TehnikaTesti

Samusng Freestyle

Če ste si kdaj želeli imeti prenosni projektor, ki lahko deluje tudi kot Bluetooth zvočnik, ambientalna osvetlitev in lahko projecira tudi na strop, potem bi bil to lahko izdelek za vas.

S svojo simpatično cilindrično obliko je nekaj, kar boste brez sramu postavili na mizo, nočno omarico ali na tla. Ohišje je oblečeno v gumiran snemljiv ovitek, ki je na otip zelo prijeten in deluje kvalitetno, projektor pa se v njem ne segreva pretirano. Testni model je bil v beli barvi, no voljo bodo predvidoma tudi ovitki v gozdno zeleni, cvetoče rožnati in bež barvi.

Kljub velikosti je presenečenje naprave 360° zvočnik, s 5W moči, ki svojo nalogo neverjetno dobro opravi. Brez težav boste uživali v svoji najljubši seriji ali filmu, ob predpostavki, da v prostoru ne bo drugih ambientalnih ali zunanjih zvokov. Zvočnik je dober, ne zmore pa ustvariti čudežev. Projektor je na kovinskem stojalu, ki mu omogoča 180° obračanje in nastavitev želenega kota, čeprav ga pri kotu manjšem od 45° teža projektorja sili v vodoraven položaj in ne zadrži nastavljene pozicije, kar je pri premium produktu s prav tako ceno presenetljivo.

Sama uporaba projektorja je sila enostavna. Potrebuje vir napajanja preko USB-C kabla, ki je lahko tudi prenosna baterija s 50W izhodne moči ali primeren napajalnik (je priložen). Za prenos slike se lahko uporabi Micro HDMI vhod (adapter ni priložen) ali kar brezžična povezava. Vzpostavitev povezave je izjemno enostavna, poleg tega vas projektor, ko ne dobi slike preko HDMI, redno sprašuje (v primeru, da tega ne izklopite), če želite videti navodila za vzpostavitev brezžične povezave.

Računalnik, s sistemom Windows 10 ali 11, ga po povezavi na omrežje, takoj prepozna kot brezžični zaslon, ki se ga lahko uporabi kot podvojeni ali razširjeni zaslon. Pametni telefon z Android operacijskim sistemom na testu tudi ni imel težav povezovanjem. Ne glede na tip naprave je povezovanje zaslona enostavno in zelo intuitivno, kakšnih prekinitev in motenj po vzpostavljeni povezavi ni bilo opaziti.

Projektor je zmožen projecirati sliko z diagonalo do 100” (254 cm), za kar potrebuje razdaljo 266 cm. V temnem prostoru bo slika dovolj svetla, medtem, ko bo slika v svetlih prostorih bleda, saj ima nazivno svetilnost 550 nitov (lumnov). Za dnevno gledanje bo potrebno prostor zatemniti, ponoči pa vsekakor ugasniti luči za resničen užitek. Projektor sliko s pomočjo senzorjev avtomatsko poravna, popravi trapezni pomik in izostri. Trapezni premik in izostritev delujeta zelo dobro, le včasih je potreben ročni popravek, da se doseže popolnost. Najpogosteje je potreben popravek pri ostrini.

Na priloženem daljinskem upravljalniku, ki je bolj kot ne tudi edini način upravljanja s projektorjem, ni direktnega gumba za te nastavitve in se je do njih potrebno sprehoditi čez celoten meni. Ima pa direktne gumbe za Disney+, Netflix, Prime Video in Samsung TV Plus. Na daljincu je tudi gumb z mikrofonom za glasovno upravljanje, saj Freestyle omogoča uporabo Bixby in Amazon Alexe. Mikrofon na projektorju je možno tudi fizično izklopiti s stikalom na desni strani, ker se nahajata tudi Micro HDMI in USB-C vhod (slednji je le za napajanje). Kvaliteta slike na splošno je za tako majhen projektor resnično dobra, kar bi od Samsunga pri tej ceni tudi pričakovali – projektor ima namreč priporočeno ceno 999 evrov.

