TehnikaTesti

Scosche PowerUp 600 Torch

Nekoč nepogrešljiv del dodatne opreme v avtomobilu je danes skoraj že pasé. Vžigni kabli so marsikomu obdržali službo, omogočili romantičen zmenek ter združevali že dodobra skregane sosede bloka. Zdaj pravijo, so se časi spremenili, z njimi tudi ljudje in avtomobili, katere lahko odslej vžigamo kar z baterijsko svetilko!

Tehnološki napredek in posledično inovativna uporaba le-tega, potrošnikom nudi ogromno smiselno zapakiranih aplikacij, ki na takšen ali drugačen način lajšajo vsakdanje tegobe. Zagotovo je prazen akumulator prevoznega sredstva precej visoko na seznamu, sploh, če je to vaša edina reč s kolesi v radiju desetih kilometrov. Zavoljo tega so lokalni ‘Šumaherji’ novopečenemu vozniku pričevali, da so ‘krokodilje kleme’ (vžigni kabli) nujna komponenta slehernega avtomobilskega prtljažnika. Teoretsko dobra popotnica. V praksi pa na kable ni ‘vžgal’ ravno vsak avto, saj so deležniki neštetokrat vzpostavili kratek stik, prekurili en ali drugi akumulator oziroma ga spraznili donatorju energije. Kar je preostalo, je bil ‘nožni zagon vozila na poriv’ vzdolž ulice.

Kasneje, govorim o desetletju in nekaj letih nazaj, so se pojavili energijski kovčki. Dobesedno. Plastična aktovka z maso malce pod 10 kilogramov, je bila zmožna ‘defibrilirati’ en ali dva avtomobila. Zaradi visoke cene, naprava ni dosegla posameznikov, ki bi ta ‘booster’ kupili za vsak slučaj. No, v obdobju tehnološkega razcveta in ideje po čim večji multifunkcionalnosti, je podjetje Scosche pripravilo zanimivo rešitev za vsak žep (gledano predvsem finančno, lahko pa tudi dobesedno 😊).

Baterijska ročna svetilka z banko energije, ki je zmožna zagnati avtomobil. To je Scosche PowerUp 600 Torch, zagonska baterija, namenjena za polnjenje akumulatorja oziroma zagon motorjev z notranjim izgorevanjem (avtomobili, kombiji, motorna kolesa, skuterji, štirikolesniki, itd. …).  600-amperska baterija zagotavlja dovolj moči za hiter zagon najrazličnejših vozil, in sicer tiste z bencinskimi motorji do 8 valjev ali 5 litrov prostornine ter dizelskimi motorji do 2 litra prostornine. Ob tem pa 6-točkovni varnostni zaščitni sistem brez iskrenja, ščiti vaše vozilo in zaganjalnik pred pregrevanjem, previsokim tokom, prenapolnjenostjo, prekomerno izpraznitvijo, kratkimi stiki in vzvratno povezavo. Kapaciteta baterije znaša 29.6 Wh, kar v praksi pomeni, da lahko polno napolnjena do 3-krat zažene avtomobil.

Preden preidemo na sam proces priprave na zagon vozila, poglejmo, kaj vse prejmemo v kompletu. V lični prenosni torbici z zadrgo se nahaja ‘svetilka’, adapter s ‘krokodiljimi klemami’ za vžig, polnilni kabel USB-A na USB-C, z možnostjo polnjenja preko 12 V v avtomobilu ter navodila za uporabo.

Svetilka (in prenosna baterija in zaganjalec motornih vozil) oblikovno spominja na pripomoček specialne policijske enote. Narejena je iz plastike, medtem ko ima gumirano držalo za boljši oprijem. Z dolžino 27 cm in obsegom okoli 8 cm, pride konkretna masa z malo manj kot 0,7 kg, kar sovpada z nam poznano ‘megalajtko’, ki pa je samo svetilka. Skratka, sprednji del se nato razširi v rumeno obrobljeni pravokotnik, zadnji konec svetilke PowerUp 600 pa ima odstranljiv pokrovček. Slednji je na priročnem paščku, ki preprečuje, da bi ga izgubili. Pod tem pokrovčkom se nahaja priklop USB-A za polnjenje katere koli naprave, priklop USB-C za polnjenje svetilke, priključek za adapter z vžignima kabloma ter LED indikator napolnjenosti baterije.

Scosche PowerUp 600 je v funkciji svetilke zelo enostaven za uporabo, saj deluje kot katera koli druga svetilka. Samo za sekundo držite gumb in zasveti s 300 lumni. Ponovno pritisnite in svetlost se zmanjša. Pritisnite ga tretjič, s čemer se aktivira SOS način utripanja. Četrti pritisk gumba pa tempo hitrosti utripanja svetilke še nekoliko dvigne.

Tako ne preseneča, da je uporaba naprave kot pripomoček za zagon vozila sila preprosta. Čeprav podjetje navaja, da ima stvar 6-točkovni varnostni sistem brez iskrenja, še vedno priporočam, da upoštevamo osnovne varnostne ukrepe pri zaganjanju avtomobil. Torej, potrebni so trije koraki. Najprej povežemo rdeči kabel s pozitivnim polom na akumulatorju, nato še črni kabel z negativnim polom in počakamo nekaj trenutkov, da se energija iz svetilke ‘pretoči’ v akumulator. Znak, da je sistem pripravljen na uporabo, nam da zelena luč na adapterju in kar preostane je le še zagon vozila.

In kot že prej omenjeno, zaradi vseh varnostnih sistemov, se ‘svetilka’ nemudoma deaktivira, zato po uspešnem protokolu zagona prevoznega sredstva, samo še odstranite objemke ter prenosno napravo shranite v torbico. V kolikor ste še vedno v dvomih, dodajam zanimive tehnične podatke. Namreč, stvar deluje pri temperaturi od – 20°C pa vse tja do + 60°C, energija v litij-ionski bateriji z zasnovo štirih celic zadrži polno stanje do šest mesecev, medtem ko je baterijo mogoče napolniti in izprazniti v več kot 1000 ciklih, ne da bi pri tem poškodovali baterijo, kar vsekakor nakazuje na svojevrstno vzdržljivost.

Še zadnja in hkratni najbolj pomembna zadeva. Cena! Scosche PowerUp 600 Torch se vrednoti na 149 dolarjev in je kot takšen zelo všečen dodatek k opremi vašega avtomobila. Ne samo, da oživi vaše vozilo, lahko visoko zmogljiva svetilka iz noči ustvari dan, zajetna banka energije pa napaja vašo mobilno pisarno.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button