NoviceTehnika

Samsung ISOCELL HP2

Samsung predstavlja senzor z 200 milijoni slikovnih pik za vrhunsko izkušnjo visoke resolucije pri pametnem telefonu.

Samsung je predstavil najnovejši senzor ISOCELL HP2 z 200 megapiksli (MP), izboljšano tehnologijo slikovnih pik in izredno zmogljivostjo za osupljive slike na pametnih telefonih višjega razreda v prihodnosti. Senzor ISOCELL HP2 vsebuje 200 milijonov 0,6-mikrometrskih (μm) slikovnih pik v optičnem formatu 1/1,3″, kar je velikost senzorja, ki se pogosto uporablja v glavnih fotoaparatih pametnih telefonov s 108 MP. Tako lahko potrošniki uživajo v še višjih ločljivostih pri najnovejših pametnih telefonih višjega razreda, ne da bi bila kamera večja.

S pomočjo Samsung napredne tehnologije združevanja slikovnih pik, Tetra2pixel, HP2 fotoaparatu doda več vsestranskosti, saj simulira različne velikosti slikovnih pik za prilagajanje različnim ravnem osvetlitve. V slabo osvetljenem okolju se senzor s povezovanjem štirih do 16 sosednjih slikovnih pik spremeni v 1,2μm 50 MP ali 2,4μm 12,5 MP slikovni senzor. Za polnejše videoposnetke 8K, približno 33 MP, HP2 preklopi na način 1,2 μm 50 MP, da se zmanjša obrezovanje slike in lahko zajamemo več dogajanja. Pri snemanju 8K s 30 sličicami na sekundo (fps) lahko s širokim vidnim poljem in večjo velikostjo slikovnih pik ustvarite ostre filmske videoposnetke.

Zaradi nove Samsungove tehnologije D-VTG (Dual Vertical Transfer Gate) lahko s HP2 občutno zmanjšate bled izgled slike v močno osvetljenih okolij. V fotodiodi znotraj vsake slikovne pike je na dnu nameščen vhod za prenos napetosti, ki prenaša elektrone od slikovnih pik do logičnega sloja. D-VTG z visoko natančnostjo dodaja drugi vhod v slikovni ploščici, s čimer se zmogljivost polnega polja slikovne ploščice poveča za več kot 33 %. Z več shranjenimi elektroni in učinkovitim prenosom signala lahko ta metoda zmanjša prekomerno osvetlitev in izboljša reprodukcijo barv, zlasti pri močni svetlobi.

V slabih svetlobnih pogojih se samodejno ostrenje HP2 dvigne na višjo raven s Super QPD, ki senzorju omogoča, da za ostrenje uporabi vseh 200 milijonov slikovnih pik z združevanjem štirih sosednjih slikovnih pik. Tako zazna navpične in vodoravne spremembe vzorcev za hitrejše in natančnejše samodejno ostrenje. Z uporabo množice podatkov o vzorcih in velikega števila referenčnih točk je novi senzor sposoben hitrega samodejnega ostrenja tudi v okoljih s šibko svetlobo.

Za vrhunsko zmogljivost HDR Samsung prvič uvaja funkcijo DSG v načinu 50 MP, ki uporabi dve ločeni pretvorbeni vrednosti za analogni signal, prejet na ravni slikovnih pik. Poleg tega Smart-ISO Pro, rešitev HDR, ki združuje različne ravni odčitkov ISO iz ene same osvetlitve, omogoča fotoaparatu, da zajame fotografije z ločljivostjo 12,5 MP in videoposnetke 4K s hitrostjo do 60 sličic na sekundo v HDR.

Rudi Leskovec
foto: Samsung

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button