NoviceTehnika

Konec nakupovalnih navad kot jih poznamo, a tradicija po potovanjih in obisku dogodkov ostaja

Rezultati nove globalne raziskave med potrošniki, ki jih je objavil IBM Inštitut za poslovno vrednost (IBV), razkrivajo rahel porast prazničnih aktivnosti v letu 2021 v primerjavi z 2020. Vprašani nameravajo med prazniki porabiti več denarja za potovanja in lokalne dejavnosti. Rezultati obenem tudi razkrivajo, da skrbi, povezane s pandemijo COVID-19, prinašajo nove ovire za tradicionalne nakupovalne navade.

Globalna raziskava v kateri je sodelovalo več kot 13.000 polnoletnih oseb, je pokazala, da kljub naraščajočemu številu cepljenih, ki je marsikje povzročilo ublažitev omejitev, so mnogi še vedno previdni, ko gre za druženje, nakupovanja in potovanja. Vprašani nameravajo letos za praznične nakupe zapraviti 13 % manj denarja kot leta 2019, vendar pa je ta številka hkrati tudi za 30 % višja od lanske. Obenem je 87 % anketirancev (šest odstotnih točk več kot leta 2020) mnenja, da bodo letos s prazničnimi darili obdarili svoje najbližje.

Pomembnejše ugotovitve raziskave so:

Zgodnejši začetek nakupovalne sezone
Ob prazničnih nakupih potrošnike skrbi morebitno pomanjkanje izdelkov. Zato je vsak četrti anketiranec z nakupi pričel že septembra ali prej, da bi si tako zagotovil nakup vsega na prazničnem seznamu. Z nakupi oktobra je nameravalo pričeti dvakrat več vprašanih kot lani, slaba polovica pa se je nakupov lotila že pred novembrom, več tednov pred tradicionalnim črnim petkom.

Spletno nakupovanje trdno v sedlu
Spletno nakupovanje bo najverjetneje ohranilo vodilni položaj tudi med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki. V nasprotju s tem sedaj 43 % vprašanih pravi, da namerava izdelke še naprej kupovati na spletu, le 36 % pa jih želi nakupovati v trgovinah – razlog za to spremembo je vse večja zaskrbljenost zaradi novih izbruhov in sevov virusa COVID-19.

Počitniška potovanja in doživetja bodo po pričakovanjih bolj popularna kot leto poprej
Rezultati raziskave nakazujejo, da nameravajo vprašani za potovanja nameniti 8,2-odstotni delež svojih namenskih sredstev v primerjavi s 5,7 odstotka v letu 2020. Čeprav je ta znesek še vedno nižji kot je bil leta 2019, je skoraj 40 % anketirancev (v primerjavi z 28 % leta 2020) dejalo, da želijo med prazniki obiskati družino in prijatelje. Tudi sredstva namenjena za potovanja so letos za 43 % višja kot lani, pri čemer prednjačijo stroški mednarodnih potovanj in letalskih prevozov. Lokalni izleti in dejavnosti, pa tudi večerje v restavracijah, so na dobri poti k doseganju visoke rasti med letošnjimi prazniki, saj nameravajo vprašani za njih porabiti 30 % več denarja kot lani.

Rudi Leskovec
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button