TehnikaTesti

Huawei FreeBuds 5i

Neprestano hvalisanje proizvajalcev o svojih artiklih potrošnika bombardira na vsakem koraku. Najboljši, najhitrejši, najzmogljivejši, najpremijski, naj … skratka naj. In ker temu sledi še kopica vsestranskih viralnih pospeševalcev akutne prodaje, posameznik zelo oteženo izlušči sredico iz lupine.

V podobnem položaju sem se znašel pred dnevi, ko sem participiral na predstavitvi novih Huaweijevih brezžičnih slušalk FreeBuds 5i, kjer je produktni vodja medijem v izbranih besedah opisoval najnovejši gadget. Za preobrat zgodbe pa je bila ključna ena sama podrobnost. Kot predstavnik ”sedme” sile, sem še s proizvodnega traku vroče slušalke dobil v roke nekaj dni prej, zato sem na mnoge predstavnikove besede prikimal v zaslon. Odgovor, ali so to najboljše brezžične slušalke na trgu bomo definirali v zaključku prispevka, zdaj pa se raje posvetimo dejstvom, s katerimi bo Huawei vijugal med nasičenim trgom brezžičnih slušalk.

Še precej svež je spomin, ko sem pred dobrimi štirimi leti v Berlinu na sejmu IFA preizkušal različne slušalke, katerih cena je presegala povprečno vrednost pametnega telefona. 500, 700 in za celo čez 1.000 evrov so dotični premijski proizvajalci naprav želeli ”oropati” denarnice audiofilov. Morda je nekaterim uspelo, ostale pa je povozil čas s katerim hodi tehnološki razvoj. Pogruntavščine, ki so se takrat zdele izven cenovnega dosega, lahko danes dobimo za polovico ali tretjino takratne cene. In na tem mestu se krešejo presežniki z levim obrazilom.

Manj kot 20 centov!

Kot že omenjeno, je zaradi poplave brezžičnih slušalk zelo težko ”naguruntati” kaj novega. Vendar, ali je novo vedno najboljša opcija? Mnogi proizvajalci avtomobilov so že dokazali, da lahko s stalnimi minimalnimi spremembami izboljšuješ produkt, brez da bi na novo zaoral ledino – saj poznate zgodbo o Porscheju 911. Torej, Huawei je za osnovo vzel FreeBuds 4i, preveril trenutno razpoložljivo tehnologijo, prečesal listo želja uporabnikov in novinarskih kritikov ter vse skupaj vstavil v excel poslovnega načrta.

Rezultat so brezžične slušalke, ki uporabnika razvedrijo na več področjih. Etui Huawei FreeBuds 5i ohranja podobne gabarite in obliko jajca, ali kot je mene spomnil na kultnega ”tamagotchija”. Izbirali boste lahko med tremi barvami mat črno, svetlo modro ter takšno belo, ki je mogoče celo najbolj univerzalna in prikladna. A to je na vas. Kar kaže na prej zapisano je podatek, da se zdaj v enakem volumnu nahaja baterija s skoraj 2-krat večjo kapaciteto zaloge energije. Kljub večji, 410 mAh bateriji, se je masa etui zmanjšala za 2 g. Seveda je nekaj izgube prišlo na račun krajših in lažjih slušalk. Posamezna ušesna slušalka tehta 4,9 g, kar je 0,5 g manj kot predhodna izdaja oziroma manj kot ”vaga” kovanec za 20 evropskih centov.

Ali to pomeni, da jih bo uporabnik enostavneje izgubi? Pravzaprav ne (in tudi če bi jih, kmalu razkrijem rešitev, kako jih lahko najdemo), saj je ravno hibridna oblikovna zasnova slušalke – torej, takšna, da se cela ne skrije v uho oziroma ni pripeta na kabel, ampak ima majhen podaljšek; glede na statistične podatke uporabniku precej prijazna. Po dveh tednih preizkušanja slušalk se pridružujem statistiki, čeprav do zdaj temu aspektu nikoli nisem dajal poudarka.

Kaj pravzaprav dobimo?

V lični škatli je poleg etuija s slušalkami zapakiran še polnilni kabel USB-A na USB-C, gumirani nastavki velikosti S in L, kratka navodila za uporabo ter garancijski list. Na hrbtni strani škatle je naveden izvleček tehničnih podatkov s spletne strani proizvajalca, a izkušnje iz prve roke na svojevrsten način razkrijejo kaj dejansko dobimo z nakupom brezžičnih slušalk Huawei FreeBuds 5i.

Etui lepo sede v dlan in je prijeten na otip. Deluje kompaktno, čvrsto. Vrhnji pokrov deluje trdno, saj v odprtem položaju ob dotiku ne miga ”levo desno”. Eksaktno je tudi zapiranje, kar kaže na doslednost pri zagotavljanju kvalitete. Na sprednji strani etuija poleg logotipa najdemo še priročno LED lučko, spodaj je polnilno mesto tipa USB-C, medtem ko se na desni strani skriva tipka za aktivacijo povezljivosti. Slednje se mi zdi iz uporabniškega vidika bolj smiselna aplikacija, kot denimo brezžično polnjenje etuija. Se spomnimo, kdaj smo ga nazadnje koristili pri svoji napravi?

