TehnikaTesti

Samsung Galaxy Z Flip5 vs Samsung Galaxy Z Flip4

Dva super všečna prepogljivčka. In kdo zmaga?

Pred časom smo v uredništvo dobili Samsunga Flip4, ki pri nas vztraja že kar nekaj mesecev. V tem času smo se dodobra spoznali z njim, pred nedavnim pa je na trg prispel še njegov mlajši brat in imeli smo možnost prebiti čas z obema hkrati. Je novi (Flip5) vreden nakupa, oziroma še bolje … ali lahko prepriča lastnike prejšnjih modelov, da se odločijo za najnovejšega Samsungovega prepogljivčka?

„Ti, a tale k se zloži, je za kej?“ No, to so največkrat zastavljena vprašanja, ki jih boste dobili, če boste predse postavili najnovejši krik mode. Sam se modnim norijam najraje izognem, a če ti nekdo potisne zanimivo napravo dobesedno v roke … jah, pa poskusimo. Sprva je bila skepsa prisotna bolj kot poštenje v uličnega delivca kart, a nekaj tedensko druženje se je sprevglo v precej močno (platonsko) ljubezen. Šele, ko začnete uporabljati prepogljive telefone doživite vse prednosti, ki vam jih ponujajo.

Nova generacija ponuja predvsem tiste izboljšave na katere so uporabniki v preteklosti največkrat opozarjali.

Prva, in verjetno največja, prednost je nedvomno velikost. Pravzaprav so številne škatlice brezžičnih slušalk podobnih dimenzij, kot jih ponuja Flip in njemu podobni sorodniki. Sprva je rokovanje res nekoliko previdno, saj človek le stežavo zares dojame, da se zaslon lahko ukrivi za 180 stopinj. Dekleta si bodo velikost Flipa najlažje orisala z velikostjo damskega žepnega ogledala. In kaj dobimo, če na preizkus postavimo Samsungova Flip4 in Flip5? Na prvi pogled delujejo spremembe precej majhne, a so Korejci odpravili domala vse pripombe, ki so jih uporabniki v preteklosti naslavljali na njih.

Dimenzijsko sta si Flip4 in Flip5 podobna kot Kinderjeva jajca za otroke, a je novejši v zloženi obliki za 2 milimetra tanjši (15,1 mm : 17,1 mm). Ravno to je bila ena večjih pripomb uporabnikov, da se Flip4 ne uspe zložiti v ravno linijo, temveč ima v predelu prepogiba večji razmik. Oba bosta na tehtnici prikazala 187 gramov.

Mere so res praktične! Flip5 Meri: odprt: 165.1 x 71.9 x 6.9 mm sklopljen: 85.1 x 71.9 x 15.1 mm Flip4 meri: odprt: 165.2 x 71.9 x 6.9 mm sklopljen: 84.9 x 71.9 x 15.9-17.1 mm

Zaslon je pri obeh Flipih enak, in sicer AMOLED 2x s frekvenco osveževanja 120 hercev, Flip5 se lahko pohvali zgolj s tem, da zmaga v svetilnosti (1750 nitov proti 1200). Je pa zato bistveno večja razlika v sprednjem zaslonu, ko sta Flipa zložena. Pri Flipu4 je le-ta odmerjen s skromnega 1,9 palca, medtem ko ima Flip5 sprednji zaslon velikosti 3,4 palca. V praksi to pomeni, da boste na Flipu4 lahko videli predvsem, kdo vas kliče, prebrali začetek sporočila (prikazuje tudi sporočila najrazličnejših družabnih omrežij), vremensko napoved, imeli shranjene tri najljubše osebe, katere boste lahko priklicali brez odpiranja zaslona … No, Flip5 je bistveno bolj radosten s prikazovanjem. Tam boste že lahko odgovarjali na sporočila, čeravno bo večino posegla po večjem zaslonu in se ne bo mučila z mukotrpnimi majhnimi tipkami. Na sprednjem zaslonu si lahko ogledate tudi posnetke z Youtuba, rokujete s koledarjem …

Največja razlika med Flipom4 in Flipom5 je v njunem manjšem zaslonu. Če je pri Flipu4 zaslon bolj za spremljanje obvestil, je pri Flipu5 že (pogojno) uporaben.

