TehnikaTesti

Sony Xperia 1 III

Pred nekaj tedni sem odkril idealen avtomobil za moje potrebe. Kompakten, dinamičen, prostoren, opremsko bogat in odslej še dostopen. To je MINI Clubman S, ki me na svojevrsten način spominja na testirani pametni telefon Sony Xperia 1 III.

Moj okus za avtomobile je že od nekdaj specifičen. Sem grozen svetovalec, ampak se potrudim, da za vsakega ”iskalca” najdem sovpadajočega jeklena konjička, čeprav sam takšnega ne bi izbral. Zakaj? Ker je običajno preveč dolgočasen, k čemur dodajam primer nakupa ”vročih hečbekov”. Ponudba je zadnja leta malce okrnjena, a glavni akterji ostajajo.

Volkswagen s Polom in Golfom, Seat z Leonom, Ford ima Focusa in Fiesto ST, Yaris GR in Swift GTI zastopata Japonce, medtem ko s korejskega polotoka napadajo Hyundaiji s črko N. Kljub vsej Nürburgring smetani, me nič od naštetega ne prepriča. Golf je ziheraš, vijaki Focusa ne bodo držali skupaj več kot dve leti, Yaris je zašel z relija, medtem ko Hyundai zganja hladno avtomobilsko vojno z Nemci. Kup ostrega PR besedičenja, tabeliranja in en sam dolgčas.

Podobna dolgočasna zgodba se odvija na področju pametnih telefonov. Segmentiranje, taktično dodajanje ter odvzemanje dotičnih lastnosti, brez kančka smisla. Zakaj ne bi nekdo naredil telefona, ki trga gate in se mu j*** za pozicioniranje ter konkurenco? In glej ga zlomka, mi o volku, Sony Xperia 1 III iz tehnološkega gozda.

Japonski pametnjakovič je dvignil veliko prahu, zato sem ga želel preizkusiti, saj je deloval ravno toliko poseben, da bi mogoče lahko bil zanimiv. No, in po dobre pol leta od lansiranja, sem ga le uspel na kratko pregnesti. Xperia je ravno takšna, kot sem upal da bo. Zanimiva. Povzetek preizkusa bi lahko strnil z naslednjimi besedami. Sony Xperia 1 III je kompaktni fotoaparat, ki omogoča še klicanje, spletno brskanje, igranje igric ter doživeto gledanje video vsebin.

Samosvoj koncept

Snovanje novega zastavonoše, si predstavljam, da je zgledalo nekako takole. Fantje s Sonyjevega oddelka telefonov so sklicali Teams sestanek z inženirji iz oddelka televizorjev in fotoaparatov. Pridružila pa sta se še dva zanesenjaka z avdio oddelka. Vsak je predstavil svojo vizijo ter dodal najboljšo komponento področja. Rezultat? Prvi pametni telefon z resolucijo 4K ter hitrostjo osveževanja 120Hz, ki med drugim vsebuje še adaptivni teleobjektiv ter dinamične vibracije ob predvajanju multimedije.

Čeprav se našteto bere sila napredno, so osnovni gabariti telefona precej specifični. Razmerje 21:9 ni najbolj naklonjeno uporabnikom z majhnimi ročicami, saj so že moji dokaj dolgi prsti imeli težavo z dosegom vrha ekrana. Res da se situacija spremeni z uporabo obeh rok, vendar kje je potem smisel priročnega aparata? Po drugi strani, pa ga boste večino časa uporabljali v vodoravnem položaju, ker se Xperia v tej poziciji najbolje obnese. Povsem logično, saj v tem položaju uporabniki gledamo videe, fotografiramo in snemamo. Le brskamo, telefoniramo ter se socializiramo v navpični postavitvi telefona. Ali pač?

Ljubitelji fotografije boste s tem telefonom prišli na svoj račun. Kot sem že omenil v začetku prispevka, je to fotoaparat s funkcijami telefona. Ko zasučemo telefon okoli osi, v skrajnem levem kotu hrbtišča najdemo pravi foto arzenal. Na vrhu niza kamer je širokokotna kamera z 12 MP z zaslonko f/1,7 in 24 mm, ki deluje kot glavna kamera. Nižje se nahaja kamera z 12 MP ultra široko zaslonko f/2,2 16 mm, za primere, ko morate v okvir spraviti več ljudi ali več prizora. Povsem na dnu pa je skrit edinstven element Xperia 1 III, in sicer prilagodljiva telefoto kamera, ki obsega senzor 12 MP in dva objektiva – teleobjektiv f/2.3 70 mm in objektiv f/.2.8 105 mm. 70 mm poveča do 2,9x, medtem ko 105 mm objektiv ponuja 4,4x povečavo. Naprej povečavo zagotavlja 12,5x digitalni zoom.

O zmogljivosti kamere ter kvaliteti fotografij se prepričajte sami na kolažu različnih situacij:

Avtomobili

Ure

Narava

Prav tako ne smem mimo funkcije snemanja, ki za nameček omogoča pravcato hollywoodsko poslastico. Ampak, čeprav je zmogljivost kamer več kot zadostna za snovanje manjših video projektov kakšnega povzpetniškega vplivneža, sam ne vidim dodane vrednosti oziroma opcije, da bi telefon kdaj nadomestil ”ta prave” kamere.

Ena izmed omejitev je potrošnja baterije. Med aktivnim snemanjem prizorov lahko govorimo o procentni porabi energije na minuto. Slednjo se dejansko občuti, saj se telefon po nekaj minutah začne pregrevati in tudi onemogoči kakšno izmed funkcij. Škoda, saj je to stara Sonyjeva napaka, ki bi jo lahko v zadnjih petih letih odpravili. Pri Sonyju sicer navajajo, da so izboljšali življenjsko dobo baterije s kapaciteto 4.500 mAh. To naj bi dosegli z implementacijo nekaj novih optimizacij, ki jih omogoča čipovje Qualcomm Snapdragon 888. Slednji se ponaša s kar 12 GB RAM-a, kar je na nivoju kakšnih boljših prenosnih računalnikov ter 256 GB ali 512 GB notranjega prostora za shranjevanje.

Sony Xperia 1 III predstavlja zanimivo alternativo med najbolj zmogljivejšimi pametnjakoviči. V ospredje postavlja tehnološke aspekte slike in fotografije, medtem ko združuje vintage 3,5 mm priklop za slušalke z dinamičnim ponazarjanjem zvoka z vibracijami. Zmes tega in onega ustvari celoto, ki ne bo našla poti v sleherni žep. Čeprav velja več kot 130 evropskih desetakov, nastavljena cena niti ni izpodbitni dejavnik. Bojim se, da so kupci usmerjeni na trende in po večini razdeljeni na dva pola. Mnogo jih je že pravzaprav pozabilo na Sony, ki je že večkrat naznanil, da bo prenehal izdelovati pametne telefone.

Ampak dejstvo, da Sony še izdeluje telefone (in to zavidanja vredne) daje upanje. Upanje, da ostaja še nekaj entuziastov, ki cenijo atribute in v njih vidijo zadovoljstvo. V nasprotnem primeru telefonom preti trenutna generična podoba avtomobilizma.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button