NoviceTehnika

Samsung Galaxy Z Flip5 in Galaxy Z Fold5

Prihajata nova Samsungova „prepogljivčka“.

Samsung je danes predstavil peto generacijo zložljivih telefonov Galaxy: Galaxy Z Flip5 in Galaxy Z Fold5. Oba sta zasnovana tako, da izpolnjujeta pričakovanja glede vzdržljivosti. Glavni zaslon je opremljen s plastjo za razpršitev udarcev in preoblikovano zadnjo stranjo za trdnejši zaslon. Skupaj s podporo IPX83, okvirji Armor Aluminum in steklom Corning Gorilla Glass Victus 24, uporabljenim na zaslonu Flex Window in zadnjem pokrovu, Galaxy Z Flip5 in Galaxy Z Fold5 zagotavljata zaščito, ki jo potrošniki pričakujejo, dodatno pa jo izboljša tečaj Flex Hinge. Ta novi integrirani modul tečajev ima strukturo z dvema tirnicama, ki razpršuje zunanje udarce.

Galaxy Z Flip5:

Novo okno Flex Window, ki je zdaj 3,78-krat večje od prejšnje generacije, ponuja številne obstoječe in nove možnosti. Zagotavlja več možnosti prilagajanja, vključno z informativnimi in grafičnimi urami, ki se lahko ujemajo z obliko številčnice uporabnikove ure iz serije Galaxy Watch6, ter s stilskimi okvirji. Poleg tega novi ovitek Flipsuit Galaxy Z Flip5 zagotavlja zaščito naprave z zamenljivo kartico NFC, zato lahko uporabniki uskladijo zasnovo okna Flex Window in zasnovo ohišja za še več možnosti prilagajanja.

Ko je Galaxy Z Flip5 zložen, ponuja več uporabnosti kot kdaj koli prej. Iz Flex Window lahko uporabniki hitro in brez težav dostopajo do uporabnih informacij. Z gradniki (Widgets) lahko preverijo vreme, nadzorujejo predvajanje glasbe in poslušajo najljubšo glasbo s pripomočkom Media Controller ali pa spremljajo najnovejše informacije s svetovnih borz s pripomočkom Google Finance. Preprosto si lahko ogledajo vse gradnike na prvi pogled in takoj preklapljajo med njimi s pritiskom na zaslon, da aktiviajo prikaz Multi Widget View. Poleg tega lahko uporabniki preprosto preverijo obvestila in dostopajo do hitrih nastavitev za Wi-Fi ali Bluetooth. Ne da bi odprli napravo, lahko pregledajo zgodovino klicev in vrnejo neodgovorjene klice ter odgovarjajo na besedila na poti s funkcijo Quick Reply s polno tipkovnico QWERTY in vidnostjo zgodovine klepeta.

Galaxy Z Flip5 s svojo edinstveno obliko ponuja tudi najbolj vsestransko izkušnjo kamere na pametnem telefonu Samsung Galaxy. Z večjim okencem Flex Window lahko z zadnjo kamero uporabniki posnamejo visokokakovostne selfije. S kamero FlexCam lahko zajemajo osupljive fotografije iz ustvarjalnih kotov brez uporabe rok. Tudi pregledovanje in urejanje posnetkov v načinu Flex je hitro in preprosto. Uporabniki lahko s hitrim pregledom v oknu Flex Window preprosto pregledajo, prilagodijo barvni ton ali izbrišejo slike. Ko fotografirajo prijatelja, lahko z dvojnim predogledom (Dual Preview) v oknu FlexCam vidijo sebe, tako da lahko v realnem času opravijo prilagoditve za popoln posnetek. Poleg tega lahko s stabilizacijo fotoaparata Super Steady dosežejo gladek posnetek na poti, medtem ko funkcija Auto Framing poskrbi, da nihče ne ostane izven posnetka.

