NoviceTehnika

Sony Alpha 7 IV

Sony Alpha 7 IV prinaša več kot le 'osnove' – tukaj so slikovni senzor polnega formata z ločljivostjo 33 milijonov točk ter izjemno uporabne funkcije za fotografiranje in snemanje.

Sony je predstavil fotoaparat z izmenljivim objektivom Alpha 7 IV (model ILCE-7M4) z novo razvitim senzorjem polnega formata z ločljivostjo 33 milijonov točk (približno, efektivnih).

Fotoaparat Alpha 7 IV prinaša izjemno kakovost slike ter vrhunsko zmogljivost, s čimer postavlja nova merila za ‘osnovno’ raven fotoaparatov polnega formata ter nadgrajuje standard, ki ga je postavil model Alpha 7 III. Novinec se ponaša z mnogimi Sonyjevimi najnaprednejšimi tehnologijami za zajem in obdelavo slike, vključno z najnovejšim procesorjem BIONZ XR ter naprednimi možnostmi samodejnega ostrenja, ki temeljijo na tehnologiji, uporabljeni v Sonyjevem paradnem konju Alpha 1. Skupaj s poenostavljeno uporabo in izboljšano zanesljivostjo tako pri fotografiranju kot tudi pri snemanju je lahko vsestranski fotoaparat za ljubiteljske ustvarjalce in profesionalce, ki se srečujejo z vsemi zvrstmi upodabljanja. Poleg tega se lahko Alpha 7IV pohvali z ločljivostjo 33 milijonov točk, bogato izraznostjo videoposnetkov ter mnogimi funkcijami, ki sledijo vse večjemu povpraševanju po povezljivosti, s čimer resnično ustvarja novo definicijo ‘osnovnega’ modela fotoaparata in njegovih zmogljivosti.

Novi Alpha 7 IV je hibridni fotoaparat, ki ga odlikujeta kakovost fotografij ter nadgrajena tehnologija snemanja videoposnetkov z naprednim samodejnim ostrenjem, vse skupaj pa dodatno zaokrožujejo še izboljšave pri upravljanju in možnostih poteka dela. Pri razvoju so inženirji imeli v mislih tudi okolje, zato so za ohišje fotoaparata uporabili Sonyjevo originalno reciklirano plastiko SORPLAS, medtem ko so za embalažo uporabili materiale, ki jih je mogoče reciklirati ter tako zmanjšali uporabo plastike.

Razpon občutljivosti ISO 50–204.800 omogoča novo razviti slikovni senzor polnega formata Exmor R z ločljivostjo 33 milijonov točk in osvetlitvijo od zadaj. Tako visoka ločljivost omogoča prikaz gladkih barvnih prehodov in prelivov ter vseh najmanjših podrobnosti in tekstur, hkrati pa zmanjšuje tudi šum. Izpostaviti velja še dinamični razpon, ki znaša 15 stopenj osvetlitve in tako omogoča široke možnosti izraznega ustvarjanja, medtem ko nastavitve za ustvarjalni videz fotografijam in videoposnetkom na preprost način dodajo pridih edinstvenosti.

Najnovejši procesor BIONZ XR, ki ga poznamo že iz vrhunskega fotoaparata Alpha 1, zagotavlja izjemno hitro samodejno ostrenje ter neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo 10 slik na sekundo s sledenjem samodejnega ostrenja in/ali samodejne osvetlitve. Da je vse to mogoče, je fotoaparat opremljen tudi z velikim medpomnilnikom.

Alpha 7 IV sledi subjektom v realnem času s pomočjo 759 ostritvenih točk s faznim zaznavanjem. Te sestavljajo sistem samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem v ravnini slike z gosto posejanimi točkami, ki prekrivajo približno 94 odstotkov površine slike. Poleg tega je tukaj še funkcija samodejnega ostrenja s sledenjem oči v realnem času, ki lahko zdaj prvič sledi tudi očem ptic in drugih živali tako pri fotografiranju kot pri snemanju videoposnetkov. Skupaj s to nadgradnjo pa so Sonyjevi inženirji dodatno izboljšali še natančnost zaznavanja človeškega obraza in oči, ki je zdaj višja za približno 30 odstotkov.

Visoka kakovost videoposnetkov je dosežena s snemanjem v ločljivosti 4K 60p in načinu Super 35 mm, izbrati pa je mogoče tudi snemanje v ločljivosti 4K 30p z nadvzorčenjem 7K v polnem formatu. Poleg tega se novi fotoaparat ponaša tudi z 10-bitno barvno globino in barvnim vzorčenjem 4:2:2 za doseganje naravnega videza barvnih prehodov in prelivov ter z zapisovanjem v formatih XAVC S-I intra-frame za učinkovitejši potek dela v montaži in XAVC HS za podvojeno učinkovitost stiskanja.

Da bi zadovoljili vse večje potrebe po natančnem samodejnem ostrenju pri snemanju videoposnetkov, so inženirji fotoaparatu Alpha 7 IV namenili edinstvene funkcije samodejnega ostrenja, ki delujejo v povezavi s Sonyjevimi objektivi serije E – med drugim tudi funkcijo AF Assist, ki med samodejnim ostrenjem podpira prehajanje izostritve s subjekta na subjekt, ter funkcijo Focus Map, ki prikazuje globinsko ostrino. Hkrati je novinec tudi prvi fotoaparat serije Alpha s funkcijo ‘kompenzacije dihanja’ (ang. breathing compensation)iv, ki zmanjšuje učinek ‘dihanja’ med ostrenjem in pripomore k ohranjanju konsistentnega vidnega kota. Funkcijo je seveda mogoče poljubno vklopiti ali izklopiti.

Alpha 7 IV se ponaša s 5-osnim sistemom stabilizacije slike, ki omogoča za 5,5 stopnjev daljše čase osvetlitve, izboljšanim držalom za večje udobje in režo za pomnilniške medije, združljivo s karticami CFexpress Type A, ki podpirajo višje hitrosti zapisovanja. Izpostaviti velja še iskalo OLED Quad-VGA z ločljivostjo (približno) 3,68 milijona točk, kar je 1,6-krat več kot pri fotoaparatu Alpha 7 III, s čimer je uporabnikom med gledanjem v živo skozi iskalo na voljo kakovostnejša slika s pravilnejšimi barvami in večjo ločljivostjo.

Cene in razpoložljivost

Fotoaparat Alpha 7 IV bo na voljo od novembra 2021 dalje pri številnih Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih. Njegova predvidena maloprodajna cena znaša 2.800,00 evrov za ohišje in 3000,00 evrov za set objektivov (model SEL2870). Istočasno bo kot dodatna oprema na voljo tudi steklo za zaščito zaslona PCK-LG2. Fotoaparat je združljiv tudi s kompletom za razvoj programske opreme (SDK) Camera Remote.

Rudi Leskovec
foto: Sony

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button