TehnikaTesti

Huawei FreeClip

Vožnja z električnim skirojem se dandanes smatra za skoraj tako tvegano kot dirkanje z bolidi formule 1 v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Če v enačbo tveganja navržemo še uporabo brezžičnih slušalk, pa je v očeh okolice voznik skiroja milo rečeno odpisan.

Zagotovo je k takšnemu populistično dojemanju situacije doprineslo marsikaj. Za začetek sivina področja električnih skirojev kot tudi človeški nagon, da najprej preizkusimo tisto, česar se naj ne bi počelo. K temu sledi medijski pregon in shodi za ukinitev skirojev ob sleherni novički na lokalnem portalu so groba posledica vsega bežno naštetega.

Če bi se o stvar malce podučili, bi kaj hitro razumeli, da se skiro da peljati povsem varno. Le kakšno alinejo ali dve moramo upoštevati iz priročnika, ki ga prejmemo ob nakupu prevoznega sredstva. V kolikor naredimo korak naprej, in prelistamo brošuro CPP, pa mislim da vam ne bo hudega. Kaj pa uporaba slušalk? Teh se nikjer ne priporoča.

Drži. Kakor tudi dejstvo, da imajo ušesne slušalke možnost ”transparetnega” delovanja in ne odpravljajo vedno šumov iz okolice, kot to velevajo oglasni spoti. Uporaba in usposabljanje uporabnika je ključna, zato nikakor ne smete spregledati novitete, ki sliši na ime Huawei FreeClip. Nič več kazanja s prsti ter nerganja starih mam nad vožnjo voznika skiroja, seveda ob dejstvu, da so vsi deležniki seznanjeni s svežim tipom ušesnih slušalk.

Kot že ime pove, se slušalka nosi kot ušesna sponka (popačeno ”klipsna”), zaradi česar je uporaba zelo enostavna. Sferični sprednji del slušalk se »pravilno« prilega zunanjemu ušesu. Za ušesom končni del, znan kot “fižol”, zagotavlja stabilnost ter združljiv oprijem brez pritiska. Slednje so snovalci definirali na podlagi več kot 10.000 globalnih podatkih o človeških ušesih.

Na preizkusu smo imeli verzijo v bleščeči biserno črni barvi, medtem ko je na voljo še vijoličasta barva slušalk, ki so odporne na prah, vodo ter znoj po IP54. Z maso 5,5 grama na papirju niso najlažje, a se masa razporedi okoli ušesa, zato nudijo odlično udobje pri nošenju. Pripenjanje po nekaj poizkusih postane ”mačji kašelj”, saj vam za nameček ni potrebno razmišljati, katero slušalko pozicionirati levo oziroma desno. Vse to naredi senzorika s pomočjo inteligence namesto vas – ob vsaki ponovni vstavitvi slušalk.

Težko se boste izognili komplimentu glede izbire novega uhana, a dejstvo je, da imajo takšne slušalke svoje prednosti. Ena takšnih je zagotovo ergonomija, saj mnogim enostavno slušalke ne ”fitajo” najbolje v ušesno votlino (ne glede na rafal nastavkov) in zato je zanje daljša uporaba moteča, če ne že boleča. Prav tako je dostava zvoka bolj blaga, ni direktnega ”nabijanja” basov do bobniča in srednjega ušesa. Z mojega vidika pa je ključnega pomena še higiena. Verjetno ste se že znašli v situaciji, ko ste želeli prijatelju podati slušalko, da bi z vami zapel refren … no, s Huawei FreeClip po tej plati deljenja nikogar ne boste spravili v zadrego.

V letu 2024 je nekako logično, da je slušalke moč povezati z aplikacijo, kjer se nastavljajo možnosti uporabe. Pri slušalkah izstopajo tri možnosti nadzora s potezami. Tapnete lahko akustično kroglico, C-bridge ali del v obliki fižola. Dvojni dotik lahko pomeni predvajanje/premor glasbe ali sprejetje/končanje klica, medtem ko trojni dotik predvajanje naslednje skladbe. Funkcija, ki se je zgleda snovalcem izmuznila je nastavitev jakosti oziroma glasnosti ter vklop/izklop slušalk. Vse bi bilo izvedljivo, glede na to, da imamo skupno 6 funkcijskih mest.

Še ena reč, ki je v današnjem času obvezna, je hkratna povezljivost z dvema napravama. Velja pa tudi, da lahko dvoje slušalk povežemo na eno napravo in s prijateljem poslušamo vsebine za kratkočasenje. Ne smem mimo omembe, da slušalke delujejo tudi v ”enostranskem” načinu delovanja z eno vstavljeno/speto slušalko, kakor tudi informacija, da je slušalke moč spariti z napravami ne glede na operacijski sistem.

Kaj smo še pozabili? Čas delovanja slušalk z enim polnjenjem je med 7-8 ur. V priročnem ohišju, ki tehta 45 gramov, je mogoče slušalki FreeClip tudi popolnoma napolniti vsaj 3-krat, kar zagotavlja skupni čas delovanja skoraj 34 ur. Slušalke so popolnoma napolnjene po 40 minutah, desetminutno hitro polnjenje pa zagotavlja dobri dve uri poslušanja. Etui se lahko napaja tudi brezžično preko polnilne ploščice ali žično prek USB-C.

Čeprav slušalke nimajo funkcije odstranjevanja šumov iz okolice, ustvarjajo prijetno realistično pogovorno situacijo, saj lahko skozi zasnovo slušalke z odprtim ušesom slišite svoj glas. Poleg tega večkanalni algoritem DNN (Deep Neural Network) v kombinaciji s tremi mikrofoni na vsaki strani uspe blokirati vse moteče zvoke. To pomeni, da se hrup vetra in hrup iz okolice učinkovito filtrirajo, tako da se prenaša le vaš glas. To zagotavlja brezhibno razumljivost govora za osebo na drugi strani linije, ne glede na vašo okolico. Res pa je, da lahko na trenutke sogovornika težko razumete, če je vaša okolica preglasna. Enako velja tudi za poslušanje multimedijskih vsebin.mul

Vsekakor morate najprej razumeti, kaj od slušalk želite. Huawei FreeClip imajo veliko prednosti – od enostavnega nameščanja, širokega spektra namembnosti zavoljo ergonomske zasnove (vključno z nizko maso), odprta zasnova tudi poveča varnost in omogoča interakcijo z okolico. V kolikor ne prenesete tiščanja v ušesni votlini, neprijetnega občutka ob funkciji odpravljanja šumov iz okolice ter konstantnega čiščenja, so te slušalke odlična rešitev za omenjene izzive. Ne glede na izbiro, boste najverjetneje še vedno deležni čemernih pogledov pri uporabi slušalk med vožnjo s skirojem.

Hvalimo:
+ inovativna združitev dizajna in ergonomije
+ jasnost pogovora (slišnosti) pogovora med klici
+ higienski vidik uporabe slušalk
+ prepoznava leve in desne pozicije slušalke
+ spodobna avtonomija baterije

Grajamo:
– brez možnosti nastavljanja glasnosti na sami slušalki

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button