NoviceTehnika

18. 2. – Svetovni dan baterije

Pet nasvetov, kako podaljšati življenjsko dobo baterije pametnega telefona

18. februar je svetovni dan baterije in zagotovo smo se že vsi znašli v situaciji, ko nam je je zmanjkalo na pametnem telefonu ali pa smo z enim odstotkom baterije želeli opraviti še zadnje klice oziroma poslati še zadnja sporočila.

Da bi v prihodnje bilo takšnih situacij čim manj, je HMD Global, dom telefonov Nokia, pripravil koristne nasvete o tem, kako poskrbeti za baterijo na vašem pametnem telefonu, kako podaljšati njeno življenjsko dobo ter obdržati svoj telefon dlje. Preverite!

1.    Zadržite 100 % – nenehno polnjenje telefona do 100 % pri uporabi visokonapetostnega polnilnika lahko preobremeni baterijo vašega telefona. Prekinitev polnjenja pri 80–90 % je dobra ideja, idealno pa bi bilo, da bi baterija telefona ostala napolnjena med 30 in 80 %. To lahko podaljša njeno življenjsko dobo.

2.    Izklopite svojo lokacijo – na telefonih Android lahko popolnoma izklopite svojo lokacijo/GPS ali preprečite določenim aplikacijam sledenje vaši lokaciji. Poglejte v Nastavitve in nato kliknite na Aplikacije ter preverite, katere aplikacije uporabljajo vašo lokacijo, ter jih izklopite.

3.    Izogibajte se izpostavljanju telefona ekstremni vročini ali mrazu – izjemno nizke temperature lahko hitreje izpraznijo baterijo vašega telefona. Če telefon hranite pri sobni temperaturi, kjer je to mogoče, bo baterija zdržala dlje.

4.    Polnite telefon čez dan – če želite, da je baterija telefona zdrava, jo napolnite podnevi, ne ponoči. Ko pustite telefon polniti čez noč, se bo baterija spet začela prazniti. Ko raven napolnjenosti pade pod določen prag, ki ga je določil proizvajalec, se bo ponovno začel polniti. Navsezadnje lahko to pospeši razgradnjo baterije, zato boste morda sčasoma ugotovili, da se vaš telefon na koncu veliko hitreje popolnoma izprazni kot takrat, ko ste ga kupili. Če telefon še vedno polnite ponoči, pazite, da ni pokrit, na primer pod blazino, saj lahko s tem pregrejete baterijo, kar bo sčasoma tudi poslabšalo njeno delovanje.

5.    Uporabite Smart način Battery – funkcije, kot je Smart Battery Mode na napravah Android, pomagajo pri varčevanju z baterijo telefona, zato jo boste zagotovo polnili manjkrat. Če telefon vklopite v temnem načinu, lahko tudi podaljšate življenjsko dobo baterije čez dan, saj potrebujete manj energije, da zaslon telefona ostane svetel. Za dostop do njega glejte Nastavitve> Zaslon.

Rocco
foto: HMD Global

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button