Povezovanje slušalk z napravo je preprosto. Odpremo pokrov etuija, držimo desni gumb in v nekaj trenutkih se na zaslonu pametnega telefona pojavi v vezo željna stopiti naprava. Le-to je moč nadgraditi z namestitvijo aplikacije Ai Life, ki omogoči številne možnosti konfiguracije brezžičnih slušalk. In ko smo že ravno na tej tematiki, si poglejmo še funkcije aplikacije.

Všečna zasnova pozdravi z grafiko slušalk in stanja napolnjenosti le-teh. Z drsenjem po zaslonu preidemo razdelke povezljivosti, kjer je moč izbrati priljubljeni dve napravi, saj slušalke omogočajo povezljivost z dvema napravama hkrati. Torej, če gledate film na računalniku in vas vmes nekdo kliče na telefon, bodo slušalke ustavile predvajanje filma in nemudoma preklopile na telefonski pogovor.

Sledi področje zvoka. Mogoče do zdaj nisem toliko poudarjal, ampak slušalke učinkovito dušijo neprijeten hrup iz okolja. V številkah govorimo o kar 42 dB. Če nimate občutka koliko je to, naj za primerjavo navedem, da tisti rumeni čepki za ušesa dušijo med 5 in 8 dB. Glušniki, ki jih lahko opazite na glavah gradbiščnih delavcev ali gozdarjev odstranijo med 25-35 dB hrupa. Kljub temu ni vse v številkah. V praksi se slušalke izkažejo z odliko, kar potrjuje tudi uredniški kolega, s katerim sva diskutirala ter reševala svet, medtem ko sem drvel s skirojem po prestolnici. Šumenje vetra? Hupanje vozil? Ni težave. Ko sem čez ušesa (in posledično slušalke) poveznil zimsko kapo, pa je delovalo tako, kot bi klical iz kakšnega lounge bara.

Seveda, tako se brezžične slušalke obnašajo, v kolikor funkcijo ”Noise canceling” nastavimo v program Ultra. Na voljo je še General in Cozy, za promet pa je denimo bolj priporočljiv program Awareness, ki prepušča delen hrup iz okolice. Možen je tudi popoln izklop delovanja ANC. In kot da že našteto ni dovolj, se Huawei FreeBuds 5i ponašajo še s kvalitetnim zvokom, katerega je moč korigirati s poudarkom na basih ali na visokih tonih (Treble). Preizkušeno na številnih vokalnih uspešnicah, zato si upam zapisati, da slišan zvok sovpada s tistimi slušalkami iz Berlina izpred nekaj let, ki so stala večkratnih teh. A še preden zaključimo s ceno, manjka še nekaj informacij.

Zakaj je zasnova slušalk uporabniku prijazna. Poleg tega, da se jih res preprosto izvleče, preprime, vstavi v uho … slušalke nudijo upravljanje z gestami in to je ”doterano”. Nastavitev zvoka z drsanjem po slušalki v nobenem poskusu ni zatajila. Prav tako ne zaustavitev skladbe ali prestavitev funkcije odstranjevanja hrupa iz okolice. Čemu? Ker je nekdo razmišljal in se ognil funkcije enega kratkega dotika. Tako ne pride do neprijetnih komplikacij. Na željo uporabnika, se geste lahko poljubno nastavljajo glede na slušalko v aplikaciji Ai Life, kjer poleg vrhunske integracije možnosti preverbe fitanja, najdemo še opcijo iskanja slušalke. Ja, če jo nemara kje založite, bo slušalka ob sprožitvi gumba v aplikaciji ”cingljala” do svoje spraznitve.

Še beseda o porabi energije. Žgoča tema trenutnega časa. Skratka, v papirjih je navedeno, da baterija etuija zagotavlja do 28 ur poslušanja glasbe brez uporabe funkcije aktivnega odstranjevanja hrupa iz okolice. Na ta način lahko do skoraj 3-krat napolnimo slušalke, ki naj bi držale do 7 ur in pol. Med preizkusom se žal nisem štopal, vendar zidarska matematika pravi, da sem dvakrat tedensko polnil etui. To ne pomeni, da sem več kot 2 dni poslušal glasbo. Daleč od tega, le ANC sem imel vklopljen, slušalke so bile konstantno vezane na dve napravi, prav tako pa sem veliko telefoniral. In ne, nisem vedno vsake komponente spraznil na 0-odstotkov. Če pa želite kanček statistike za boljše počutje, se slušalke ob vseh delujočih funkcijah lahko uporabljajo vsaj 5 ur, preden opozarjajo na potrebo po polnjenju. Slednje je lahko tudi hitro, saj v dobrih 15 minutah v slušalke priteče energije za nadaljnje 3-4 ure poslušanja glasbe.

Zagotovo sem še kakšno reč pozabil, vendar, da ne bo preizkus izpadel kot hvalisanje, bom prešel kar na ceno. 99 evrov želijo pri Huaweiju za njihove najnovejše brezžične slušalke s funkcijo aktivnega odstranjevanja hrupa iz okolice, in glede na videno ter preizkušeno lahko zapišem, da gre za najboljši izplen med ceno in dobljenim.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button