Galaxy Z Flip5 zmogljivi izkušnji s kamero dodaja izboljšane rešitve z umetno inteligenco, ki poživijo vsako fotografijo. Za ustvarjalnost tudi pri šibki svetlobi z izboljšanimi možnostmi poskrbi funkcija Nightography, ki optimizira fotografije in videoposnetke v pogojih ambientalne osvetlitve. Algoritem za obdelavo slikovnega signala (ISP), ki ga poganja umetna inteligenca, popravi vse vizualne šume, ki običajno pokvarijo slike pri šibki svetlobi, hkrati pa izboljša podrobnosti in barvne tone. Z digitalno 10-kratno povečavo so fotografije jasnejše tudi od daleč.

Galaxy Z Fold5

Galaxy Z Fold5 v najtanjšem in najlažjem zložljivem telefonu doslej ponuja velik zaslon in vzdržljivo baterijo. Enostavno ga je vzeti s seboj kamor koli, hkrati pa zagotavlja najmočnejšo zmogljivost v seriji Galaxy Z.

Galaxy Z Fold je bil pionir pri spreminjanju vsakodnevne produktivnosti z robustno izkušnjo velikega zaslona, ki se je razvila iz Multi Window in App Continuity do številnih funkcij, vključno z opravilno vrstico (Taskbar), povleci in spusti ter optimizacijo aplikacij tretjih oseb. Tudi S Pen Fold Edition pisalo, ki je bilo predstavljeno v tretji generaciji telefona Fold leta 2021, je bilo izpopolnjeno, da zagotavlja vrhunsko izkušnjo pisanja na telefonu Galaxy Z Fold5. Te funkcije in orodja skupaj zagotavljajo zmogljivo produktivnost na velikem zaslonu in uporabnikom omogočajo opravljanje pomembnih nalog kjerkoli.

Izboljšana opravilna vrstica Taskbar omogoča dinamično produktivnost, saj lahko uporabniki hitro preklapljajo med pogosto uporabljenimi aplikacijami. Za učinkovitejše delo so zdaj na voljo do štiri nedavne aplikacije. Z novo izboljšano funkcijo vlečenja in spuščanja z dvema rokama lahko povečate produktivnost tudi pri premikanju vsebine med aplikacijami in zasloni. Enostavno se z enim prstom dotaknite in pridržite sliko v aplikaciji Samsung Galerija, z drugim prstom pa odprite aplikacijo Samsung Notes in povlecite ter spustite sliko. S skritim pojavnim oknom lahko aplikacija še naprej deluje v ozadju, kar uporabnikom omogoča gledanje video vsebin na celotnem zaslonu in klepet s prijatelji v plavajočem pojavnem oknu ob robu zaslona.

Novo tanjše in kompaktnejše S Pen Fold Edition pisalo omogoča lažje ustvarjanje opomb in zapisovanje idej v realnem času, hkrati pa ga je mogoče udobneje spraviti v žep. Tanek ovitek za S Pen pisalo je skoraj enako debel kot običajno ohišje za Fold in je na voljo v različnih slogih in barvah, tako da lahko uporabniki svoja S Pen pisala nosijo v slogu.

19,3-centimetrski (7,6-palčni) glavni zaslon omogoča, da uporabniki na poti naredijo več in jim nudi neprekinjeno gledanje na velikem zaslonu, tako da lahko uporabniki uživajo v svojem najljubšem filmu v pokončnem ali ležečem položaju. Poleg tega se je največja svetlost povečala za več kot 30 %, do 1750 nitov, za optimalno izkušnjo gledanja na prostem, tudi pod močno sončno svetlobo.

Mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy, ki uporabnikom zagotavlja poglobljeno igralno izkušnjo na največjem zaslonu pametnega telefona Galaxy, izboljšuje grafiko in z uporabo umetne inteligence omogoča dinamično igranje in večigralske funkcije. Galaxy Z Fold5 lahko brez težav prenese maratonske igralne seanse z naprednim hladilnim sistemom, ki pametneje odvaja toploto za manjši zamik in brez padca zmogljivosti.

Galaxy Z Flip5 bo na voljo po priporočeni maloprodajni ceni od 1.199 evrov, Galaxy Z Fold5 pa po priporočeni maloprodajni ceni 1.899 evrov.

Rudi Leskovec
foto: Samsung

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button