TehnikaTesti

Sony Xperia XZ Premium

Ekstravaganca, ki zasenči tudi najboljše!

Sony je v zadnjih letih skrbno izoblikoval linijo Xperia s katero se želi približati večjim, ali bolje rečeno, bolj ‘premium’ konkurentom.

Torej, predstavljam vam Xperio XZ Premium, trenutno najnovejši Sonyjev telefon, ki vsebuje tehnologijo o kateri konkurentje zgolj sanjajo. Pohvali se z izjemno ostrim zaslonom z resolucijo 4K. S podporo HDR. Kamero, ki zajame absurdnih 960 sličic na sekundo. Kvalitetno zvočno podporo, kamero z 19 milijoni slikovnih pik, gigabitni LTE in kromiran izgled – ker lahko!

Xperia XZ Premium ohranja klasičen Sonyjev dizajn. Je izredno velik ter z maso 195 gramov na prvo žogo deluje malce okorno. Za tale krom izgled pa še vedno nisem čisto prepričan, ali mi je všeč ali ne. Za nameček je pravi magnet za prstne odtise ter zaradi lesketajočih gladkih površin zelo rad spolzi iz dlani.

Na strani plusov je definitivno možnost razširitve spomina z microSD kartico ter gumb za hitri dostop do fotoaparata, ki lahko pravočasno ujame tako želeni moment. Na sprednji strani telefona se nahajata še dva zvočnika, ki proizvajata zelo obogaten zvok.

5,5-inčni zaslon podpira 4K ter HDR tehnologijo, kar je svetovna premiera v pametnih telefonih. 4K podpora pomeni resolucijo 3840 x 2160 px, kar se pretvori v fantastičnih 908 pikslov na inč zaslona. To pomeni, da je to najostrejši zaslon pametnega telefona doslej. Seveda vseh razsežnosti takega zaslona na dnevni ravni ne boste opazili, saj večina aplikacij deluje na 1080p. Bo pa takšen zaslon še kako prav prišel igračarjem, ki prisegajo na virtualno resničnost.

Kot se za zastavonošo določene znamke spodobi, si tudi Xperia XZ Premium zasluži le najboljše. Poganja ga Qualcommovo najmočnejše čipovje Snapdragon 835 s 4 GB RAMA primernega za multitaskanje ter kar 64 GB razširljivega spomina. Aplikacije je naložijo bliskovito, srfanje po internetu je gladko in tudi zahtevne igre delajo brez slehernega problema. Telefon se lahko pohvali z ”modrim zobom” pete generacije, kateri omogoča deliti glasbo z večimi slušalkami ali zvočniki naenkrat.

Skrito orožje Sony Xperie XZ Premium pa je kamera z 19 MP, ki zna zelo hitro ostriti ter na zajeti fotografiji predstaviti realne barve. Bolj zahtevni foto navdušenci boste nemudoma prestavili v ročni način fotografiranja, ki ponuja nova obzorja. A najbolj mamljiv dodatek je snemanje v super počasnem načinu. Pa naj še kdo reče, da počasni posnetki niso hudi!

Kamera zajame 960 slik na sekundo v resolucijo 720p, vklop pa je čisto enostaven. Super počasen posnetek je možno snemati le nekaj sekund, zato bo za zajem pravega momenta potrebno malce vaje. Še beseda o bateriji. Polni se preko modernega USB C polnilca. 3230mAh baterija pa zdrži maksimalno dva dni. Zabava s superpočasnimi posnetki ter igranjem igric pa zna spiti baterijo že prej kot v enem dnevu.

Telefon je preprosto odličen, saj je ”mašina” kakršne že dolgo nisem imel v rokah. Zaslon je perfekten, softver je prečiščen in celota je res izjemno odzivna ter super hitra. Če opraviči 800 evrov nabavne cene, pa boste najbolje presodili sami.

Klemen Putar
foto: Klemen Putar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button