TehnikaTesti

Sony Xperia X

Iskanje popolnosti.

Nerad kompliciram. Telefon mora še vedno biti telefon, le z dodatnimi funkcijami, ki olajšajo življenje, kadar recimo ob sebi nimam ravno prenosnega računalnika za brskanje po spletu in pisanja elektronskih sporočil ali digitalnega fotoaparata za zajem pravljičnega momenta …slednjega tako ali tako največkrat zamudiš, saj je priprava ‘profi digiča’ dolga kot Amazonka.

V danem momentu je na polici izložbe redek telefon, ki bi padel skozi moje sito. Namreč, s sabo po svetu ne želim prenašati telefona v velikosti betonskega zidaka, tudi masa ‘mobilca’ ne sme biti v sorodu z njim. Razni komercialni in statusni ‘pametnjakoviči’ niso ravno po mojem okusu. Spominski volumen mora biti malenkost večji od spomina ‘zlate ribice’ ter po možnosti še dodatno razširljiv v stilu spominske kartice, baterija pa tako zmogljiva, da dnevno ne tekaš za vtičnico s polnilcem v roki kot kakšen spolni iztirjenec.


In če ne želite dajati občutka odvisnika po nenehnem ‘filanju’ telefona, kar je pogost pojav pri jabolčnikih, ne prezrite Xperie X. To je telefon, ki zapolni večino (mojih) kriterijev. Dimenzije Xperie X so ravno pravšnje v vseh smereh. Dolžina ekrana je takšna, da lahko s palcem sežeš od vrha do dna. Je tako imenovani enoprstni telefon, preizkus praktičnosti aparata, ki sem si ga nedavno umislil.

Celota je zapakirana v kovinsko ohišje in daje kompakten občutek v roki. Še boljši občutek pa dobimo med drsenjem po ekranu, ki je malenkost zaobljen na robovih. Oblika je všečna in trendovsko monotonost na sprednji strani razbijejo kamera s 5 MP, opozorilna lučka in zvočnik. Zadaj, na matirani stranici, najdemo kamero s 23 MP in LED bliskavico. Na strani pa kovinski modni dodatek – gumb za odklepanje telefona s prepoznavanjem prstnega odtisa.


Vsebina, ki se mi je kot mulcu zdela pomembna le na stacionarnem računalniku, je zdaj še kako pomembna na pametnem telefonu, da ta ne zmrzuje. Specifikacije pravijo, da Xperio X poganjata dva procesorja s šestimi jedri in imata 3 GB delovnega polnilnika. Za primerjavo, moj prvi računalnik je imel 256 MB, h katerim sem dokupil čip s 512 MB. Raketa. No, pomnilnik telefona zmore shraniti do 32 GB podatkov in se lahko razširi z vstavljanjem spominske kartice.

Fotoaparata bosta marsikoga presenetila, predvsem zadnji s 23 MP, lahko naredi še kako izjemno panoramo, sončni zahod ali posnetek vašega hišnega ljubljenčka v gibanju. Če se malenkost poglobite v možnosti fotoaparata, pa boste iz njega iztisnili celega hudiča. Posebne nastavitve svetlosti, barv, pred nastavljenih motivov … vendar, ker nerad kompliciram, priporočam inteligentni način fotografiranja. Deluje.

Mi je pa všeč to, da odrašča tudi Sony in ob tem vse manj komplicira. Operacijski sistem Android v tem primeru nima toliko animacijske ter slogovne krame s strani Sonyja kot leta prej. Rezultat je tekoče delovanje telefona in s tem boljše razpoloženje uporabnika. In ko ugotoviš, da ni potrebe po kompliciranih strateških planih polnjenja baterije, človek težko izbriše prešeren nasmeh z obraza.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button