NoviceTehnika

Dijaki in študentje se bodo pomerili na tekmovanjih FuzbAI in Drone Challenge 2024

V sredo, 10. aprila, bo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko (UL FE) že devetič potekal dogodek Dnevi avtomatike, katerega cilj je povezati dijake, študente, raziskovalce in širšo javnost, ki jih zanima področje avtomatike.

Osrednji del dogodka bosta tekmovanji v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge in izdelavi algoritma za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI. Dnevi avtomatike, ki jih organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko, so namenjeni tako dijakom in študentom, ki avtomatike sploh še ne poznajo kot tudi študentom smeri Avtomatika, ki na dogodku dobijo vpogled v aktualne smernice v industriji. Na Dnevih avtomatike se bo predstavilo tudi več vodilnih slovenskih podjetij s področja avtomatizacije procesov ter brezpilotnih sistemov.

Na tekmovanju FuzbAI 2024 se bodo pomerili študenti Univerze v Ljubljani, ki bodo s pomočjo umetne inteligence izdelali algoritem vodenja za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI proti nasprotnikovi človeški ekipi. V naslednji igri se bodo vloge obrnile in bo človeška ekipa igrala proti nasprotnikovemu algoritmu. Na študentskem tekmovanju Drone Challenge 2024 pa se bo sedem ekip z UL FE soočilo z izzivom izdelave algoritma vodenja za avtonomno gibanje brezpilotnega letalnika Ryze Tech Tello (drona oz. kvadkopterja) po poligonu z obroči.

Dogodek poteka že od leta 2013, vsako leto pa zanimanje zanj narašča. Vseh dosedanjih dogodkov se je udeležilo že več kot 850 udeležencev, z več kot 70 fakultet in srednjih šol. Letno se dogodkov, povezanih z Dnevi avtomatike, udeleži preko 150 študentov, dijakov in njihovih mentorjev.
Več informacij o dogodku boste našli na: https://dnevi-avtomatike.si.

Rudi Leskovec
foto: UL FE

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button