DLP (digitalna obdelava svetlobe) z enim čipom brez težav prikazuje slike z visokim kontrastom in bogatimi barvami, zato smo resnično uživali ob gledanju televizijskih oddaj in filmov. Pomaga tudi, da so hladilni ventilatorji tihi, medtem ko ohranjajo notranjost stabilizirano. Barvna reprodukcija je naravna in ne tako nasičena, kot smo tega vajeni pri Samsungu – kar je dobro. Moramo omeniti, da tako kot večina projektorjev, ki temeljijo na DLP, Freestyle prikazuje črne slikovne pike v bolj sivkastem odtenku kot čiste – črnilu podobne barve standardnih televizorjev.

Freestyle deluje na Samsungovem operacijskem sistemu Tizen OS, enaki programski opremi, ki jo najdete na njihovih televizorjih QLED in OLED. To ima svoje prednosti in slabosti. Ena od prednosti je razpoložljivost storitve pretakanja z aplikacijami, kot so Netflix, Disney+, YouTube in drugimi, ki so vnaprej nameščene in pripravljene za uporabo. Prav tako omogoča predvajanje vsebin iz vaše naprave Android ali iOS prek Samsung SmartThings in AirPlay 2. Na splošno je Tizen enostaven za krmarjenje, ima uporabniku prijazen uporabniški vmesnik in celo ureja/razvršča oddaje, ki jih trenutno gledate na domači strani.

Ena od slabosti je, da procesor v Freestyle ne more dohajati Tizena. S tem mislim na to, da projektor pogosto zaostaja in potrebuje dodatno sekundo ali dve, da se odzove na pritiske gumbov. To je bilo najbolj očitno ob zagonu in med brskanjem po nastavitvah, za prilagoditev fokusa in trapeznega pomika. Od pomikanja po meniju z nastavitvami do kanalov in aplikacij se zdi, kot da procesor, na katerem deluje Freestyle, vedno lovi operacijski sistem. Poleg tega Samsungov novi pristop k Tizenu ne dovoljuje več navigacije, pri kateri bi vsebina, ki jo gledate, ostala v ozadju. To pomeni, da je ob spremembah nastavitev zaslona potrebno zapustiti video, odpreti nastavitve, narediti spremembo in nato znova zagnati video aplikacijo.

Napak in pomanjkljivosti sicer ni veliko, niti niso tako moteče, predvsem pa bi pričakovali, da bi Korejci priložili ovitek za lažje prenašanje in shranjevanje, ki bo, ko bo na voljo, v prosti prodaji stal 59,99 evrov.

Če želite preprost projektor, ki podpira funkcijo plug-and-play, potem je Samsung Freestyle resnično dober. Za zdaj ostaja preizkušen sistem za zabavo, ki bo dobrodošel dodatek v vsakem domu in marsikateremu potovanju. Gre za dobro rešitev za velik zaslon v manjših prostorih, kjer ni potrebe po velikem stalnem televizorju, imajo pa priročno prazno steno.

Tim Gorjup
foto: caranduser.com

Specifikacije:

• Dimenzije: 173 mm x 104 mm x 95 mm
• Teža: 800 g
• Ločljivost 1.920 x 1.080
• Svetilnost: 550 lumnov
• Vrsta osvetlitve: LED z življenjsko dobo do 20.000 ur
• Moč: 65W
• Vhodi: 1x Micro HDMI, 1x USB-C (za napajanje)
• Povezava: Bluetooth in Wi-Fi 5
• Drugo: HDR10, HLG, DLP z enim čipom (digitalna obdelava svetlobe), glasovna pomoč Amazon Alexa in Bixby, Tizen Smart Platform

PREDNOSTI:

• Priročna oblika in nizka teža
• Več kot korektna kakovost slike
• Dober zvok
• Enostavna uporaba
• Tizen pametna platforma

POMANJKLJIVOSTI:

• Nima vgrajene baterije
• Nizka svetilnost
• Visoka cena

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button