TehnikaTesti

Sony Xperia XZ2

Pametna ''norišnica''

Pretekli teden je bil v znamenju mobilnih naprav. Huawei je z naskokom prehitel opevani Apple, saj je od zahodnega giganta prodal 12 milijonov več naprav. 54,2 milijona, natančneje. Medtem pa je Apple postal prva ameriška delniška družba, ki je prebila vrednost bilijon dolarjev.

Na drugem koncu lestvice pa se nahajajo ”pametnjakoviči” znamk HTC in Sony. Slednje podjetje je v lanskem letu prodalo vsega 13,5 milijona telefonov. Torej njihov novi zastavonoša z imenom Xperia XZ2, bo moral pokazati veliko, da bo impresioniral vse bolj in bolj zahtevne kupce.

Za začetek so se pri Sonyju rešili ”škatlaste” oblike telefonov z ostrimi robovi, katere je mimogrede bilo malce neprijetno držati ter XZ2 namenili oglate robove z izbočeno hrbtno stranjo, da bolje sede v dlan. Vse skupaj je lepo zapakirano v steklo z detajli aluminija, zato telefon daje izredno kakovosten izgled in občutek. Tako kot večina današnjih telefonov višjega cenovnega razreda, je tudi XZ2 odporen na vodo ter prah. Priporočam pa, da mu v najkrajšem času privoščite nekakšen ovitek, saj telefon zaradi izbočenega zadka zelo rad polzi. V nasprotnem primeru, ga bo potrebno vedno odlagati na ekran.


Zanimiva, in po mojem mnenju večna, je odločitev o ohranitvi robov ekrana na telefonu. Veliko proizvajalcev se je že odločilo za celozaslonski izgled, ki pa še ni povsem dodelan. Vsiljene kamere, prirezani videi in fotografije … torej Xperia XZ2 stavi na 5,7-palčni LCD zaslon s 1080 slikovnimi piksli, ki seveda podpira 4K in HDR. Predno se spustim v tehnikalije, še par stvari o zunanjosti.

Na robovih so ostali znameniti gumbi za vklop, jakost ter hiter dostop do fotoaparata. Leča slednjega je nameščena na sredini telefona, malo pod njo pa se nahaja nov senzor za dotik, ki je izgubil mesto na robu telefona. Težava pa je ta, da zdaj pri odklepanju telefona večkrat zgrešimo senzor ter posledično zapacamo kamero. Seveda boste zaman iskali tudi 3,5-milimetrski priključek za slušalke, polnjenje pa se izvaja z USB tipa C ter brezžično preko Qi postaje.


Notranjost napihljive Xperie je napolnjena z najsodobnejšim procesorjem Qualcomm Snapdragon 845 s 4 GB pomnilnika RAM in 64 GB notranjega pomnilnika za shranjevanje datotek. Prav tako ne manjka mesto za microSD kartico. Kapaciteta akumulatorja je za današnje razmere na trgu precej standardna z 3,180 mAh in je pravzaprav dovolj skozi običajen dan, vendar jo boste morali vsako noč napolniti pred spanjem. Če pa se veliko poslužujete igranja iger, pa bo ”davek pri porabi” višji.

Zadnje orožje Sony Xperie XZ2 je kamera z 19 MP, ki zna zelo hitro ostriti ter na zajeti fotografiji predstaviti realne barve. Bolj zahtevni foto navdušenci boste nemudoma prestavili v ročni način fotografiranja, ki ponuja še bistveno več prilagoditev. Sony je izboljšal snemanje super počasnih posnetkov. Lani so kot prvi ponudili snemanje pri 960 sličicah na sekundo, z novo kamero pa boste to lahko počeli v polni HD-ločljivosti, torej ločljivosti 1080p. Kamere glavnih tekmecev zmorejo to “le” v ločljivosti 720p. Kamera lahko snema s 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, 1080p z 960 sličicami na sekundo.

Vse lepo in prav, vendar je celota meni nekoliko mlačna. Namreč, Sonyjev zastavonoša ne predstavlja nekakšnega naskoka na konkurenco. Recimo, baterija je manjše kapacitete, kot pri XZ Premium, pa bi morala biti vsaj enaka, če ne boljša(večja). Prav tako bi se dalo še kakšno stvar narediti na kameri, pomnilniku ter samem vmesniku. Ne, da bi bil napačen telefon, mogoče le malenkost premalo izstopa, da bi lahko konkuriral ”vročim” tekmecem. Definitivno pa bo Xperia XZ2, zaradi nove oblike ter dostopnejše cene, postala bolj mamljiva od njenih ”pametnih” predhodnikov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button