TehnikaTesti

Jimmy HW8 Pro

Na test je moški del ekipe popeljal sesalec, ki se ga ne bi sramoval niti Freddie ...

Verjetno ga ni junaka, ki ne bi poznal kultne skladbe Queenov z naslovom I want to break free. V videospotu se Freddie Mercury prelevi v hišno gospodinjo (video spodaj), ki po dolgem in počez čisti ter glanca svoj ljubi domek.

In povsem vas zastopimo, če niste ravno nagnjeni k redoljubju, pospravljanje in pomivanje pa vam predstavlja najmanj zoprno opravilo, če ne že tudi stres.

K sreči človeški napredek omogoča številne napravice, ki lajšajo vsakodnevna opravila. In verjetno je ena od najboljših pogruntavščin sodobnega časa robotski sesalnik. Če so v svojih povojih delovali kot okorni krožniki, ki so bolj smetili kot čistili, so danes marsikomu najboljša izbira pri sesanju. A obsesija s čistočo gre še dlje. Ob prebiranju številnih spletnih klepetalnic, sem prišel do spoznanja, da sodim – vsaj po komentarjih sodeč – med manj snažne prebivalce tega planeta. Prav neverjetno je bilo, da so številni uporabniki vsakodnevno sesali svoja stanovanja, na vsake dva dneva pa pomivali. Preštevilni so to počeli kar vsakodnevno!

Jimmy HW8 Pro se najbolje znajde na trdih površinah kot npr. vinil, keramika, parket. Tudi suši se izjemno hitro.

Čas za spremembo, torej! In res, na preizkus smo dobili Jimmyjev sesalnik HW8 Pro, ki glede na specifikacije obeta ogromno. Sestavljanje je sila preprosto in verjetno ne boste potrebovali niti navodil, da boste lahko vse skupaj sestavili v delujočo celoto. Na prvi vtis, deluje sesalnik kompakten, pretežni del uporabljenega materiala pa predstavlja plastika.

Najprej smo se sesanja lotili klasično, tj. suho. Rotirajoča krtača je svoje delo opravila korektno, oziroma v stilu pričakovanj. Toda roko na srce, je HW8 Pro precej bolj usmerjen k mokremu čiščenju in pri tem se „počuti“ bistveno bolje. Mi smo se lotili čiščenja vinila, keramičnih ploščic in parketa. HW8 Pro ima dve ločeni posodici – eno za čisto in drugo za odpadno vodo. Slednja služi tudi kot košek za suho čiščenje. Sesalnik ima dva režima delovanja, in sicer običajnega ter turbo. Običajna sesalna moč znaša 6k Pa, medtem ko zmogljivejši turbo omogoča 15k Pa. Za tiste manj znanja s področja sesanja (velja tudi za avtorja članka), lahko navržemo, da se robotski sesalniki gibljejo med 2-4 k Pa, običajni sesalnik pa nekje med 6 in 10 tisoč paskali.

Posoda za prašne delce oz. umazano vodo. Vse gre namreč v isto posodo.

Okej. Nalijemo čisto vodo, ga zmešamo s priloženim čistilom in voila. Že smo kot Freddie! S spodnjim gumbom doziramo količino vode, ki jo želimo izpustiti na tla, za vse ostalo skrbi Jimmy. Celo samodejno se premika naprej. Nežnejše roke, ki so pomagale pri testu, so dejale, da jih je HW8 Pro kot divjak sam vozil po stanovanju, toda 5,5 kilogramov težka naprava je v resnici več kot spodobno vodljiva po vseh kotički stanovanja, četudi niste lokalni strah in trepet, ki si je ravnokar poveznil (premajhno) mišič majčko, ki poka po šivih ter pederušo.

Zaradi pregibnega dela, boste brez težav dostopali pod policami ali visečo školjko. V kolikor imate za odpraviti večjo nadlogo, takrat enostavno dodate več tekočine in uporabite turbo moč. V našem primeru je bil rezultat zares osupljiv, predvsem pa smo se čudili nad instantnim sušenjem. V stanovanju namreč najpogosteje uporabljam robotskega prijatelja, ki svoje poslanstvo opravlja zgledno, a kljub navidezni čistoči, se šele na bosih nogah opazi, da tla niso popolnoma čista. No, po izkušnji z Jimmyjem, in bosimi nogami, so bila tla resnično brezhibno čista.

Indikator stanja baterije. Eno polnjenje zadostuje za približno 30 minut uporabe, je pa baterija snemljiva in jo lahko zamenjate (opcijsko).

Kaj pa samo delovanje? Za pogon skrbi (izmenljiva) 3.000 mAh baterija. Z njo boste lahko brezskrbno čistili približno pol ure. V kolikor boste uporabljali način delovanja turbo, se bo ta čas najmanj prepolovil. Mi smo za 80 kvadratov površine potrebovali približno 15 minut, končni izdelek pa je bil, kot že rečeno, zares vzoren. Več kot dobrodošla je funkcija samočiščenja, kjer s 3-sekundim pritiskom na tipko Mode poskrbite, da se krtača očisti sama. V kompletu boste dobili tudi rezervno krtačo! Čeprav HW8 Pro deluje kot okorna gmota bo, v kolikor vam višina dopušča, v resnici zavzel zelo malo površine v omari ali shrambi.

Mokro čiščenje. S pritiskom na gumb sprožite pršilo z vodo. Posoda s čisto vodo je v velikosti 350 ml.

Kako bi ocenili Jimmyja HW8 Pro? V kolikor neradi pomivate, ali pa vam pomivanje tal predstavlja Jezusove muke, potem je Jimmy HW8 „must have“ naprava v vašem domu. Jimmy HW8 Pro kot sesalnik za suho napravo ne izstopa, a tega niti ne želi. Njegova prava vrednost se namreč skriva v mokrem načinu delovanja, kjer zasije v vsem svojem sijaju. Še največja zamera gre (pre)dolgemu polnjenju, saj boste z ničle do 100 % potrebovali 5 ur in (mokremu) sesanju živalskih dlak. Po drugi strani je cena 369 evrov več kot korektna.

Za konec bi se lahko navezal na začetek. Ako bi Freddie imel baterijski sesalnik, namesto okornega žičnega, bi verjetno manj hrepenel po osvoboditvi (angl. break free) in bi tako morda nastala skladba I don’t want to break free …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button