NoviceTehnika

Google Market Finder

Google bo slovenskim podjetjem pomagal pri vstopu na tuje trge z novim brezplačnim orodjem Market Finder.

Število spletnih nakupovalcev po vsem svetu se je v času pandemije povečalo, ovire za širjenje na tuje trge pa so zaradi interneta in digitalizacije manjše kot kdajkoli prej. Izvoz je gonilnik slovenskega gospodarstva in tako ključnega pomena za oživitev gospodarstva po pandemiji. Google je zato v sklopu pobude Grow Slovenia with Google, v kateri sodeluje z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javno agencijo SPIRIT Slovenija, premierno lansiral brezplačno orodje Market Finder, podprto s tehnologijo umetne inteligence za mala in srednja podjetja, ki bodo tako lahko svoj posel lažje ponesla na globalni nivo.

Maja lani se je svetovna čezmejna e-prodaja povečala za 42 %, na spletu pa je zdaj več kot 4 milijarde aktivnih uporabnikov. To pomeni, da še nikoli ni bil primernejši čas za prehod na globalno poslovanje Kljub temu, pa je za nova podjetja ali podjetja, ki se še nikoli niso podala v tujino, prvi korak lahko velik izziv. Ta podjetja imajo pogosto težave pri načrtovanju, oblikovanju in razširitvi svoje globalne strategije ali pa preprosto ne vedo kje začeti. Z več kot 80 % BDP-ja je izvoz pomemben del slovenskega gospodarstva in tako igra ključno vlogo pri okrevanju gospodarstva po pandemiji. Vendar tuji trgi niso samo za velika podjetja. V Sloveniji veliko večino prestavljajo prav mala in srednja podjetja.

Maja letos je Google predstavil pobudo Grow Slovenia with Google, katere del je tudi orodje Market Finder, ki ponuja brezplačne delavnice o nadgrajevanju digitalnih znanj ter orodij, s poudarkom na priložnostih za izvoz. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javno agencijo SPIRIT Slovenija (Izvozno okno), Googlu pomensko uspeva pomagati več podjetjem in posameznikom preko mreže lokalnih partnerstev in trenerjev.

“V času pandemije je digitalna transformacija poslovanja skorajda čez noč postala za podjetja nujna, še posebej za tista, ki se želijo širiti v tujino ali z njo že poslujejo. Verjamemo, da bo Googlova pobuda velik korak naprej pri izboljšanju digitalnih znanj in spretnosti v malih ter srednje velikih podjetjih. Resnično smo ponosni, da smo partnerji v pobudi Grow Slovenia with Google”, poudarja dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija.

Google je slovenski javnosti predstavil nadgrajeno orodje Market Finder, ki podjetjem pomaga odpirati izvozne poti in trge. Gre za brezplačno platformo, ki podjetja vodi na vsakem koraku njihove izvozne poti, pri čemer uporablja podatke in strokovno znanje partnerjev družbe Google. Aktualna različica, najprej objavljena v Sloveniji, vključuje novo funkcijo, ki s pomočjo umetne inteligence oceni pripravljenost podjetja za širitev v tujino, na podlagi ocene pa podaja personalizirana priporočila za njegovo potencialno mednarodno širitev.

Joško Mrndže

“S pravimi orodji in podporo, ki jo nudi Market Finder, ovire za mednarodno širitev še nikoli niso bile lažje premostljive. To je sporočilo družbe Google malim in srednjim podjetjem: ne glede na to, kaj prodajate, kako veliki ste ali kje imate sedež, vedno lahko uporabite naše brezplačno orodje Market Finder za rast svojega podjetja in pridobivanje novih strank po vsem svetu,” pravi Joško Mrndže, direktor družbe Google Adriatics.

Rudi Leskovec
foto: Google

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button