TehnikaTesti

Sony LinkBuds S

Pred nekaj meseci je uredniški sotrpin posodobil svojo avdio-komunikacijsko garnituro z novimi LinkBudsi. Majhne, všečne slušalke z namensko luknjo, skozi katero pricurlja zvok iz okolice, zato sem kar malce začudeno pogledal grafiko na ovitku nove različice Sonyjevih brezžičnih slušalk LinkBuds S, ki z linijo LinkBuds nimajo nič skupnega.

Pravzaprav bi zaradi neizstopajočega izgleda kakšen laik precej hitro zabrusil, da so to še ene izmed kopice brezžičnih slušalk na tržišču. Zakaj je artikel dobil takšen naziv, lahko le ugibamo, čeprav se zdi kar nekaj možnosti precej verjetnih, med drugim tudi ta, da se je Sony odločil za bolj ”spevno” poimenovanje izdelkov, saj si pod nazivom ”WH-8982-BLR-469 …” marsikdo prej vizualizira pisarniški tiskalnik, kakor butične brezžične ušesne slušalke.

In kaj je potemtakem pri tako vsakdanjih slušalkah nevsakdanjega? Začnimo pri embalaži. Ja, tudi ta je za dotičen krog kupcev vse bolj pomembna, obenem pa se z dosežki nižanja izpustov, porabe surovin ter manjšanja odpadkov, korporacije še kako rade pohvalijo v letnih trajnostnih poročilih. Sony ni izjema, zato v embalaži ne boste našli drobca plastike. Celota je tako primerna za reciklažo, posamezne stvari so denimo za v kompost, seveda pa v teh časih pride embalaža v poštev še za kamin … Skratka, da ne zaidemo. Prvi ”kos” plastike je etui slušalk in slušalki v njem. Za nameček pa ta plastika izvira iz recikliranih avtomobilskih odbijačev.

Če vas zunanjost ni prepričala, mnogo adutov v rokavu hrani vsebina. V kompaktnem etuiju z merami 42,8 x 60 x 27,6 mm in mase borih 35 g se nahajata dve drobceni slušalki, ki jih uporabnik komajda čuti na dlani. Malce več kot 4 g ”vaga” posamezna slušalka in kar preseneča je tehnologija, ki je zapakirana v takšno majceno reč. Prednost majhnosti in mase slušalke so nemudoma jasne, ko se le-te vstavijo v ušesno votlino, kjer do izraza pride še njihova ergonomska zasnova, katera bazira na podlagi obsežnih podatkov ”oblike ušes uporabnikov” vse od uvedbe prvih ušesnih slušalk na svetu leta 1982.

hdr

Posledično je zagotovljeno odlično prileganje slušalke, ki ga lahko še dodatno izpopolnimo z namestitvijo ustrezne velikosti ušesnih čepkov (v paketu 4 velikosti). Tako se izognemo nenadnim izpadom slušalke med športnimi aktivnostmi (mimogrede, so tudi vodoodporne z oceno IPX423), po drugi strani pa silikonski čepki pripomorejo k udobju, saj je te slušalke (kot dušilec nadležnega zvoka) zavoljo majhnosti mogoče uporabljati tudi med popoldanskim dremežem.

Uporaba LinkBuds S je vsestranska, zato bo vselej trajajoča. Z napolnjenimi slušalkami bo veselje trajalo do 6 ur. S 5-minutnim polnjenjem se hitro doda nadaljnja ura poslušanja. Zaloge energije v etuiju pa je za 14 ur. Če je dovolj, presodite sami. Dodajam le, da sem med preizkusom komplet polnil enkrat tedensko, preko USB-C kabla. Brezžičnega polnjena etui nima in ga tudi nisem pogrešal, me je pa navdušila preprostost spajanja naprave preko ”modrega zoba” z aktiviranjem gumba na zadnji strani ohišja. Kako preproste so stvari v življenju.

Za tiste ”multitaskarje” je pomembna informacija ta, da je brezžične slušalke mogoče spariti z dvema napravama hkrati. Ko prispe klic, slušalke vedo, katera naprava zvoni in samodejno vzpostavijo povezavo z ustrezno napravo. S preprostim dotikom gumba lahko slušalke hitro in preprosto preklapljate med obema napravama. V praksi stvar deluje zelo učinkovito in kar izstopa je izjemno jasen zvok z nizko zakasnitvijo, kar je idealno za ljubitelje igranja iger. Slednji bodo še kako cenili dobro nastavljene parametre zvoka ter funkcijo aktivnega odpravljanja hrupa iz okolice.

Čeprav bo ta funkcija ujezila marsikatero mater, ki bo neuspešno pozivala sina k nedeljskemu kosilu, se ponaša s kar nekaj bonbončki. V bistvu je umetna inteligenca nastavljena tako, da zazna, kje ste in kaj počnete, nato pa prilagodi nastavitve okoljskega zvoka ter poskrbi za kakovosten zvok ob poslušanju glasbe. Prilagodljiv kontrolnik za zvok se sčasoma nauči prepoznavati lokacije, ki jih pogosto obiskujete, kot je vaše delovno mesto ali najljubša kavarna, in prilagodi zvok okoliščinam. No, če vam to ni po godu, si lahko na telefon namestite aplikacijo ter sami nastavljate parametre delovanja funkcije aktivnega odpravljanja šumov iz okolice.

Ena takšnih je funkcija ”Spregovori in klepetaj”, ki zaustavi predvajanje glasbe takoj, ko začnete govoriti. Na ta način slišite le okolico in sogovornika, kljub temu, da imate v ušesih slušalke. Ko nehate klepetati, se glasba začne samodejno znova predvajati. Precej priročno, če imate polne roke ali pa se vam enostavno ne da ”tapniti” po slušalki, ki nudi intuitivno upravljanje – menjava programov odpravljanja šumov se nastavlja z dotikom leve slušalke, preskok skladbe z začetkom predvajanja naslednje pa je dovolj dvojni dotik desne. Sklepam pa, da so ti triki večini poznani, saj so brezžične slušalke s funkcijo aktivnega odstranjevanja šumov z nami že kar lep čas.

Sony LinkBuds S so nekakšen posodobljen recept brezžičnih slušalk s funkcijo aktivnega odstranjevanja šumov, ki vsebuje poznanje sestavine, le proces priprave s prezentacijskim pogrinjkom se je nekoliko spremenil. Na bolje, da se razumemo. Tako za uporabnika kot naš planet. Z 200 odštetimi evri prejmete zelo konkurenčen set vsestranskih brezžičnih slušalk s trajnostno noto, kar lahko na podlagi večih zdrsov in padcev etuija potrdim.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button