TehnikaTesti

Sony Playstation VR2

Preizkusili smo korak v prihodnost!

Postavlja se vprašanje. Je človek zaradi vseh pripomočkov čedalje pametnejši, ali je brezumje servirano na vsakodnevnem meniju? Nam sodobna tehnologija čedalje bolj pomaga, ali smo v trenutku, ko je več ni, popolnoma izgubljeni?

Vzemimo za primer Chat GPT. Genialna zadeva, kjer človeka spreleti srh, kaj nam (bo) tehnologija omogoča(la). Še malo, pa bodo naše partnerske zveze v razmerju z umetno inteligenco in roboti. A kaj ima vse to skupnega s Playstationom?

V resnici ogromno. Mesec dni nazaj, je Sony predstavil svoja virtualna očala VR2. Če so bila prva očala za navidezno resničnost okorna in le deloma uporabna, je zgodba z VR2 popolnoma drugačna. Najlažje razložim takole. VR1 je pokazal, kaj takšna očala omogočajo in kam se bo odvijala prihodnost, VR2 vas prestraši z neverjetnimi detajli, medtem ko bo VR3 že pravi pravcati svet v katerega se bodo številni zatekli pred tegobami resničnosti.

Tokrat se posvetimo VR2. V našem uredništvu smo ga pričakovali z veliko mero nestrpnosti. Obeti so govorili o presežkih, kaj pa v resnici? Nora izkušnja! A ima tudi pomanjkljivosti. Za začetek smo upali, da bo VR2 brez kabla, a je le-ta dolg dobre štiri metre, tako da boste lahko brez težav kolovratili naokoli.

Spajanje s Playstationom 5 je sila preprosto. Kabel priklopite v USB-C režo nekaj klikov in že ste pripravljeni na izzive. Z „dvojko“ sta prišla tudi dva kontrolerja, ki sta na moč ergonomskih oblik, ponujata pa, poleg ustaljenih tipk, tudi tisto, ki jo upravljate s sredincem in je nekoliko skrita v samo držalo. Kontrolerja sta opremljena z dvema varnostnima vrvicama, ki si ju le dobro pričvrstite, saj bo mahanje pred ekranom ali zidovi kaj hitro poskrbelo za „znane leteče predmete“.

VR2 tehta 560 gromov in ga je sila enostavno nasaditi tako na velike buče, kot otroške glave. Znotraj briljirata dva 4K OLED zaslona, ki prikazujeta 2000×2040 točk, osvežujeta pa se s hitrostjo 120 Hz. Področje vidnega polja je odmerjeno s 110 stopinjami. Začetni postopek vas bo vodil skozi precej enostavne korake. Na sprednji strani so štiri kamere, ki vam označujejo prostor, hkrati pa določajo velikost igralnega polja (saj veste, večjo dnevno sobo kot boste imeli, večji bo prostor za skakanje). Za popolno nastavitev sta na voljo še dva gumba, in sicer prvi, ki premika očala po vzdolžni osi in drugi, ki vam stisne/razširi vidno polje.

Mi smo preizkusili pet različnih iger. Začeli smo, kakopak, z GT7. Nov update 1.30 je prinesel novost z igranjem preko VR2. Izkušnja? Nora! Igra postane tako zelo realistična, da boste želeli prižgati radio, ali pa si nastaviti klimatsko napravo. Pomanjkljivost? Že po nekaj krogih vam lahko postane moteče slabo. Ena od bolj zanimivih iger v tem trenutku je vožnja s kajakom. Simulacija plovbe po Antarktiki in nekaterih drugih jezerih/rekah je posebno doživetje. Nekateri člani v uredništvu so se tako vživeli v igro, da so zajeli sapo, ko so dajali glavo „pod vodo“.

V tem trenutku je verjetno najboljša igra Horizon Call of the mountain. V tej igri se resnično vživite v lik prihodnosti. Cilj igre je, da preplezate kar nekaj gora, medtem pa se boste z lokom bojevali proti jeklenim pošastim (dinozavrom). Poleg tega, so v igri prisotne še številne podigre in mnogo predmetov več kot kratkočasi dogajanje med samo igro. Npr. metanje vaz, prižiganje bakel, risanje z barvo …

Sony je z VR2 dejansko napravil velik korak napram predhodniku in postavil standarde prihodnosti. Na trenutke je že kar grozljivo, kaj vse omogoča navidezna resničnost in le še vprašanje časa je, kdaj boste tudi detajli preko navidezne resničnosti. Če je to dobro ali slabo, prepuščamo v razmislek slehernemu posamezniku. Aja še to. Za VR2 boste morali odšteti 599 evrov, vsekakor pa priporočamo, da vzamete paket z vključeno igro Horizon call of the mountain.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Nad čem smo se navdušili:
+ Osupljivo realistično
+ Oled zaslona
+ Lahkotnost
+ Celotna izkušnja
+ Ergonomičnost
+ Dostopnost

Kaj bi lahko bilo boljše:
– Kabel je na trenutke lahko moteč
– Zvok iz zvočnikov bi lahko bil boljši – v hišnih predalih imajo zagotovo slušalke, ki precej „preglasijo“ serijske slušalke
– Daljše igranje vas bo zazibalo v konkretno slabost, ki lahko traja tudi preko noči

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button