NoviceTehnika

Robotski pes CyberDog prilajal v Ljubljano

Xiaomi je v trgovini v ljubljanskem Cityparku predstavil nove izdelke Xiaomi v segmentu AIoT namenjen hišnim ljubljenčkom – Xiaomi Smart Pet Food Feeder in Xiaomi Smart Pet Fountain. Nove izdelke je napovedal štirinožni robot Xiaomi CyberDog, vrhunec Xiaomijevega inženirskega znanja.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder je 24-urni avtomatski podajalnik hrane za hišne ljubljenčke, namenjen predvsem mačkam in malim ter srednje velikim psom. Smart Pet Food Feeder uporablja znanstveni pristop k negi vašega ljubljenčka. Samodejni sistem za doziranje hrane je povezan z aplikacijo Xiaomi Home, tako, da lahko nadzorujete čas in količino sproščanja hrane s katere koli oddaljene lokacije, aplikacija pa vas bo tudi opomnila, ko bo v rezervoarju zmanjkalo hrane. Zahvaljujoč tej napravi bodo kratke odsotnosti od doma brezskrbnejše, hranjenje hišnih ljubljenčkov pa bolj praktično in natančno. Nastavite čas in količino hrane v aplikaciji Xiaomi Home in svojemu ljubljenčku postrezite hrano na daljavo, tudi ko ste daleč od doma.

Edinstvena struktura podajalnika s šestimi mrežami, fleksibilno mešalo za hrano iz mehkega silikona ter rezila za točenje in točenje hrane so bili preizkušeni v več kot 10.000 ciklih točenja hrane, da se zagotovi nemoteno točenje hrane skozi širok kanal, ki učinkovito preprečuje zamašitev. Xiaomi Smart Pet Food Feeder ima veliko kapaciteto posode za hrano za dolgotrajno uporabo. Posebej zasnovan za mačke in majhne ter srednje velike pse, lahko shrani pribl. 1,8 kg suhe hrane za hišne živali, kar zadostuje za prehrano odrasle mačke ali manjšega psa od 15 do 20 dni odsotnosti lastnika.

Xiaomi Smart Pet Fountain

Xiaomi Smart Pet Fountain pa je 24-urni varuh zdrave vode za vaše hišne ljubljenčke, ki simulira gorski izvir z uporabo sistema kroženja vode s kroženjem kisika. Na ta način hišnim ljubljenčkom postreže s kisikom bogato tekočo vodo, ki ustreza njihovi naravi in ​​poveča njihovo zanimanje za pitje vode. Zahvaljujoč učinkovitemu štiristopenjskemu globokemu filtracijskemu sistemu so drobni delci, dlake in ostanki klora ter kalcijevi in ​​magnezijevi ioni, ki povzročajo nastajanje ledvičnih kamnov, učinkovito prestreženi in filtrirani, kar zagotavlja zdravo in okusno vodo, ki jo hišni ljubljenčki radi pijejo. Višina fontane je bila večkrat preizkušena, da prepreči zvok brizganja, ko se hišni ljubljenček približa napravi. Preusmeritev vode je zasnovana za počasen in tih pretok, medtem ko lahko nadzemna črpalka zmanjša resonance. Delovanje naprave je nadzorovano znotraj 30 dB. Tristopenjski izklop zvoka zagotavlja tiho okolje.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder in Xiaomi Smart Pet Fountain sta dostopna v Xiaomijevih trgovinah. Xiaomi Smart Pet Food Feeder velja 117 evrov, medtem ko boste za napravo Xiaomi Smart Pet Fountain morali odšteti 65 evrov.

Xiaomi CyberDog

CyberDog je kalibriran s servo motorji podjetja Xiaomi, kar pomeni veliko hitrost, okretnost in širok razpon gibanja. Z največjim izhodnim navorom in hitrostjo vrtenja do 32 N·m/220 vrt./min lahko CyberDog izvede vrsto hitrih gibov do 3,2 m/s in zapletena dejanja, kot je salto nazaj.

CyberDogove možgane poganjajo platforma NVIDIA Jetson Xavier NX, superračunalnik AI za vgrajene in robne sisteme, ki vključuje 384 jeder CUDA, 48 jeder tenzorjev, 6 CPU Carmel ARM in 2 mehanizma za pospeševanje intenzivnega učenja. CyberDog brez težav obdeluje ogromno podatkov, zajetih iz njegovega sistema tipal.

Za popolno posnemanje bioloških organizmov je CyberDog opremljen z 11 zelo natančnimi tipali, ki zagotavljajo takojšnjo povratno informacijo za usmerjanje njegovega gibanja. To vključuje tipala za dotik, kamere, ultrazvočna tipala, module GPS in drugo, kar CyberDogu nudi zmožnost zaznavanja, analiziranja in sporazumevanja z okoljem.

Zahvaljujoč Xiaomijevi tehnologiji upodabljanja ima CyberDog izboljšano sposobnost zaznavanja okolice. Na voljo je z nizom tipal oziroma kamer, vključno z interaktivnimi kamerami z umetno inteligenco, binokularnimi ultra širokokotnimi kamerami ribjega očesa in globinskim modulom Intel RealSense D450, in ga je mogoče učiti z algoritmom računalniškega vida.

Na podlagi tega sistema tipal vida so zgrajeni avtonomno sledenje predmetom, SLAM ter izogibanje oviram v centimetrskem merilu. To pomeni, da lahko CyberDog analizira svojo okolico v realnem času, ustvarja navigacijske zemljevide, načrtuje svoj cilj in se izogiba oviram. Skupaj s človeško držo in prepoznavanjem obraza je CyberDog sposoben slediti svojemu lastniku in švigati okoli ovir.

Da bi se obnašali do njega kot do hišnega ljubljenčka, lahko ljudje uporabljajo glasovne pomočnike za ukazovanje in nadzor CyberDoga, npr. z nastavitvijo besede za bujenje, ali pa preprosto uporabijo aplikacijo za pametni telefon. CyberDog lahko izvaja različne naloge in načini, na katere je mogoče komunicirati z njim, ponujajo številne možnosti.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com, Xiaomi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button