NoviceTehnika

Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II

Sony Electronics z novim objektivom FE 70-200mm F2.8 GM OSS II nadaljuje s postavljanjem novih meril izjemnosti.

Sony Electronics je predstavil najnovejši objektiv v ponudbi serije G Master. To je model FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, ki prinaša izjemno kombinacijo ločljivosti in mehkobe neostrine ter neprekosljivo zmogljivost samodejnega ostrenja, značilno za Sonyjeve objektive G Master.

Objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, ki je zasnovan za popolno sodelovanje s Sonyjevimi fotoaparati serije E, ne prinaša le optične kakovosti in naprednega samodejnega ostrenja, temveč je tudi najlažjii zoom objektiv 70–200 mm z zaslonko F2.8 na svetu. Z objektivom, ki je že 65. po vrsti v ponudbi objektivov serije E, Sony tako še naprej krepi sistem Alpha, ki ga sestavljajo fotoaparati, objektivi in druga oprema.

Za mehkobo ostrine medtem skrbi velika odprtina zaslonke, ki sega vse do F2.8. Ob tem velja dodatno izpostaviti novo razvito enoto zaslonke z 11 lističi, ki skrbi, da je odprtina kar najbolj okrogle oblike. Toda izjemnih lastnosti novega objektiva še ni konec. Napredna optična zasnova z elementom XA temeljito zmanjšuje neželeni pojav ‘čebulnega obročka’, kar še dodatno pripomore k navdušujočemu videzu neizostrenih delov slike. In čeprav je FE 70-200mm F2.8 GM OSS II teleobjektiv, nudi tudi izvrstne možnosti za bližinske posnetke z globoko zabrisanim ozadjem. Najmanjša razdalja ostrenja, ki zanaša 0,4 metra pri goriščni razdalji 70 mm in 0,82 metra pri goriščni razdalji 200 mm, omogoča 0,3-kratno največjo povečavo. Kadar 200 milimetrov ni dovolj, lahko med objektiv in fotoaparat enostavno namestite Sonyjeva visoko zmogljiva telekonverterja z 1,4- ali 2-kratno povečavoiii ter povečate goriščno razdaljo vse do 400 mm pri zaslonki F5.6, kjer še vedno navdušuje kakovost slike, značilna za serijo objektivov G Master.

Tehnologija objektiva FE 70-200mm F2.8 GM OSS II omogoča maksimalen izkoristek vsega, kar nudi napreden fotoaparat, na katerega je ta objektiv nameščen. Štirje originalni Sonyjevi linearni motorčki XD (extreme dynamic) zagotavljajo izjemno hitro in natančno ostrenje, ki je v primerjavi s prejšnjim modelom približno 4-krat hitrejšeii, ter do 30 odstotkov izboljšano ostrenje s sledenjemii. V povezavi s Sonyjevim paradnim konjem Alpha 1 omogoča hitro neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 30 slik na sekundov. Ob tem velja dodati, da vrhunsko samodejno ostrenje s sledenjem deluje tudi, če je na objektiv nameščen telekonverter. Ko gre za snemanje videoposnetkov, se FE 70-200mm F2.8 GM OSS II ponaša s tekočim in tihim samodejnim ostrenjem, ki zanesljivo izostri in sledi tudi hitro premikajočim se subjektom, in to celo med zoomiranjem. Uporabniki lahko torej ostrenje v celoti prepustijo fotoaparatu in se popolnoma osredotočijo na ustvarjalni vidik.

Objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II​ je najlažji zoom teleobjektiv z zaslonko F2.8 na svetu in je s težo samo 1,045 kilograma približno 29 odstotkov lažji od predhodnika. Poleg nizke teže ga odlikujejo tudi druge lastnosti, zasnovane za profesionalce, kot je denimo idealna uravnoteženost brez dodatne teže na sprednjem delu, kar zagotavlja, da je težišče objektiva neposredno nad mestom za pritrditev na stativ. Ob tem je vredno poudariti, da se zaradi notranjega zoomiranja težišče objektiva ne spreminja.

Novi objektiv FE 70-200mm F2.8 GM OSS II ​bo na voljo novembra po predvideni maloprodajni ceni 3000 evrov. Na prodaj bo pri številnih pooblaščenih Sonyjevih prodajalcih.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button