TehnikaTesti

Bose SoundLink Flex

Poletje trka na vrata in z njim obdobje piknikov ter večernih zabav s prijatelji ob dobri pijači in še boljši glasbi. Že res, da vzdušje ustvarijo ljudje, a verjemite, da lahko pravi izbor glasbe, predvajan skozi dovršene membrane, pričara nepozaben večer. Dejstvo je, da sem preizkusil enega boljših kandidatov.

”Javno” predvajanje glasbe je venomer delikatna zadeva. Se spomnite časov, ko je omladina po soseskah hodila z na vso moč navitim tranzistorjem? Če ne drugega, ste prizorov bili deležni v kakšnem od ameriških filmov. K temu scenariju sledijo tisti z avtomobilom s spuščenimi stekli ter od zvoka ropotajočimi karoserijskimi deli. Pravim vam, javno poslušanje glasbe zna biti moteče, sploh, če je glasba primerna le okusu lastnika naprave, ki oddaja zvok.

Nemara težim kot staroselec, ampak uporaba sleherne naprave mora biti smiselna. In prenosni zvočniki so odlični, če jih uporabljamo za dobrobit. S tem ne ciljam samo na piknike in domače žurke, ampak tudi na delavce, ki si lahko okolje zapolnijo s fino glasbo, ali pisarniško sestankovanje, kjer takšen prenosni zvočnik odigra vlogo komunikacijske naprave med novodobnimi virtualnimi sestanki.

Res pa je, da prenosni zvočnik največkrat povežemo z domačo zabavo, ki se v najboljšem primeru konča s kakšnim udeležencem na UKC ter možmi postave na vratih. Kakorkoli, situacije, ko je bilo potrebno po končanem pikniku avtomobile vžigati na potisk ali na kable, so mimo. Prav tako so šteti dnevi tistim glumaznim zvočnikom na kolesih, s številnimi svetili ter kvazi DJ feršekarijo. To, kar nam je Bose poslal na preizkus je artikel, kot se šika. Vsestransko priročen in zmogljiv Bluetooth zvočnik SoundLink Flex.

Na kratko bi lahko povzel zaključne misli spletišča CNET, da je to v tem trenutku najboljši mini Bluetooth zvočnik na tržišču, ter zaključil s prispevkom. Vendar, me je zanimalo, zakaj je pravzaprav SoundLink Flex tako poseben. Kaj je tisto, kar odtehta komentar, dobre ocene ter vsesplošno odobravanje javnosti, ki se postopoma opazi tudi na prodajnih številkah.

Začnimo pri izgledu. Ta ni klasično valjast, ampak zaobljen kvader, z merami v dolžino 21,1 cm, širino 9 cm ter višino 5,2 cm. Robustno kvalitetna zasnova ohišja je meddrugim odporna na vodo in prah, kar potrjuje stopnja zaščite IP67. Strah pred padci v vodo je torej odveč, za nameček pa zvočnik tudi plava na vodi, kar daje lastniku svojevrsten komfort med čofotanjem. Snovalci navajajo, da zvočniku ne pride do živega niti fina plažna mivka. Vse omenjeno odtehta 0,6 kg mase zvočnika, kar pa je precej solidno, sploh, ko zvočnik slišimo predvajati …

Ob ceni 169 evrov ne gre govoriti samo o ”navadnem” brezžičnem oziroma prenosnem Bluetooth zvočniku. Kot že omenjeno, je SoundLink Flex skorajda neuničljiv. Po drugi strani, pa v notranjosti skriva kup zanimivih gadgetov. Eden takih je zagotovo funkcija PositionIQ, ki samodejno prilagodi zvok glede na položaj zvočnika – pokončno, ležeče, postrani, ali obešen na priročno zanko, sistem bo vedno zagotovil najboljši, uravnotežen zvok. Sprašujete če deluje? Seveda. Pravzaprav boste kot poslušalec le redko preko zvoka zaznali, da je kdo prestavil zvočnik, kateri je zasedal idealen položaj za odlaganje pijače.
No, če menite, da je jakost enega zvočnika prenizka, in bi radi za povrh še pričarali stereo učinek, potem SoundLink Flex preprosto povežete še z enim enakim zvočnikom ali katerim drugim Bose Bluetooth zvočnikom. Za popolno izkušnjo je potrebno aktivirati Party način in predvajanje je pripravljeno za enega ali več različnih prostorov. V bistvu se lahko zvočnik poveže tudi s ”televizijskim” Soundbarom. Za upravljanje vseh funkcij si je priporočljivo sneti aplikacijo Bose Connect na pametni telefon, vendar je stvar v tem, da fizični gumbi na ohišju omogočajo točno tisto, kar boste večino časa potrebovali. Pa še zelo učinkoviti so pri svojih dejanjih.

Med brskanjem po spletu sem naletel na zanimive kritike. Manjko možnosti konfiguriranja zvoka je dvorezen meč. Kot oseba z dokončano srednjo glasbeno šolo sem mnenja, da so fantje dodobra nastavili parametre zvoka, zato bi naše početje le-tega v večini primerov oskrunilo. Definitivno se strinjam, da bi mu bolje sedla nova generacija Bluetooth povezave, saj bi omogočila daljši domet, medtem ko se ne strinjam z dejstvom, da je oblika ”samosvoja”.

Konec koncev nas je na uredništvu prepričala tako podoba kot tudi kakovost izdelave zvočnika in možnost izbire med tremi barvami ohišja – črna, krem in svetlo modra. Zadnja je kot nalašč za obmorska pohajkovanja. In naj vas ne skrbi avtonomija. Z enim polnjenjem namreč zvočnik deluje do 12 ur, medtem ko se preko priklopa tipa USB-C tudi v doglednem času napolni.

In ostane nam še področje, kjer SoundLink Flex dominira. Zvok. Ta je kristalno jasen, čist in brez popačenj. Ne glede na to, ali glasbo poslušate ob polni jakosti ali ne, se razloči skorajda vsak inštrument in nianse vokalov. Visoki in nizki toni so uravnoteženi, zato se odlično spopade z vsemi zvrstmi glasbe. Od aktualnega Ed Sheerana, Dua Lipe do kakšnih legendarnih ”Fosilov” ter Šank Roca. Seveda na svoj račun pridete ljubitelji R&B glasbe ali klasičnega ”rapa”, kjer do izraza pride zmogljiva nizkotonska enota z udarnim predvajanjem.

Zagotovo se bere podkupljeno, vendar ni. Bose SoundLink Flex je izvrsten zvočnik, ki združuje trenutno najboljše tehnologije v simpatičnem, skorajda žepnem paketu. Prenosni zvočnik Bose SoundLink Flex si lahko v živo ogledate v Lorexovi prodajalni v Ljubljani (Cesta v kleče 9), oziroma podrobnosti o artiklu raziščete na spletni strani Lorex.

Klemen Putar
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button