funkcij, prilagojenih za ustvarjalce video vsebin.

V središču vlogerskega fotoaparata ZV-E10 je slikovni senzor CMOS Exmor APS-C s 24,2 milijona točk (približno, efektivnih) ter slikovni procesor BIONZ X. Skupaj poskrbita za visoko kakovostno sliko, visoko občutljivost, natančen prikaz podrobnosti in naravno mehkobo neostrine (bokeh). Dodatno se ZV-E10 ponaša tudi s priznanimi funkcijami, namenjenimi vloganju, ki smo jih spoznali že pri digitalnem fotoaparatu ZV-1 – vključno s funkcijo Background Defocus (zameglitev ozadja), ki lahko gladko preklaplja med mehko zamegljenim (bokeh) in ostrim ozadjem ter načinom Product Showcase (predstavitev izdelka). Slednji fotoaparatu omogoči, da samodejno premakne izostritev z obraza subjekta na predstavljeni predmet.

ZV-E10 se ponaša z nizko težo (približno 343 g) in zasnovo, ki daje prednost snemanju videoposnetkov. Tako ima vgrajen priljubljen LCD-zaslon Vari-angle z odpiranjem na stran, ki omogoča namestitev in priklop mikrofonov na vrhu fotoaparata. To poenostavlja uporabo snemalne opreme, hkrati pa v načinu za selfije omogoči pogled na zaslon iz visokih in nizkih kotov. Poleg zaslona ima ZV-E10 še mnoge druge funkcije, zasnovane posebej za snemanje vlogov in enostavno uporabo. Med drugim gumb za preklapljanje med fotografiranjem in snemanjem videoposnetkov, počasnih posnetkov in hitrih posnetkov, ki se nahaja na vrhu fotoaparata. S tem lahko z enim dotikom enostavno preklapljate med želenimi načini delovanja.

Novi fotoaparat ima vgrajene napredne video-funkcije, kot so snemanje videoposnetkov v ločljivosti 4K in snemanje počasnih posnetkov z visoko kakovostjo slike (FHD 120p). Na voljo je tudi način elektronske stabilizacije slike Active Mode, ki omogoča stabilno snemanje videoposnetkov celo med hojo in snemanjem iz roke. Napredna tehnologija samodejnega ostrenja nudi hitro in natančno samodejno ostrenje z vrhunsko zmogljivostjo sledenja, medtem ko visoko kakovostno snemanje zvoka poskrbi za jasne zvočne posnetke.

Ustvarjalna vsestranskost
Fotoaparat z izmenljivim objektivom za široko ustvarjalno izražanje
ZV-E10 omogoča uporabniku, da z izbiro idealnega objektiva za posamezen prizor razširi svoje ustvarjalno izražanje. Široka izbira združljivih objektivov Sony serije E nudi možnost uporabe najprimernejšega objektiva za uresničitev ustvarjalne vizije.

Vodilna Sonyjeva tehnologija samodejnega ostrenja uporabnikom omogoča, da naloge ostrenja prepustijo fotoaparatu, s čimer se lahko bolje osredotočijo na kompozicijo posnetka. ZV-E10 nudi hitro hibridno samodejno ostrenje ter samodejno ostrenje oči v realnem času za snemanje videoposnetkov s sledenjem v realnem času. To pomeni, da fotoaparat sledi obrazu in očem subjekta, s čimer zagotavlja hitro in natančno samodejno ostrenje tudi med snemanjem v gibanju ter v zahtevnih okoljih. Omogočeno je tudi prilagajanje nastavitev samodejnega ostrenja, kot na primer hitrosti prehoda samodejnega ostrenja ter občutljivosti za prehod samodejnega ostrenja na drug subjekt. Dodatno lahko uporabniki glede na ustvarjalne potrebe izbirajo tudi med hitrim in počasnim ostrenjem. Tukaj je še funkcija Touch Focus (ostrenje z dotikom), kjer lahko pri fotografiranju intuitivno nastavite točko ostrenja s preprostim dotikom zaslona. Poleg tega lahko z enim samim dotikom v hipu premaknete točko ostrenja s subjekta na drug predel slike. Ta možnost je na voljo tako v načinu fotografiranja kot tudi v načinu snemanja videoposnetkov.

Funkcije za videoposnetke:
– Notranje snemanje videoposnetkov 4K s polnim zajemom točk in brez njihovega združevanja
– Kodek XAVC S z visokim bitnim tokom 100 Mbit/s pri snemanju 4K
– Počasni in hitri posnetki
– Snemanje v polni visoki ločljivosti z visoko hitrostjo 120 sličic na sekundo
– Intervalno fotografiranje za izjemne videoposnetke z zamikom
– Hybrid Log-Gamma (HDR) / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3

Zasnovan za ustvarjalce video vsebin
Upravljanje s fotoaparatom ZV-E10 je preprosto, za kar gre zahvala držalu na ohišju, ki zagotavlja enostavno držanje, ter velikemu gumbu za snemanje, priročno nameščenem na vrhu ohišja. Če na fotoaparat namestite držalo za snemanje z vgrajenim brezžičnim upravljalnikom (GP-VPT2BT, naprodaj ločeno) je poenostavljeno tudi držanje in snemanje z eno roko. Omenjeno držalo namreč olajša dostop do gumbov za zoomiranje in snemanje ter do gumba, ki mu je mogoče dodeliti funkcijo po meri. Izpostaviti velja še indikator snemanja (tally light) na sprednjem delu ohišja fotoaparata, kar pomeni, da za preverjanje stanja snemanja zadošča že bežen pogled. Poskrbljeno pa je tudi za uporabnika, ki stoji za fotoaparatom. Da poteka snemanje, ga obvešča rdeč okvir, prikazan na LCD-zaslonu.

Edinstvena funkcija fotoaparata ZV-E10 je ročica za zoomiranje, s katero je mogoče upravljati optični zoom pri objektivih z motoriziranim zoomom ter digitalni zoom Clear Image pri fiksnih objektivih. Ob uporabi slednjih lahko približate sliko brez izgube ločljivosti in posnamete video v polni ločljivosti 4K. Za dodatno ustvarjalno prilagodljivost je na voljo 8 nastavitev hitrosti zoomiranja.

ZV-E10 je opremljen z zmogljivo baterijo, ki povsem napolnjena nudi dovolj energije za do 125 minut snemanja ali do 440 fotografij. Pri snemanju v zaprtih prostorih lahko za zagotavljanje energije uporabite napajalnik, kot je AC-PW20AM (izbirno), in snemate brez skrbi, da bi se baterija izpraznila. Napajanje je mogoče tudi prek priključka USB Type-C, kar pomeni, da lahko med snemanjem na terenu za napajanje fotoaparata uporabite tudi zunanje baterije in tako še podaljšate avtonomijo.

Cena in razpoložljivost
Novi ZV-E10 bo na voljo v črni in beli barvi po predvideni maloprodajni ceni 750 evrov pri pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih od konca avgusta 2021 dalje. Novi komplet, ki ga bosta sestavljala fotoaparat ZV-E10 in objektiv E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS z motoriziranim zoomom, bo na voljo konec avgusta 2021 po predvideni maloprodajni ceni 850 evrov pri številnih pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button