TehnikaTesti

Huawei P60 Pro

Ob omembi Indije si najpogosteje v mislih ustvarimo podobo budističnih templjev, okranclanih slonov ter izvajanje običajev v najbolj onesnaženi reki na svetu. Nikogaršnja misel pa ne bo v prvi vrsti zajela izvršnih direktorjev globalno prepoznanih podjetij, ki na takšen ali drugačen način prihajajo iz Indije. Mar veste zakaj?

Odgovor se skriva na dlani, in bi ga hitro sami ugotovili, če bi vam na mizo razprl malce drugačen zemljevid sveta. Tisti zemljevid, ki v sredini nima Evrope. Mogoče je naša samozavest preveč zahodnjaška. Karkoli pač že to pomeni. A tako se vedemo, ko opisujemo države levo ali desno od nas, po geografski širini. Težava pa je v tem, da nas takšno razmišljanje in dojemanje sveta, pelje v pogubo. Precej dobro je situacija predstavljena v knjigi Faktografija, kjer avtor populacijo sveta rangira glede na dnevni dohodek. In glej ga zlomka, Azija že dolgo ni več samo pridelovalka riža in sužnja zahodnjaškim mogotcem.

Vrnimo se izvršnim direktorjem. Upam si trditi, da poznate podjetja Microsoft, YouTube, Adobe, IBM in OnlyFans? 😊 Pri vseh naštetih taktirko vrtijo Indijci. Kaj pa Starbucks, Chanel, Novartis, Wayfair, Flex in Honeywell? Enako, glavno besedo ima mož s poreklom iz Indije. Seznam se zlepa ne konča. Vimeo, Cognizant, Motorola Mobility, World Bank Group, Alphabet Google …

In kaj ima Indija skupnega s testiranim mobilnim telefonom Huawei P60 Pro? Vse je stvar perspektive. Če ste malo vedoželjni, so na voljo številne vzporednice, v nasprotnem primeru pa jih bolj malo. Skratka, Indija ima 448 milijonov uporabnikov družbenih medijev, kar predstavlja približno 32 odstotkov prebivalstva. Večina od teh (445 milijonov/99,5-odstotka) do družbenih medijev dostopa prek mobilnih telefonov.

Facebook, Youtube, Whatsapp in Instagram so nekatere izmed najbolj priljubljenih platform. LinkedIn je prav tako močno prisoten, saj platformo uporablja več kot 37 odstotkov aktivnih uporabnikov družbenih medijev. Leta 2020 je imela Indija s 300 milijoni uporabnikov največje število uporabnikov Facebooka na svetu. Prav tako sta bili v letu 2020 na prvem mestu na svetovni ravni z največ mobilnimi prenosi aplikaciji WhatsApp in Tiktok. Ste dobili občutek veličine Indije?

No zdaj pa čisto zares. Največkrat zastavljeno vprašanje tekom preizkusa pametnjakoviča P60 Pro je bilo, kako se dostopa do Facebooka. In kakšna je izkušnja z Google storitvami. In seveda, če lahko gledaš YouTube. Krasno, presežek človeške inteligence! če so to res najbolj poglavitna vprašanja okoli nove zastavonoše, potem se nam slabo piše!

Na vsa zastavljena vprašanja so odgovori bili pritrdilni. Vse je mogoče. Nekatere aplikacije so preprosto dosegljive preko ”hišnega” nabora v AppGallery, medtem ko se ”priljubljenih” najhitreje poslužimo preko Huaweijevega internetnega brskalnika. Zame nič novega, saj že tako ali tako na enak način uporabljam Facebook kot tudi YouTube, ne glede na operacijski sistem pametnega telefona.

Zbadljivke ”zahodnega” sveta bo kmalu potrebno vzeti pod objektiven drobnogled. Ali se s tem vprašanjem dejansko ukvarja ”zgolj” pol milijarde ljudi, medtem ko ostale 7,5 milijarde brez oporekanja sprejema ponujeno tehnologijo? Rahlo razočaran sem nad poznavalci, največkrat samooklicanimi, ki so izpustili dejstvo, da je Huawei P60 Pro do nedavnega držal prvo mesto med pametnimi telefoni na področju fotografije. Natančneje od marca do septembra 2023. In veste kdo mu je prevzel primat? Iphone 15 Pro Max? Google Pixel 8 Pro? Ne, ironično Huawei Mate 60 Pro+. (vir DXOMARK.com)

Sicer pa, dajmo fotografije ”na mizo”. Za začetek malce cvetja.

Čeprav ste verjetno že slišali za nabor kamer, jih na hitro ponovimo. Imamo 48 MP (f/1,4-4,0) glavno kamero z OIS, 48 MP (f/2,1) telefoto kamero z OIS in 3,5-kratno optično povečavo, 13 MP (f/2,2) ultraširoko kamero ter 13 MP (f/2,4) sprednjo kamero. Razpon zgleda takole. Bi z gotovostjo trdili, da je to bilo posneto z mobilnim telefonom?

V primeru, da v vas tle že iskra skepticizma, dodajam nabor pleha in dračja:

Še predno mi kakšen komentator zažuga, da osrednja tematika telefona kamera, dodajam, da zastavonoša premore zmogljivo baterijo s kapaciteto 4815 mAh, ki jo je moč hitro napolniti z 88 W preko žice in 50 W z indukcijo. Čipovje sestavlja Snapdragon 8+ Gen 1, katerega deficit barske debate je manko 5G podpore. Štima AMOLED zaslon s 120 Hz osveževanje in celostna ergonomija telefona, kar se pravzaprav pričakuje v tem cenovnem razredu.

Tisti, ki si boste izbrali različico, kot je bila testna, pa se boste ponašali še z unikatno hrbtno stranjo. Prvič v industriji ima hrbtna ploskev teksturo biserne matice, ki so jo dosegli z dodajanjem naravnega mineralnega bisera v prahu, kar ustvari izreden občutek odboja svetlobe in sijaja. Poleg omenjene različice Rococo Pearl je telefon na voljo še v klasični globoki črni barvi.

Zaključimo torej v stilu uvoda. Ali se bo v bližnji prihodnosti res populacijska večina prilagajala nam ”zahodnjakom”?

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button