NoviceTehnika

Dve desetletji s telefoni Nokia

Stavim, da ste že slišali vsaj eno anekdoto na temo legendarne Nokie 3310. Tisto, da se ob padcu telefona poškodujejo tla, da za 12-urno delovanje porabi le odstotek baterije ter da je za ta telefon dejansko nekdo razvil zaščitni ovitek.

Nokia je vsem nam najverjetneje ostala v spominu. Zagotovo si jo je vsakdo vsaj enkrat lastil. Konec koncev si je Nokia do nedavnega lastila prestižen naziv najbolje podajanega telefona vseh časov, saj jim je leta 2003 uspelo v enem letu prodati 250 milijonov primerkov modela Nokia 1100.

Svetovni uspeh se je zgradil na trdnih temeljih, saj Nokia še vedno v barskih debatah velja za vzdržljiv, ali bolje rečeno, neuničljiv telefon z dolgo življenjsko dobo. Čeprav se kasneje poslovni model ni najbolje obnesel, se finska znamka z novim lastnikom HDM Global znova umešča med velike ”tehno” igralce.

O veličini te finske znamke pa pričajo zelo zanimive osebne zgodbe. V Sloveniji je kar nekaj ljubiteljev te znamke, ki se ji tako kot najbolj zvesti navijači nogometnega kluba, nikoli niso odrekli. Eden takšnih je tudi Adrijan, s katerim smo na kratko spregovorili o njegovem popotovanju skozi svet telefonov Nokia in kaj so njihove lastnosti, ki prepričujejo ”nostalgike” kot je sam, da se odločijo za novo generacijo.

Koliko telefonov Nokia si že imel in katere?

Do zdaj sem imel v lastil 5 telefonov znamke Nokia. Malo, bi lahko rekel, glede na to, da zajemajo obdobje dveh desetletij. Moj trenutni dnevni spremljevalec je (ne)presenetljivo, ponovno Nokia z zaporedno številko 6. V časovnem zaporedju so si modeli sledili takole; začel sem z naslednikom ikoničnega modela 3510i, sledil je N95, nato N8, Nokia Lumia 830 in kasneje še Nokia 6.

Kateri model ti je ostal v spominu in zakaj?

Dejansko mi je vsak model po malem ostal v spominu, saj je vsak imel neko svojo specifiko. Še najmanj mi je v spominu ostala Nokia Lumia 830, ki je tudi edini Nokijin telefon, katerega sem zamenjal zelo hitro, v roku dveh let. Ostale mobilce, kot že omenjeno, sem imel vedno vsaj 5 let.

Poglavitne karakteristike Nokijinih telefonov?

Vzdržljivost. Kljub številnim padcem, uporabo med športnimi aktivnostmi in različnimi vremenskimi pogoji, so telefoni delovali brez težav. Na to se posledično navezuje še dolga življenjska doba telefona kot tudi baterije, saj sta to res dva ”pregovorna” atributa nekoč finske znamke. K temu lahko dodam še preprostost – oblika in vsakodnevna uporaba.

Kaj je tisto, kar te pri telefonih znamke Nokia prepriča?

O: Za nov telefon sem se vedno odločil na podlagi prejšnjega, zato je poglavitna lastnost bila ravno vzdržljivost, saj sem zato imel telefon v lasti večinoma kar nekaj let. Poleg tega me je Nokia prepričala še s sorazmerno ugodno ceno (”price performance”) in preprostostjo operacijskega sistema.

Kača – koliko je tvoj rekord členkov?

Uff, to je že zelo dolgo od takrat ko sem jo nazadnje igral. V mislih imam nekje med 40-60 pobranih točk, kar v točkovnem sistemu nanese malo več kot 1.000.

Kateri telefon je imel baterijo z najdaljšo avtonomijo – čas uporabe?

O: To rekord pa gre zagotovo pripisati modelu Nokia 3510i. 950 mAh baterija je držala telefon pri življenju vsaj 4 dni.

Najljubši model do zdaj?

Nokia N8. Izjemno kvaliteten telefon ter zelo vzdržljiv. Posebnost modela je bil njegov FM oddajnik, ki je lahko oddajal neko naključno frekvenco, zaradi česar sem glasbo brez problema predvajal v avtomobilu in na drugih napravah. Namreč, v tistem času je bila modna muha imeti adapter/oddajnik v avtomobilu, ki je glasbo z USB ključka ali SD kratice, predvajal preko prednastavljene frekvence. V tem primeru je Nokia N8 prevzela vlogo adapterja.

Kateri model iz trenutne ponudbe bi bil tvoja prva izbira/želja?

Nokia X20, telefon, ki si ga trenutno tudi lastim. 😊

 

Rocco
foto: caranduser.com, NokiaMuseum

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button