TehnikaTesti

Sony Xperia 5

Kompakten pametnjakovič za videofile

Spominjam se prvega televizorja v domačem dnevnem prostoru, glasbenega stolpa v sobi, prenosnega predvajalnika glasbe in kasneje prijateljeve igralne konzole.

Vsi našteti aparati imajo skupni imenovalec, znamko Sony. Televizor trinitron, legendarni walkman ter vse bolj vroči Play Station. V prihodu 5. generacija.

Sony je dejaven na mnogih področjih. Pred nekaj dnevi je na sejmu CES predstavil celo svoj prvi konceptni električni avtomobil. Japonske znamke, ustanovljene leta 1946, se spomnim tudi z dedkovega mobilca (Sony Ericsson). Skratka, na podlagi bogate zgodovine ter izkušenj s področja telefonije, se Sony ni (in ne bo) predal boja konkurentom z otoka, bližnjega zahoda ter daljnega zahoda (odvisno, kaj vzamete kot center na zemljevidu).

Še več. Tekom lasnega leta je lansiral novo paleto elegantnih, ‘gedžetov polnih’ pametnih telefonov. Zastavonoša sliši na ime Xperia 1, medtem, ko je testirana Xperia 5 njegova kompaktnejša različica. Izstopa oblika, zato aparat le redko zamenjaš za katerega od podobnih si konkurentov. Mislim, famozni ‘nooč’ se je pojavil na ‘jabolki’ in nemudoma ga je večina proizvajalcev prevzela. Sony se je odločil za svoj pristop.

Telefone oblikuje v stilu kino formata 21:9. Rezultat je vitalen telefon, ki odlično sede tudi v nežnejšo žensko ročico. Odet v steklo Gorilla generacije 6, se ne boji kakšnega padca, če slučajno spolzi iz rok. Tudi padec v vodo bo ‘preživel’. Sklepam pa, da ga boste nemudoma zavili v ‘silikon’ in s tem zavarovali njegovo eleganco. Res pa je, da se bo trojna kamera na zadku lepo zravnala z ovitkom.

In ko sem že ravno pri kameri. 3x12MP, to je že nekakšen standard danes. Tris omogoča spekter fotografiranja od ultra-širokokotnega do 10x povečanega. Sprehod po galeriji pokaže dobre foto dosežke, ki se lahko še izboljšajo z uporabo ročnega načina. Takrat ima ‘fotograf’ možnost precizne nastavitve parametrov. Slednje velja tudi za video, ki se snema z 2160p pri 24/30fps v HDR.

Zakaj torej Xperia 5 in v čem se razlikuje od 1? Xperia 5 ima (vsaj zame) priročne dimenzije 158 x 68 x 8.2 mm. Tehta dobrih 160 g. Enostavno se pospravi v zadnji žep in ne predstavlja bremena ob držanju med gledanjem videa. Tega je namreč odlično spremljati na 6,1-plačnem OLED zaslonu z resolucijo 1080 x 2520 pikslov. Podobno kot zastavonošo, ga poganja ‘čipovje’ Qualcomm SM8150 Snapdragon 855. 8-jederni procesor, 128 GB internega spomina, ki ga je mogoče razširiti z SD kartico velikosti do 1 TB. Ja, TB!

Operacijski sistem je Android Pie, z nekaj hišnimi dodelavami. Prečiščen, odziven sistem ne zahteva napora pri zaganjanju aplikacij, brskanju, … skratka, zadovoljil bo potrebe večine uporabnikov. Še baterija. Ta je za 200 mAh manjša kot pri Xperii 1, ampak zaradi kompaktnosti ‘troši’ manj energije. Na testu vzdržljivosti enega izmed referenčnih preizkuševalcev je zdržala 96 ur, napram 72 ur X1.

Sony z novo linijo pametnih telefonov igra na prave strune, tudi tistih, ki menijo, da je dražje boljše. Čisto nič ne bi bil presenečen, če bi se zanj odločil kateri izmed ‘vplivnežev’ oziroma nekdo, ki želi v družbi izstopati. Nesporno pa bo s svojo ‘sliko’ prevzel videofile. Vem, ker me je in to je očitno nov Sonyjev ‘zing’.

Klemen Putar
foto: Klemen Putar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button