NoviceTehnika

Kako pravilno zložiti hrano v hladilnik?

Kolikokrat ste še zapakirano hrano, ki ji je potekel rok uporabe, odvrgli v smeti, oziroma sta se živilom spremenili okus in tekstura?

Vse to le zato, ker ste v množici drugih živil pozabili na živilo v hladilniku? Slaba organizacija hladilnikov in nepravilno skladiščenje živil nas stane več, kot je potrebno, je pa hkrati tudi eden glavnih krivcev za nastanek zaskrbljujoče velike količine živilskih odpadkov. Agencija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo opozarja, da če bi bila hrana, ki postane odpadek, država, bi bila po količini toplogrednih plinov na tretjem mestu na svetu.

Dobra organizacija hladilnikov zmanjša delež hrane, ki ji je potekel rok uporabe, in tako posledično zmanjša količino odpadkov. Za boljšo preglednost živil, ki jih imamo na voljo, je treba upoštevati nekaj nasvetov. Izkušnje pravijo, da so zgornje police hladilnika popolne za shranjevanje živil, ki jih lahko takoj zaužijemo, srednji nivo polic je optimalen za shranjevanje mlečnih izdelkov, spodnji del pa je namenjen mesu in ribam. Predali v vratih so najprimernejši za živila, ki jih najpogosteje uporabljamo in jih želimo imeti takoj na dosegu roke – to so na primer sokovi, omake, mleko in začimbe.

Včasih je veljalo, da je živila treba shranjevati višje v hladilniku, kjer bi naj bile temperature nižje. Danes temu več ni tako – danes so hladilniki narejeni tako, da v celotnem hladilniku hladijo na enak način in nam tako omogočajo, da najbolje izkoristimo vsak kotiček hladilnika. Čeprav se sliši očitno, so spontani nakupi in nakupi živil brez vnaprej pripravljenega seznama glavni krivec za preobremenitev hladilnika in odmetavanje hrane. Raziskava, ki jo je Samsung opravil na evropski ravni, kaže, da kar 48 odstotkov kupljenih živil konča v koših za smeti. Zato si pred nakupom vzemite čas in si dobro oglejte, kaj je že v vašem hladilniku, da z nakupovanjem ne podvajate živil. In bežen pogled na vsebino hladilnika ni dovolj, ampak res podroben pregled hrane, ki ste jo pustili na njegovem dnu ali v ločenih predelkih. S to preprosto potezo boste prihranili denar, učinkoviteje upravljali razpoložljivi prostor in naredili nekaj dobrega za planet.

Rudi Leskovec
foto: Samsung

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button