TehnikaTesti

Samsung Galaxy S23 Ultra        

4.000 fotografij pozneje.

Uvod tega prispevka sem spremenil že v šesto. Težava je v tem, da pri telefonu ne najdem ”cake”, na kateri bi gradil zgodbo. To, da je najboljši, lahko zveni plačano. Preveč tehničen začetek marsikoga odvrne, kakor tudi dolgovezenje okoli cene. Še dobro, da sem s Samsungom Galaxy S23 Ultra prejšnji teden ujezil fotografa.

Predstavitev novega avtomobila kot vsakršna doslej ni pretresla slovenskih cest, čeprav bi glede na njihovo stanje kdo pričal nasprotno. A z leti človeku oplahne interes za jeklene konjičke in zanimive postanejo obstranske situacije organiziranega dogodka. Tako sem čez svežo pločevino opazil konkretno naloženega fotografa, ki je lovil prave kote in se izogibal bleščanju sončnih žarkov. Kot je v moji navadi, nekako ne morem ostati tiho.

Pozdravim, kakor to veli prva stran bontona. Pogovor steče v smeri osveženega vozila ter dogajanja na avtomobilskem trgu, in ko mi je debata postajala vsaj približno všeč, sogovornik zaključi stavek, češ da mora še ”pofotografirati” avtomobil … Sklepam, da je v prenesenem pomenu to pomenilo, naj se umaknem, ker vestno opravlja svoje delo. Še predno opravim korak, dodam, da si zagotovo hitreje konec s pametnim telefonom, ki dandanes le redko razočara z rezultatom.

Izjava je fanta nekoliko znervirala, zato se mi je kasneje med obedom pridružil pri mizi. Že prej je prepoznal, da po parkirišču paradiram s svežim Samsungom S23 Ultra, zato sem nemudoma na pladnju dobil ”pozdrav iz kuhinje”. »Imaš pa najdražji telefon, ki je trenutno na trgu!« Zagotovo S23 Ultra ni ”poceni”, vendar mladi fotograf je spregledal dve stvari. Nisem oglaševal dotičnega telefona, le nakazal, da je moč z novimi telefoni korektno fotografirati in v rokah je držal za vsaj 6 tisočakov fotografske opreme.

Seveda omenjenega nisem govoril na glas, ampak sem odprl galerijo ter pokazal nekaj izdelkov. Prvi so bili na vrsti avtomobili.

Fotografije so se mu zdele v redu, a pripomnil je, da so lahko zavajajoče, v kolikor jih gledava na Samsungovem Dynamic AMOLED zaslonu, saj 6,8-palčni zaslon z resolucijo 1440 x 3088 slikovnih točk, HDR10+ in 1.200 nitov deluje v svojo korist. Torej, umetno izboljša prikazane fotografije. Zapisano je več kot razumljivo, a želel sem mu predstaviti celoten kontekst. Naslednja postaja – tehnika.

Na portalu preizkušamo vse vrste elektronike, ki so nekakšen krik zadnje mode. Velikokrat jih je težko zajeti v objektiv, zato nam še kako prav pride(jo) pametni telefon(i), s katerimi bralcem do potankosti približamo napravo. Večkrat dobesedno. S23 Ultra denimo ponuja 3x in 10x optični zoom. Obe zaslonki ponujata 10 MP, medtem ko glavna kamera omogoča celo 200 MP, čeprav v večini primerov izkorišča le četrtino slikovnih točk.

Kar impresionira je zmožnost snemanja videov v 8K s 24 oziroma 30 sličicami na sekundo. Po drugi strani pa snemanje v HD omogoča kar 960 sličic na sekundo! Še to, ultraširoka zaslonka se baha z 12 MP, kamera za sebke pa z 12 MP in možnostjo snemanja videov v 4K.

Drsenje po ekranu, ki omogoča osveževanje do 120 Hz, je kolegu fotografu razkrilo še eno strast uredništva. Ure. Podobno kot prej, je ure še težje zajeti v objektiv. Sploh mehanizme. Več 10 tisočakov stane oprema, s katero manufakture pripravljajo svoje kataloge, da o trajanju seta ne izgubljam besed.

Vendar, vse to naj bi bile ljubiteljske fotografije, ki niso za resno rabo. Privzdignem obrv in pokažem fotografije mladičkov pasme irski seter. Mogoče res zgledajo kot preprosti portreti, vendar da zaslonka uspe ujeti radoživega kužka ter ob tem objekt ne zgubi ostrine … za nameček pa še AI perfektno vstavi zameglitev. No ja, kakor za koga. Kaj pa vi porečete na tele knedle?

Moj zadnji as v rokavu pa so fotografije za spletno trgovino s pripomočki za nego kosmatinčkov. Tudi te so posnete ”zgolj” s pametnim telefonom Samsung S23 Ultra. Rezultat?

Poleg, za moje pojme odličnih, fotografij je rezultat dobra mesečna prodaja artiklov. Zanimivo se nobena od strank ni spotaknila ob fotografije, kakor tudi noben lastnik irskega setra ni prav dolgo okleval, preden je izustil tisti iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii …

Še vedno trdim, da je ta pravi fotkič vreden denarja in ima dodano vrednost. Kot zanimivost naj navedem, da 1.000 fotografij S23 Ultro oskubi za več kot 30 odstotkov baterije, kljub temu da ima kapaciteto 5.000 mAh. Sledjo boste brez 45 W adapterja (ja, kljub nabavni ceni telefona, je ta malenkost dodatna oprema) počasneje napolnili, saj polnjenje preko 15 W priklopa traja tudi do 3 ure.

Nostalgični atribut telefona je še integirarno pisalo, katerega namena nisem popolnoma ugotovil, vem pa, da je odličen pripomoček za kreativno risanje med dolgočasnimi sestanki. Nemara se dobro obnese za kratkočasenje omladine. Ta bo na napravi varna, saj je v podmeniju moč izbrati otroški način, medtem ko se starejši otroci lahko nadzirajo v prekomernem strmenju v ekran, preglasnemu poslušanju glasbe ter celo uporabi telefona med vožnjo!

Samsung S23 Ultra je dovršen telefon, za kar si lahko pripiše takšno cenovno pozicijo. Tisti, ki oklevate pri nakupu, si ga le omislite. Ostali pa dajte mesečno kakšen evro več na stran. Ne pozabite, da je telefon najbolj uporabljena naprava posameznikovega dneva, zato tukaj res ne šparat. Gre za izkušnjo in predlagam vam, da ne bodite tako togi kot kolega fotograf ter raje izkoristite vse potenciale zmogljivega pametnega telefona v svojo korist.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

  1. Vcasih ne razumem lastnikov applov, ki tako hvalijo svoje naprave, na dtugi strani oa imajo neskoncno boljse naprave za boljso ceno. Ah, vsakomur svoje!

  2. Dober da ja Samsung zamenjal čip, in dal ven tista svoja jajca. Upam da za naprej obdržijo Snapa, ker je res špica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button