TehnikaTesti

Jimmy HW10

Tehnika doživlja pametno revolucijo. Še pred nekaj leti si v trgovini izbiral samo med parim tipi sesalcev, danes pa kolekcije sesalnih naprav obsegajo od tistih žepnih, do takšnih z ekrani in asistentom ter bogato kombinatoriko namembnosti oziroma uporabe. Očitno je, da vse več poudarka dajemo na čistočo domačega okolja in prav je tako.

Ob pestri ponudbi sesalcev pa se zna zatakniti pri izbiri najbolj primernega hišnega pomočnika. V bistvu je potrebno kar malce raziskati trg ter spoznati delovanje posameznih tehnologij, preden odštejemo cekine. Zagotovo svojevrsten komfort prinese robotski sesalnik, a je njegovo delovanje malenkost okrnjeno, saj se v določene situacije ne more podati – primer stopnišča. Sesalci na kabel so že malce starovirska zgodba, sploh tisti talni, ki jih mučno vlečemo za sabo. V grobem torej ostanejo pokončni sesalniki, ki so z leti postali tudi brezžični – z drugimi besedami, energijo jim zagotavlja baterija.

Z eliminacijo kabla se je pokončnim sesalnikom izboljšalo udobje uporabe, saj ni več potrebe po prestavljanju vtikača od sobe do sobe, nekoliko lažje pa je tudi spravilo naprave. Takšen tip sesalnika je v mojem ožjem izboru, zato sem z velikim pričakovanjem na testiranje vzel najnovejši brezžični pokončni sesalnik Jimmy HW 10. Gre za kombinirani pokončni sesalnik, ki omogoča (vsaj) tri načine sesanja (če prištejemo še različne krtače in nastavke, je možnosti dejansko več). V grobem pa ima sesalec funkcije sesanja, pomivanja in sušenja tal s katerimi omogoča temeljito čiščenje vašega doma.

O pokončnem sesalniku iz družine Jimmy smo že pisali tukaj, zdaj pa portfelj dopolnjuje model z visoko učinkovitim 400W brezkrtačnim motorjem ter sesalno močjo 18kPa. Posledično specifikacije navajajo, da je zagotovljena visoka učinkovitost na kateri koli površini in za katero koli vrsto umazanije. V kompletu Jimmy HW10 prinaša krtačo za trda tla ter krtačo za globinsko čiščenje preprog, seveda pa lahko snamete le zgornji del in ga uporabljate kot ročni sesalnik, ki bo brez težav očistil vzmetnice, sedežne garniture in drugo oblazinjeno pohištvo (priloženi različni nastavki).

A gremo lepo po vrsti. Priporočam, da Jimmyju najdete ”parkirno” mesto z vtičnico v bližini. Stojalo je konkretno, vanj pa se elegantno uleže glava pokončnega sesalnika. Kontakt na zadnji strani stojala hipoma aktivira polnjenje 3.800 mAh baterije, ki se prazna do popolne napolnjenosti polni do 4 ure. Med prvim polnjenjem si lahko bolj detajlno ogledate napravo. Začnimo od spodaj navzgor. Torej, klasična krtača s 500 mL rezervoarjem za čisto vodo ter šobo za razpršitev vode. Zadaj sta dve veliki kolesi, medtem ko se nad pregibnim delom nahaja rezervoar za 400 mL umazane vode, ki ločuje tudi posesano tekočino od trdih delcev za bolj praktično čiščenje rezervoarjev.

Višje, nad oznako modela HW10 je 200 mL zalogovnik za prah z vstavljenim HEPA filtrom. Sledi ročaj za ročni način uporabe zgornjega dela sesalnika s komandnimi tipkami na katerem je pritrjena snemljiva baterija. Ta napaja pokončni kot tudi ročni del sesalnika, a le vsakega posamezno. Možnost, da bi kakšen od družinskim članov sesal z ročnim, drugi pa s pokončnim sesalnikom odpade.

Z vzpenjanjem proti vrhu nam še ostane OLCD zaslon, kateri ponuja barvito sliko z različnimi informacijami kot so: napolnjenost baterije, program delovanja, opomniki za vzdrževanje … Za še večjo mero udobja pa so le-temu dodali še glasovno funkcijo, ki vas opomni da dodate vodo, očistite rezervoar z umazano vodo … Do vrha preostane le še ergonomski ročaj s tipkama za zagon, prestavljanje med programi delovanja ter pršenjem vode. Zaključek ročaja pa nudi še en trik …

Jimmy HW8 Pro vs. Jimmy HW10

Funkcionalna uporabnost in cena. To sta dve ključni dejstvi, ki jih morate pretehtati pred nakupom pokončnega sesalnika. HW8 Pro je preprostejša opcija pokončnega sesalca, medtem ko HW10 združuje mnoge variacije čiščenj, kar je primerno za uporabnike, ki želijo natančno očediti vse kotičke domačega okolja, vključno z avtomobilom. Saj ne, da jih z modelom HW8 Pro ne boste, le v roke bo potrebno vzeti še kakšno krpo za prah ali manjši sesalnik.