Ostalih večjih razlik med tema dvema prepogljivčkoma niti ni. Flipa5 poganja Snapdragon 8 druge generacije, medtem ko ima predhodnik vgrajenega Snapdragona 8+. Čeravno sta kameri v različnih položajih, obe omogočata popolnoma enake karakteristike, in sicer zadnji kameri sta 12 MP (24 mm in širokokotna), „sebkovi“ kameri pa so odmerili z velikostjo 10 mega pikslov.. Video način omogoča snemanje v 4K do 60 sličic v sekundi. Tudi ko smo ob bok postavili oba gizma, bistvenih razlik ni bilo zaznati. Morda je Flip5 malenkostno bolj svetel v temnih pogojih, vendar vseeno govorimo zgolj o niansah.

Čeprav sta kameri zasukani, je njuna zmogljivost ostala nespremenjena. Fotografije so dobre, a Ultra in S23 ponujata še nekaj stopničk izboljšano fotografsko izkušnjo. Zaradi specifične oblike Flipa ponujata odlično možnost skupinskih fotografij, saj ga enostavno postavite na podlago.

Verjetno je največji minus obeh Flipov prav njuna baterija. 3700 mAh poskrbi, da boste nekako prebrodili dan, če le niste eden bolj vestnih uporabnikov telefonov. Torej za običajno uporabo bo elektronski napoj povsem dovolj, v kolikor si dan kratkočasite s TikTokom, radi igrate mobilne igrice … no, potem bo Flip proti koncu dneva že vibriral in klical po napajlnem kablu (omogoča tudi brezžično polnjenje). Hitro polnjenje (25 W) bo vašega žepnega sopotnika napolnilo v slabi uri in pol.

In kdo je zmagovalec? Brez dvoma Flip5! V resnici bi bilo tudi čudno, če novejši aparat ne bi posekal s predhodnikom. Številne „poizvedovalce“ je največkrat motil kanal, ki ga ustvari pregib na sredi zaslona. Pri Flipu5 je ta že bistveno manj izrazit, po drugi strani pa smo se ob večmesečni uporabi pri Flipu4 povsem navadili nanj. Na spletu so zaokrožili posnetki, da so Flipa5 v praksi odprli in zaprli več kot 400.000-krat, po drugi strani pa ima Flip4 certificiranih 200.000 odpiranj. Večja hiba teh telefonov je tudi odpornost na padce. V kolikor sodite med bolj nerodne, potem raje razmislite o konvencionalnih rešitvah, tj. običajen mobilni aparat. Mi smo šele skozi daljšo uporabo doživeli razsvetljenje in spoznali resnične prednosti (pol)manjših telefonov. Torej. Če že imate Flipa4, je novosti premalo, da bi ga (racionalno gledano) zamenjali. No, nekaterim tudi malenkostne izboljšave (in navsezadnje dejstvo, da se lahko naokoli bahajo z najnovjšim gizmom) odtehtajo nakup. Vsekakor pa smo mnenja, da so prepogljivi telefoni prihodnost mobilne telefonije in ko se enkrat navadite na njih, ne morete več brez! Čeravno je cena Samsunga Galaxyja Flip5 odmerjena pri 1.200 evrih (različica z 256 GB pomnilnika).

Ko se enkrat navadite na prepogljive telefone ne boste želeli več konvencionalnih …

Predvsem pa lahko zaključek najbolje oriše resnična zgodba. „Hej, moja punca bi kupila Flipa4, je ok?“ Pričel sem razlagati, da v kolikor ni ekstra štorasta in nima ravno mačehovskega odnosa do elektronskih napravic, da bi jih znal biti všeč. In res, ne minejo trije dnevi, ko se kolega javi in: „Moja punca se ti fuuuul zahvaljuje, noro navdušena je, tudi baterija zdrži več kot dovolj …“

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

 

 

 

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button