TehnikaTesti

Samsung Galaxy A54

Odločitev ni preprosta. Predstaviti najboljši produkt v samem začetku ali postopno nadgrajevati osnovno z boljšimi različicami? Slednjega pristopa se poslužujejo avtomobilisti, ki iz meseca v mesec vozilom povečujejo moč ter pripenjajo butične nadimke omejenih serij. Tehno giganti pa najprej lansirajo zastavonošo, po kateri se nato zgledujejo ostale, navadno cenejše, iteracije.

Ena takšnih je pametni telefon Samsung Galaxy A54. Če niste ravno vpeti v svet mobilne telefonije, boste malce zastrigli z ušesi ob poimenovanju A54. Saj ne, da bi le-to kaj dotičnega pomenilo, vendar prezenca telefona je sila podobna zmogljivejšim predstavnikom serije S. Le dlakocepci bodo ob pogledu zadnje stranice razkrinkali pozicijo bliskavice in tako identificirali model A54. In prav ste sklepali, na dotik boste le stežka ugotovili, da v rokah držite za tretjino dostopnejši telefon napram zastavonoši S23 Ultra.

Delno zaslugo gre pripisati izbiri materialov. Sprednjo (nekako logično) in zadnjo stran krasita stekleni ploskvi, medtem ko je vmesno vezivo plastika namesto aluminija. Z dimenzijami 158.2 x 76.7 x 8.2 mm korejski pametnjakovič lepo sede v roko, le malce lahkotnejši bi lahko bil, saj masa 202 g opazno obremeni žep kratkih hlač.

Okoli ohišja se na desni strani nahajajo gumbi za vklop/izklop naprave ter nastavitev glasnosti, spodaj polnilna oziroma podatkovna reža USB-C, zgoraj pa prostorček za SIM in SD kartico. Ohišje Samsunga Galaxy A54 5G nudi prašno in vodno zaščito po standardu IP67, na voljo pa je v štirih barvnih različicah, in sicer črna, bela, svetlo zelena ter svetlo vijolična.

Kaj prinese 499 evrov?

Najprej je tukaj Super AMOLED zaslon, ki meri 6,4-palca in ponuja ločljivost 1080 x 2340 slikovnih točk. Osvežuje se pri impresivnih 120 Hz, samodejno pa lahko za potrebe varčnosti preklopi na 60 Hz. Zaslon uporabnika nagradi z bogatimi barvami ter dobro svetilnostjo. Ne manjka niti optični čitalec prstnih odtisov v spodnjem predelu zaslona. Mogoče se lahko obregnem v zajeten rob zaslona, ki le-tega zmanjša na 82,9-odstotno razmerje napram ohišju telefona.

Za delovanje skrbi čipovje Exynos 1380 z 8-jedrnim procesorjem (4×2.4 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55), medtem ko za grafiko skrbi Mali-G68 MP5. Končen rezultat nove generacije drobovja so občutno boljše številke hitrosti delovanja na testih in precej manj zatikajoča se uporaba pri vsakodnevnem priganjanju aparata. No, še vedno ne govorimo o zmogljivosti zastavonoš. Na lestvici je Exynos 1380 uvrščen nekje na raven Snapdragona 7 Gen 1, ki pa je že skorajda pozabljen kot lanski sneg.

Kakorkoli, predno se podamo v kamere, še beseda o bateriji. 5.000 mAh ponuja, kar je dovolj za aktiven dan uporabe. Največkrat boste polnili proti večeru in to bo postala kar rutina. Razlog za to ni ‘švoh’ baterija, ampak hitrost polnjenja. Samsung vztraja na 25 W.

Eden pomembnejših stebrov nakupa telefona je kamera. Samsung se pri modelu A54 zanaša na tri kamere, ki so sposobne ujeti utrinke življenja. Hrbtni tri v vrsto se začenja s 50 MP glavnim senzorjem s stabilizacijo slike, sledi 12 MP ultra-širokokotni objektiv in 5 MP makro objektiv zaključuje vojaški postroj. Spredaj za selfije skrbi 32 MP kamera.

Fotografije posnete s 50 MP kamero so ostre, imajo izrazite barve ter globok kontrast. Aplikacija kamere je povzeta po velikih bratih, zato je rokovanje razumljivo in hkrati omogoča eksaktne dostope do številnih možnosti zajema fotografije. Od portretov, panorame, HDR, macro, Pro … do videa v 4K s 30 sličicami na sekundo.

Na treh primerih lahko opazimo predstavitev barv cvetja, zajem portreta z natančnostjo zameglitve akterja ter delovanje makro kamere.

Seveda so ravno kamere tisti del opreme pametnega telefona, ki ustvarijo razliko in potrjujejo cenovno pozicijo produkta. Pri A54 se ta deficit pokaže v uporabi širikokotne kamere z 12 MP, kjer ostrina in realizacija barv krepko upade, prav tako pa fotografije z makro kamero niso najboljše, če niste vsaj malce potrpežljivi in vešči fotografiranja.

Razkrivam trik. Poskusite kdaj v nočnem načinu fotografirati podnevi, sploh v senčnih legah (preveri galerijo).

Samsung Galaxy A54 5G se nahaja v kompaktni škatlici, kjer poleg navodil in garancije najdemo še polnilni oziroma podatkovni kabel USB-C na USB-C. Polnilec bo potrebno dokupiti in še ta bo polnil samo s 25 W.

Polnilna moč je eden občutnejših minusov telefona, saj konkurenca v povprečju ponuja do 3-krat večjo moč polnjenja, navadno celo v kompletu. Vizualno telefon resda posnema serijo S23, vendar je poceni trik z vstavitvijo marko kamere preveč očiten. Sam bi se raje odrekel nastopaškemu izgledu in kakovostnemu občutku v rokah za telefoto objektiv ter možnost hitrejšega ali brezžičnega polnjenja. Ampak po drugi strani so lastniki vozil odetih v športne pakete z akronimi AMG Line, M Pack, N-Line, R-Line, S-Line več kot zadovoljni, čeprav vedo, kaj je ideal njihovega jeklenega konjička.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button