NoviceTehnika

Sony FE 50mm F1.4 GM

Sony ponudbo objektivov polnega formata dopolnjuje z najnovejšim kompaktnim modelom FE 50mm F1.4 GM.

Sony je zbirko objektivov polnega formata serije G Master dopolnil z novim objektivom FE 50mm F1.4 GM (model SEL50F14GM)). Gre za fiksni 50-milimetrski objektiv, namenjen fotoaparatom serije E, ki se lahko pohvali s kompaktno in lahko zasnovo. Tudi pri največji odprtini zaslonke F1.4 zagotavlja kakovost slike, vključno z visoko ločljivostjo in naravnim videzom neostrine (bokeh), ki je eden od zaščitnih znakov Sonyjevih vrhunskih objektivov G Master. Skupaj z najnovejšimi Sonyjevimi fotoaparati predstavlja idealno izbiro za najrazličnejše načine uporabe tako v fotografiji kot pri snemanju videoposnetkov – vključno s portreti, pokrajinskimi posnetki ter popotniško in poročno fotografijo.

FE 50mm F1.4 GMima dva asferična elementa XA (ang. extreme aspherical), ki učinkovito odpravljata ukrivljenost slikovnega polja in večino vrst aberacije. Dodatno je opremljen tudi s steklenim elementom ED (ang. extra-low dispersion), ki zmanjšuje kromatsko aberacijo, s čimer prispeva k jasni in ostri sliki brez uhajanja svetlobe. Z zasnovo, ki vključuje elemente XA in ED, je bila tako dosežena visoka ločljivost po celotni površini slike. Medtem pa Sonyjev originalni premaz Nano AR Coating II zmanjšuje odseve – tudi pri fotografiranju in snemanju proti svetlobi.

Med optičnimi lastnostmi velja izpostaviti še najmanjšo razdaljo ostrenja objektiva FE 50mm F1.4 GM, ki znaša pri uporabi samodejnega ostrenja le 0,41 metra, in največjo povečavo 0,16x. Takšna možnost bližinskih posnetkov daje fotografom in snemalcem še dodatno fleksibilnost pri ustvarjanju.

Samodejno ostrenje objektiva FE 50mm F1.4 GM je izjemno hitro in natančno, zato je popolna izbira za ustvarjalce vsebin, ki si želijo opreme, na katero se lahko zanesejo. Ali v številkah: samodejno ostrenje je do 1,9-krat hitrejše kot pri običajnih modelih z enakimi specifikacijami. Skupino leč, ki skrbi za ostrenje, premikata Sonyjeva linearna motorja XD z visokim potiskom, katera krmili napredni algoritem za gladek in odziven pogon sistema ostrenja. V povezavi z najnovejšimi Sonyjevimi fotoaparati Alpha lahko objektiv hitro izostri subjekte ter jim zanesljivo sledi, tudi pri majhni globinski ostrini, ki jo omogoča zaslonka F1.4.

Novi objektiv FE 50mm F1.4 GM bo na voljo od marca 2023 dalje pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih. Njegova predvidena maloprodajna cena znaša 1700 evrov.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button