 

Baterija napolnjena, gremo v akcijo. Klasično čiščenje z rotirajočo krtačo je v stilu pričakovanj. Učinkovito, hitro in na parketu, laminatu, ploščicah ali vinil ne pušča drobcev, kar se da občutiti z boso nogo. Še s pasjimi dlakami se krtača uspešno spopade. Toda, enako kot pri modelu HW8 Pro, je tudi HW 10 zelo nagnjen k mokremu čiščenju in pri tem še bolje izkaže. Po mokrem čiščenju ni več možnosti, da bi na tleh ostal kakšen fini pesek, kateri navadno škripa med hojo s copati po stanovanju. Kot že omenjeno ima pokončni sesalec dve ločeni posodici – eno za čisto in drugo za odpadno vodo. Slednja služi tudi kot košek za suho čiščenje.

Sesalnik ima več režimov delovanja, med katerimi samodejno prilagaja sesalno moč glede na vrsto talne površine. Uporabnik lahko sicer sam prestavlja med programi, vendar se ”avtomatika” s kančkom umetne inteligence najbolje sama znajde. Res pa je, da lahko z uporabo programa Eco prištedite kakšno minuto ter podaljšate avtonomijo delovanja sesalca. Na preizkusu sem brezskrbno sesal do pol ure, kar je naneslo dobrih 80 kvadratnih metrov počiščene površine. Sklepam, da bi šlo še malce dlje, če bi sesal v režimu Eco, saj podatki navajajo do 80 minut. Ampak, dobra stvar je, da lahko za 99,90 evra kupite dodatno baterijo, jo preprosto zamenjate ter nadaljujete s sesanjem naslednjih prostorov ali nadstropij.

Tam, kjer se zgodba z večino sesalcev konča in je v roke potrebno vzeti kakšno krpo ali drugo napravico, pa Jimmy HW10 razpolaga z nadaljnjimi možnostmi čiščenja. Z ločitvijo zgodnjega dela se ročni sesalnik prelevi v idealno orožje proti umazaniji. Naj si bo obdlakan kavč v dnevni sobi, zaprašene blazine vrtne garniture, prah na policah, nedostopni robovi, … vsem situacijam je kos ročni sesalnik z različnimi nastavki. Ohranja možnost različnih programov kot tudi malenkost daljšega delovanja. Ljubitelji čistoče boste cenili njegovo vsestranskost, saj ga lahko odnesete tudi do dvorišča, kjer z njim očistite svojega jeklenega konjička.

Menjava nastavkov je preprosta in razumljiva. Malenkost manj izpraznjevanje zalogovnika z nesnago, saj je treba paziti, da zavoljo uporabljene moči ne raztresemo umazanije. Kakorkoli, tisti trik na koncu ročaja iz začetka prispevka pa nam omogoča, da počistimo težje dostopne višinske predele ali pa kakšno pajčevino.

Po končanem čiščenju in spraznjenimi rezervoarji sestavljeno celoto postavite na stojalo, pritisnite gumb in enostavno aktivirajte samočistilni program, ki vam omogoča, da sperete valj in ostale komponente tako, da le-te ostanejo čiste za naslednjo uporabo. Ko je funkcija samočiščenja končana, se samodejno aktivira tudi zračni curek, ki posuši valj ter s tem prepreči neprijetne vonjave.

In kako se je odrezal Jimmy HW10? Prepriča že izgled, saj pokončni brezžični sesalec nič kaj deloholično ne deluje v kotu dnevne sobe, čeprav se zelo rad muči z umazanijo. Tisti, ki tedensko temeljito čistite stanovanje, boste zagotovo navdušeni nad njegovo vsestransko možnostjo uporabe. Atributi so znani – učinkovito močno suho čiščenje, efikasen moker prebris ter raznovrstnost uporabe ročnega dela sesalnika.

S ceno 499 evrov se uvršča stopničko višje, zato boste najbolje sami pretehtali kaj potrebujete in na kakšne vse načine boste čistili vaše bivalno okolje. Malenkost model Jimmy HW10 pesti višja masa, če gledamo celoten pokončni sesalec ter sovpadajoča okornost, zato je malenkost bolj primeren za večje, odprte bivalne površine, kjer boste zagotovo precej več izkoristili še preostale funkcije sesalca.

Kljub vse tehnološki podpori, pa je uspešno čiščenje še vedno pogojeno z upravljavcem ”čistilne naprave”. Konec koncev se še brez muje niti čevelj ne obuje, a hkrati to delo(čiščenje) daje svojevrstno zadoščenje, ko po kakšni uri pogledate po stanovanju in zasije kot novo.

Klemen Putar
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button