NoviceTehnika

Sony ECM-W2BT in ECM-LV1

Sony predstavil brezžični mikrofon ECM-W2BT in kompakten kravatni stereo mikrofon ECM-LV1

Brezžično snemanje zvoka visoke kakovosti z manj šuma in stabilno povezavo je zdaj zlahka dosegljivo z brezžičnim mikrofonom ECM-W2BT, kar še posebej velja, če ga povežete s kravatnim stereo mikrofonom ECM-LV1. Ta kombinacija je popolna rešitev za potrebe današnjih vlogerjev, ustvarjalcev videoposnetkov za YouTube in drugih ustvarjalcev vsebin, ki želijo posneti jasen in zanesljiv zvok v različnih okoljih in situacijah, kot so ulični nastopi, ocenjevanje izdelkov, potovalni vlogi z ocenjevanjem lokalnih jedi in še mnogo drugega.

Brezžični mikrofon ECM-W2BT omogoča digitalno snemanje z nizkim šumom, in sicer tako, da sprejemnik povežemo z združljivim fotoaparatom, ki je opremljen z večvmesniškim nastavkom, združljivim z digitalnim vmesnikom za zvok. Digitalni zvočni signal iz sprejemnika se tako neposredno prenese v fotoaparat, kar pomeni, da za prenos zvoka ni treba uporabiti zunanjega kabla. Hkrati je bil mikrofon ECM-W2BT popolnoma na novo zasnovan za zajem visoko kakovostnega zvoka, zaradi česar je opremljen z večsmerno mikrofonsko kapsulo, ki omogoča zajem čistega zvoka iz vseh smeri. Obenem zagotavlja prilagodljivo snemanje zvoka, saj povečuje stabilnost brezžične povezave med mikrofonom in sprejemnikom tudi v primeru, ko so med njima ovire, ter v natrpanih prostorih, kjer je istočasno prisotnih še veliko drugih brezžičnih signalov. Na lokacijah z dobro vidno linijo med mikrofonom in sprejemnikom komunikacija deluje vse do 200 metrov, kar znatno poveča fleksibilnost pri snemanju zvoka na prostem. Ob tem velja izpostaviti še novo uporabljeni kodek Qualcomm aptX Low Latency, ki skrbi tako za zajem zvoka visoke kakovosti kot tudi za nizko zakasnitev.

Trije načini zajemanja zvoka – način MIC, način MIX in novi način RCVR – omogočajo, da posnamete govor in ambientalne zvoke tako, kot želite. V načinu MIC mikrofon zajema samo zvok iz oddajnika mikrofona, zato bo v tem primeru posnet samo govor oziroma zvok subjekta. Način RCVR medtem zajema samo zvok iz mikrofona, vgrajenega v sprejemnik, kar pomeni, da snema samo zvok okolice ali vaš govor. Način MIX združi zvok iz obeh mikrofonov – v oddajniku in sprejemniku – kar je uporabno za primere, ko želite zajeti tako govor oziroma zvok subjekta kot tudi zvok okolice ali svoj govor.

Mikrofon ECM-W2BT podpira stereo zvočni izhod ter ima vgrajen 3,5 mm stereo priključek za priklop dodatnega stereo mikrofona. To pomeni, da ga lahko uporabite skupaj s kravatnim stereo mikrofonom, kot je ECM-LV1, ki je komajda opazen in ga zlahka pritrdite na oblačila subjekta za še bolj realistično snemanje zvoka. Ker je sprejemnik opremljen s 3,5 mm zvočnim izhodom, lahko mikrofon ECM-W2BT uporabite tudi s fotoaparati brez večvmesniškega nastavka.

Za visoko kakovostno zajemanje zvoka v kompaktni, komaj opazni obliki, ki omogoča tudi enostavno prenašanje, je tukaj še kompakten kravatni stereo mikrofon ECM-LV1. Tudi ta ima vgrajeno zaščito pred vetrom, ki dodatno zmanjšuje šume, 360-stopinjska vrtljiva zaponka pa skrbi za enostavno vodoravno pritrditev na kravato ali navpično namestitev na žep, pri čemer kot usmeritve mikrofona v obeh primerih ostane enak. Ta mikrofon ne potrebuje svojega napajanja, saj se napaja prek priključka za mikrofon.

Brezžični mikrofon ECM-W2BT bo na voljo aprila 2021 po predvideni maloprodajni ceni 240 evrov. Kompakten kravatni stereo mikrofon ECM-LV1 bo prav tako na voljo aprila 2021, njegova predvidena maloprodajna cena pa znaša 35 evrov. Oba bosta naprodaj pri številnih Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button