NoviceTehnika

LG krepi dominanten položaj v segmentu OLED TV

OLED je kralj med televizorji in LG je kralj tehnologije OLED. Že tako široko paleto televizorjev so za leto 2021 še oplemenitili in izboljšali. Pravi entuziasti bodo zagotovo najbolj navdušeni nad novo serijo G1, za plitkejše žepe pa bo najboljša izbira nova serija A1.

Serija A1 predstavlja novo najcenejšo vstopnico v svet OLED televizorjev, ki pa vsekakor še vedno ni poceni. Približno tisočaka bo treba izvreči za model z diagonalo 48 palcev kar je po nam bolj domačem, metričnem merskem sistemu, približno 122 centimetrov. Serija A1 zelo verjetno ne bo zadovoljila tistih najbolj mazohističnih gledalcev. Poganja ga namreč ne najbolj impresivno zmogljiva procesorska enota, ki sliko osvežuje s frekvenco vsega 60 hercov. Vse serije višje, vključno s C1 to počno s frekvenco 120Hz. A1 ima „samo“ tri HDMI vhode in noben izmed teh ni HDMI 2.1, kar pomeni, da A1 ne sprejme signala 4K/120Hz. Lastniki najnovejših igralnih konzol nad to informacijo zagotovo ne bodo navdušeni. Relativno „švoh“ strojno opremo LG rešuje s tehnologijo glajenja gibanja, ki ga imenujejo Soap Opera Effect.

Najširši spekter kupcev bo zagotovo zadovoljila serija C1. Na voljo bo v največ velikostih (najmanjša 48 največja pa kar 83 palcev), vse pa žene najnovejši 4K procesor tega korejskega proizvajalca.

Največjim sladokuscem pa bo LG ponudil kraljevsko serijo G1. Črka v oznaki kakopak ni izbrana naključno. G pomeni Gallery (galerija) in je nekakšna referenca za izjemno tanek, ličen dizajn, ki v prostoru dobi najbolj impozantno podobo, ko kot razstavljena umetnina „visi“ na steni. Najpomembnejša novost letošnje serije G1 je povsem nov, svetlejši panel. Celo sama zasnova slikovne točke je drugačna kot pri kateremkoli OLED televizorju na trgu. Uporabljeni so novi materiali za rdeče in modre točke, nov je tudi sloj zelenih. Rezultat sta torej izboljšana svetlost in kontrast, barve pa so še bolj naravne. Če se na G1 prikazuje Picassovo slavno “Dekle pred ogledalom”, ga lahko človek menda hitro zamenja za “pravo stvar”. Ceno za največjega predstavnika serije G1 (77 palcev), bodo postavili dobrega stotaka pod 4000 eurov. Veliko, a še vedno nekaj tisočkrat manj kot omenjena umetnina slovitega slikarja.

Rok Rabič
foto: LG

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button