TehnikaTesti

Sony HX-99

Sodobni svet fotografije ponuja veliko. Pravzaprav večini ponuja ogromno že njihov pametni telefon, ki v sebi skriva pravo majčkeno fotografsko zverino. Seveda se fotoaparat na telefonih razlikujejo glede na cenovni rang in seveda, glede na proizvajalca.

Novodobna fotografija mora biti „našponana“ z vsemi nerealnimi barvami, filtri in predvsem more nas in našo okolico narediti lepše in boljše. Kako bomo potemtakem vstavili pod fotografijo hešteg hudksvina?

No, nekateri proizvajalci vseeno stremijo k realnim fotografijam. Sem brez težav uvrščamo Sonyja. V svoji filozofiji želijo Japonci predstaviti čim bolj naravno okolje, a kaj, ko večina temu neupravičeno povzdigne nos. Mi smo tokrat na test popeljali Sonyjevega multipraktika, ki sliši na ime HX-99. V svoji zasnovi je na moč podoben kompaktnemu zastavonoši RX-100, le da je nekoliko lažji in ima zaslon občutljiv na dotik. Ko že govorimo o zaslonu, naj omenimo, da je slednjega moč tudi fizično prilagajati našim potrebam. Največji adut, ki ga premore model HX-99 je zagotovo njegov 30-kratni optični zoom (24-720 mm), ki nam oddaljene predmete pričara skoraj na dosegu roke. Ravno izjemna povečava je eden ob bistvenih razlogov, zakaj ga popotniki nikar ne smejo prezreti.

Kakovost slike je dobra, a se zaradi bistveno manjšega (četrtina velikosti kot pri RX-100) CMOS senzorja ta dva fotoaparata ne moreta primerjati. Vseeno bosta povprečnemu (ljubiteljskemu) fotografu tudi kakovost in 18.2 MP povsem ustrezni. Morda le zmoti, da smo se skozi uporabo pametnih telefonov naučili, da fotoaparat lahko naredi povsem spodobne nočne fotografije. Fotografije narejene v slabših svetlobnih pogojih so nekako slabša stran Sonyjevega kompaktneža. Sam sicer ne vidim smisla v kukalu pri kompaktnih fotoaparatih, a slednji je diskretno skrit v ohišje in se po potrebi „izstreli“ na obzorje, enako delovanje se poslužuje tudi bliskavica.

Posebno poglavje je snemanje filmov. Le-ti so lahko v ločljivosti 4K, pri čemer je na voljo 30 slik na sekundo. V ločljivosti FullHD boste lahko denimo ustvarjali počasne posnetke s 120 sličicami na sekundo. HX-99 uporablja spominsko kartico micro SD (do 512 GB), povezljiv pa je preko modrega zoba, NFC in WI-FI-ja.

Kaj torej poreči o HX-99? Manj zahtevni fotografi, ki prisegajo na izjemne popotniške fotografije, si morajo zagotovo vzeti čas za razmislek in ga postaviti na mesto ožjega izbora. Predvsem ljubitelji gora bodo znali ceniti njegovo vsestranskost, saj bodo lahko na vrhu naredili širok kader, daleč v daljini pa posneli skakajočega gamsa. Vsi tisti, ki od fotoaparatov zahtevate nekoliko več, boste pozornost še vedno raje namenili RX-100. A hkrati je potrebno vedeti, da je priporočena cena HX-99 slabih 500 evrov, medtem ko se cena najnovejše izvedenke RX-100 giblje pri 1.300 evrih.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button