TehnikaTesti

Sony Xperia XA

Trditev, ki jo neprestano ponavljam kadar pademo v globoko debato o fotografiji in več tisočakov vredni fotografski opremi. Dandanes pač šteje hitrost in najhitreje ujameš trenutek s fotoaparatom na telefonu. Dragi fotoaparati? Nimajo šans. Predno jih izvlečeš iz zaščitnih torb, izbereš objektiv, zaslonko … je dogodek že stvar preteklosti.

Seveda pa vsak telefon nima ravno najhitrejšega sistema za zajem fotografije na svetu. Večina telefonov med aktivacijo fotoaparata”šteka”. Redki telefoni so takšni, ki aplikacijo fotoaparata aktivirajo v isti sekundi in po par desetinkah zajamejo fotografijo. Razlog, da je aktivacija pri večini počasna, je povsem preprost. Ne vsebujejo gumba za hitri dostop do fotoaparata robu na ohišja.


Gumb za fotoaparat ima na ohišju telefona nekaj modelov Nokie in kakšen dražji Samsung, Sony pa ta gumb ponuja na vseh modelih. In ravno zato so mi Sonyji fantastični. Zaradi tega gumba jim tudi ne zamerim občasne višje temperature ohišja in malenkost počasnejše procesiranje. Daljši pritisk na gum sproži fotoaparat, nato gum še enkrat stisneš do prve stopnje, ki izostri slika in za zajem stisneš gumb do konca. Preprosto. In naslednjo sekundo je fotografija lahko že viralna.

Glavna kamera ima 13 MP, samodejno ostrenje s fazno zaznavo, LED bliskavico ter HDR korekcijo. Sprednja se ponaša z 8 MP in HDR. Video snemaš v Full HD 1080p s 30 sličicami na sekundo. Da pa brezskrbno zajemaš momente tekom dneva je na voljo 16 GB notranjega pomnilnika, ki je razširljiv z Micro SD kartico do 256 GB.

Ob vsem tem pa Xperia XA zgleda prikupno. V beli barvi spominja na ”mobilca” za katerega nekateri stojijo v koloni. Proti plačilu seveda. Prav tako zelo lepo sede v roko, ni pretežek in je solidno zmogljiv. Osemjedrni procesor in 2 GB delovnega pomnilnika je dovolj zmogljiv za podporo operacijskega sistema Android 6.0.1 Marshmallow.

Baterija je za moj okus mogoče nekoliko majhna, a ob malce bolj pazljivi uporabi funkcij kot so GPS, Bluetooth, WiFi, samodejno prilagajanje osvetlitve zaslona – zadostuje za cel dan rabe, kar bo za večino dovolj dobro.

Sony Xperia XA spada v srednji cenovni rang. S ceno nekaj več kot 300 evrov v prosti prodaji in s svojim širokim spektrom uporabe bo marsikoga prepričal. Moderen dizajn, konkurenčne karakteristike in ključen gumb fotoaparata za obdobje Facebooka, Instagrama in Snapchata.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button