TehnikaTesti

Nokia T20

Pandemska situacija je dodobra prevetrila gospodarstvo, vendar tablica je zagotovo eden redkih zmagovalcev pandemije koronavirusa. Globalna prodaja teh ”prenosnih računalnikov z zaslonom na dotik” se je v zadnjih mesecih zavihtela v višave, saj so zastavljeni ukrepi v potrošnikih, poleg dela od doma, zbudili še željo po kratkočasenju ter zabavi.

V lanskem letu se je tako prodaja tablic na letni ravni povečala za 17 odstotkov, kar v številkah pomeni, da je bilo prodanih 43,3 milijona enot. Rast, ki se je vrnila po šestih letih upadanja zavoljo dominacije pametnih telefonov. Slednji so tekom zadnjih let dimenzijsko postali vse večji in večinsko prevzeli vlogo tablice.

Na dlančnike smo že bolj ali manj pozabili, sam pa sem v skladu s prodajno statistiko zagotovo izpustil kakšno generacijo tabličnih računalnikov. Drži, da nisem dober primer sistemskega uporabnika razpršenega širom elektronskih napravic, vendar tablica nikakor ni našla prostora v mojem vsakdanu, čeprav sem jo/in jih še vedno videvam na vsakem koraku.

Nečaki pridno gledajo risanke ali pa si preprosto na vso jakost navijejo glasbo s pretočnih vsebin. Dopustniška mularija ne bi brez tablice zdržala 100 kilometrov vožnje, kaj šele kosilo ali daljšo kapitanovo večerjo. Marsikatera poroka ne bi bila izpeljana, udeležba na sestanku negotova, temperatura neizmerjena ali PCT pogon neposkeniran.

Karikirano zapisano, ampak tablica definitivno širi svojo namembnost in uporabnost, saj je precej več kot le domača tehno igrača za prebijanje dolgčasa s srfanjem, buljenjem videov ter nabijanja igric, kakor sem pred leti zapisal v enem izmed prispevkov. Posledično sem ob začetku druženja z novo tablico podjetja HMD Global, Nokia T20, malce praskal po zadnjem delu lasišča. Kaj pravzaprav se s tablico lahko (še) počne in zakaj bi bila v (cenovni) senci pametnih telefonov, manjših prenosnih računalnikov?

Razmerja velikosti

Daleč od tega, da bi se spoznal na oblikovanje, vendar o tematiki vem dovolj, da razumem pomembnost vezi med obliko in funkcijo. S tega naslova godrnjam v dveh primerih – preveliki pametni telefoni in premali prenosni računalniki. Če mobilnega telefona ne pogoltne zadnji žep kavbojk oziroma s palcem pri polnem raztegu ne dosežem vrha ekrana, se nekako izgubi funkcionalnost upravljanja z eno roko. Podobno je pri majhnih računalnikih, ki so tako skompaktirani, da težko tipkaš z vsemi prsti, obenem pa zaslon ni večji od največjega pametnega telefona. Skratka, na tem mestu pridemo do tablice, ki naj bi pokrivala ravno teh nekaj palcev ali odstotkov trga.

Nokia T20 razpolaga z 10,4 palčnim zaslonom, kar dimenzijsko znaša 247.6 mm v dolžino, 157.5 mm v širino ter 7.8 mm višino. Tablični računalnik zavoljo aluminijastega ohišja na ”vagi” pokaže 465 g, kar predstavlja maso dveh (masivnejših) ali treh pametnih telefonov. Pozornost mi je ukradel lep, ”peskan” zaključni sloj v oceansko modri barvi. Seveda kliče po prstnih odtisih, a je škoda to pomirjajočo skandinavsko tematiko prekriti z ovitkom, kateri vam sicer prinese kakšno dodatno možnost postavitve tablice. To pa bo kar priporočljivo, saj je z ergonomskega stališča med večurnim rokovanjem z napravo, dobro zamenjati pozicije. Eden od razlogov je mogoče tudi malce nerodno postavljen 3,5 mm (jack) priklop za slušalke na spodnjem desnem robu, ki zna biti nekoliko v napoto, če tablico držite v ”kino” načinu. Verjamem, da vas večina že uporablja brezžične slušalke.

