TehnikaTesti

Bose Videobar VB1

Tehnološki presežek, ki pa se ga bodo razveselili …

Bose večina pozna predvsem po odličnih avdio napravah. Prednjačijo slušalke, a tisti, ki se radi zapeljejo/zapeljemo z avtomobilom vemo, da je ozvočenje Bose eno tistih, ki med vožnjo nariše nasmešek na obraz. Zagotovo gre v večini primerov za izdelke višjega cenovnega razreda, ki hkrati navdušujejo s stilsko podobo. Tokrat smo na preizkus popeljali napravo, ki nam je bila tuja … zelo tuja! A smo na koncu vsi skupaj prišli do istega zaključka.

Naj že na samem začetku predstavimo bistvo. Bose Videobar VB1 je konferečna video letev. Kot že samo ime razkriva, je namenjena konferencam in bo kot takšna le redko našla pot v domove končnih potrošnikov. A po drugi strani bodo podjetja, ki si želijo poenostaviti poslovanje, zagotovo vedela, zakaj bodo namenila skoraj poldrugega tisočaka. Gre namreč za odlično kombinacijo zvoka in slike, ki prinaša konferenčno izkušnjo na (naj)višjo raven.

Video letev je povsem enostavno namestiti na steno, hkrati pa je na moč uporabna tudi, ko je položena na mizo. Napravo lahko povežete z enim kablom preko USB-vtičnika. VB1 je opremljen s 4K kamero, ki omogoča, da lahko preko digitalne povečave usmerite sliko v govornika. Še bolj impresiven je 6-mikrofonski sitem, ki aktivno usmerja zvok govorečega, medtem ko lahko izniči preostale zvoke. Mi smo na preizkusu priključili mešalnik, ki je bil zareeees glasen, a je bil zvok govornika povsem jasen za osebo na drugi strani konferenčnega klica. Naprava uspe ujeti (ali nevtralizirati) do štiri zvoke, kar se v praksi izkaže za zares osupljivo.

Poleg naprave dobite manjši daljinec, ki vam bo služil kot pomoč pri upravljanju z VB1. Z njim lahko določate slikovni zajem, hkrati pa določate parametre glasov v prostoru. Predvsem zvok je impresiven. Na trenutke je zvok tako zelo dober, da boste imeli občutek, da imate sogovornika v sobi. Ob vsem tem se opazi, da so pri Boseu res mojstri zvoka. Poleg daljinca, lahko z napravo upravljate tudi s pomočjo pametnega telefona (in nameščene aplikacije). Z njim lahko upravljate z glasnostjo, povečavo, nadzorujete gibanje … lahko pa se preko bluetootha enostavno povežete z VB1 in preko letve poslušate glasbo iz vašega mobilnika.

Bose Videobar VB1 je naprava, ki mora najti svoje mesto pri vsakem podjetju, kjer se redno odvijajo konferenčni dogodki. V sejni sobi s približno 10 udeleženci se naprava odreže več kot odlično, a bo po drugi strani za domačo uporabo povsem neuporabna, saj je precej velika in okorna. Toda vseeno lahko upoštevamo še eno dejstvo, in sicer, da svet postaja globalna vas ter so zveze na daljavo nekaj povsem običajnega, V tem primeru boste lahko z vašim partnerjem na drugi strani države/kontinenta/sveta pričarali zares domačno izkušnjo, ki bo lajšala trenutke, ko fizično ne bosta uspela tičati skupaj. Pri slovenskemu uvozniku, Lorex d. o. o. boste morali zanj odšteti 1.462 evrov. Veliko? Če boste vedeli, kaj z napravo početi zagotovo ne, saj ponuja tehnološki presežek, ki bo poenostavil številne „online meetinge“, po drugi strani pa boste verjetno za domači naslov lahko našli manjše in bolj priročne naprave.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

  1. I completely agree that Bose has amazing audio products, especially when it comes to headphones and car sound systems. Even though their products may be in a higher price range, they definitely deliver in terms of style and quality. I’m curious, what was the unfamiliar device that you tested out?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button