TehnikaTesti

Samsung S95 C (55 palcev) (QE55S95CATXXH)

Se televizorjem res izteka njihov čas? Nič ne kaže na to!

V času, ko so kraljevali radijski tranzistorji, je le redkokdo pomislil, kaj bo kraljevalo še naslednjih nekaj desetletij. No, prišli so računalniki, prišli so dlančniki, tablice, (predimenzionirani) pametni telefoni … in prav vsi so napovedovali zaton televizorjev.

No, če radijskih sprejemnikov sedaj morda ni več toliko na kuhinjskih policah, pa večina še vedno ne more brez velikega ekrana, ki si ga navadno postavijo v dnevno sobo. Mi smo tokrat stestirali Samsunovega paradnega konja, ki meri v diagonalo 138 centimetrov oziroma 55 palcev.

Samsung S95C

Paket, ki so nam ga dostavili v uredništvo je bil zares impresivno težak. Po stopnicah sva se dva kar pošteno „našvicala“, čeravno je šlo za najmanjšo velikostno različico. Po izkušnjah smo namreč številne 55-palčarje brez večjih težav prinesli v samostojnih podvigih. Odpiranje škatle je počasi razkrilo vzrok konkretne teže, in sicer podstavek, ki je sestavljen iz treh kovinskih delov in predstavlja zares masivno ogrodje, kamor boste namestili ekran in pripadajočo škatlo z vsemi potrebnimi priključki.

Zvočniki in mesto, kamor namestite One connect

Sama montaža vam bo vzela približno 20 – 30 minut, privijačiti boste morali 10 vijakov, vsekakor pa se tega dela ne lotevajte sami! Televizor je zaradi ločene škatle s priključki (one connect) po vsej širini izjemno tanek, škatlo pa lahko namestite, bodisi na hrbtno stran stojala bodisi jo speljete v omaro – priložena sta namreč dva kabla različnih dolžin. One connect ponuja možnost priklopa do štirih naprav HDMI 2.1.

Nastavitev poteka brez stresnih situacij.

Začetne nastavitve Samsunga S95C so na moč enostavne in ne bo potrebnega pretiranega znanja, da bo vaš novi dnevnosobni prijatelj pričel z opravljanjem svojega poslanstva. Že na začetku je potrebno poudariti, da je model S95C paradni konj, ki prihaja z južnega dela korejskega polotoka. Opremljen je z zaslonom QD-OLED in tehnologijo Quantum 4K, ki jo poganja nevronski procesor z umetno inteligenco. Ta inteligentni procesor v realnem času analizira vsebino in ustrezno optimizira kakovost slike. Rezultat sta zares impozantna svetlost in globok kontrast, ki prinašata odlično izkušnjo.

Slika je zares impresivna!

Hitrost osveževanja slike je do 144 Hz. Mi smo nanj priklopili konzolo PS5 in lahko rečemo, da so igre zaživele v povsem novi dimenziji. Čeravno sami uporabljamo še nekoliko starejše LCD zaslone, je kar presenetljivo, kako bolj do izraza so prišle vse barve in vsi detajli na Samsungovem S95C. Nastavitev barv, svetlosti in kontrastov je dovolj, da si bo vsak lahko ukrojil sliko po svojem okusu. Številni so se sicer pritoževali nad daljinskim upravljalnikom, a se je nam zdel izjemno ličen in povsem uporaben, na njem pa ni nepotrebnih gumbov. Lahko ga polnite preko USB-C-kabla ali celo na soncu.

Daljinec je ergonomičen in ponuja vse kar potrebujete.

Pri večini televizorjev je zgodba zelo podobna. Prednosti (in slabosti) boste običajno opazili šele takrat, ko boste ob bok postavili en in drug zaslon. Samsung S95C je ponudil zares dobro izkušnjo že ob predvajanju posnetkov z Youtuba, sploh če se odločite za ogled v 4K-ločljivosti. Velja omeniti, da je z novo generacijo močno izboljšano tudi ozvočenje, ki sedaj brez težav parira cenejšim zvočnim letvam (sound bar).

Brezžično lahko priklopite tudi računalnik in ob delu, na ločenih zaslonih spremljate še prenos najljubše športne prireditve.

Pa je vredno odšteti 2.299 evrov, kolikor je trenutna priporočena cena? Sam še vedno zasledujem besede starejšega gospoda, ki je nekoč dejal, da ne obstaja izraz prevelik televizor. Torej, sam bi zagotovo dodal še 700 evrov in si privoščil 65-palčno različico (77-palčna s 4.399 evri že precej odstopa). Če želite kar najboljšo sliko in imate izjemno omejen prostor, kamor lahko postavite televizor, potem mora biti serija S95C, čeravno v dolžini 138 centimetrov, prva na seznamu želja. Poleg odlične slike vam omenjena serija ponuja še malo morje izjemno dobrodošlih rešitev. Na primer sočasno gledanje televizije (ali filmov, Youtuba …) in računalniškega zaslona. Torej, če želite najboljše, kar trenutno premore trg, potem cena opraviči nakup, v kolikor se brez težav zadovoljite z manj, imate na voljo tudi prejšnje modele (ki so ravno tako odlični) za skoraj polovično ceno.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Tole je samo za bahanje. Spodobne televizije dobiš že za manj kot jurja €. Razumem neke funkcije, ampak še vedno je to TV?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button