Po drugi strani Nokia T20 preseneti s sredinsko namestitvijo ”selfie” kamere, kar je zelo priročno za video-klice. Ta premore 5 MP s fiksnim širokim kotom in preizkušeno servira povsem korekten video na onstran povezave. Pravzaprav se z odliko odreže še zvok – tako mikrofon, kot oba zvočnika – eden na levi in drugi na desni strani naprave. Čeprav se zadnja kamera postavlja z 8 MP kamero, ta ni v rangu tistih s pametnih telefon znamke Nokia. Ampak, služi namenu in zajem momenta za delitev s sogovornikom ali posredovanje zahtevanega dokumenta v službo ne bo predstavljal težav.

Le-teh ne gre pričakovati z 8.200 mAh baterijo, ki nudi do 10 ur neprekinjene uporabe. Video klici ter zahtevnejše aplikacije časovno enoto oskrunijo, vendar v mešanem ciklu bo baterija zagotavljala avtonomijo delovnega dne. V sklopu kompleta je na voljo 10 W polnilec, katerega je moč nadgraditi z doplačljivim 15 W polnilnem. Še vedno daleč od hitrega polnjenja, saj polnjenje prazne tablice zahteva malo več kot 4 ure, vendar je operacija izvedljiva tekom noči.

Cena namembnosti

Nokia T20 je opremljena z zelo standardnim sistemom Android 11. Aplikacije, kot so Gmail, Chrome, Spotify in YouTube, izkoriščajo večji zaslon s pogledom v dveh stolpcih. Večina aplikacij bo izkoristila prednosti večjega zaslona, ​​razen navpičnih aplikacij, kot sta Instagram in TikTok. Za nameček lahko starši upravljajo, kaj otroci gledajo, raziskujejo, in lahko spremljajo uporabo otrokovih aplikacij. Starši imajo možnost napravo zakleniti na daljavo – vse prek aplikacije Family Link.

Kot že poznano, podjetje HMD obljublja dve leti nadgradnje operacijskega sistema in tri leta varnostnih posodobitev za Nokio T20, kar prej izjema kot pravilo.

Še nekaj tehničnih specifikacij. Tablica deluje s pomočjo čipovja UNISOC Tiger T610 z 8-jedrnim procesorjem (2×1.8 GHz Cortex-A75 & 6×1.8 GHz Cortex-A55). Premore 4 GG delovnega polnilnika, 64 GB internega spomina, ki ga je mogoče nadgraditi z vstavitvijo SD kartice vse tja do velikosti 512 GB. 10,4-palčni zaslon ponuja resolucijo 1200×2000 px v načinu 5:3, odklepanje pa je možno s pomočjo prepoznave obraza, risanja vzorcev ali vnosa kode.

Stvar je v tem, da takšna dostopna tablica, kot je Nokia T20 za dobrih 200 evrov, lahko kaj hitro najde mesto v vsakem gospodinjstvu. Saj poznate tisto, da ti mora nekdo predstaviti, zakaj bi neko stvar potreboval v življenju. No, tako nekako je zgledalo moje ponovno privajanje ter preizkušanje tablice.

Po dobrem tednu uporabe je postalo kar ”mučno” opravilo razgrinjati prenosni računalnik, kaj šele ga prestavljati s sabo po stanovanju. Gledanje videov na tablici je pravi balzam, napram 4,7-palčnem ekranu telefona. Odlično se tablica izkaže kot knjižica receptov, pisarniški pripomoček za pregled elektronske pošte, prebiranje dokumentov in tudi pisanje člankov. Rekvizit za otroke in malce večje otroke, dopustniški časopis …

Če se niste prepoznali v nobeni izmed naštetih aktivnosti, pa bi vseeno želeli vas in vaše bližje razvajati z elektronskimi bonbončki ter vam družinski proračun to omogoča, verjemite, da boste za Nokio T20 našli ”ustrezno” namembnost.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button