E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Williams Advanced Engineering v München s polno malho rešitev

Britanci trdijo, da je ogromno priložnosti na ne-avtocestnih voziščih.

Williams Advanced Engineering ali krajše WAE je vodilno razvojno podjetje na področju križanja dveh branž – mobilnosti in sodobnih električnih rešitev. Pred letom dni so zamenjali lastništvo in po novem delujejo v okviru avstralske korporacije Fortescue Metals Group, katere jedro predstavlja pridobivanje železove rude in velja za četrtega največjega pridelovalca na svetu.

Nakup WAE jih vodi v brezogljično rudarjenje oziroma v elektrifikacijo vseh transportnih in delovnih strojev, vse do leta 2030 so zapisali. Da je relativno hiter datum izvedljiv priča nabor rešitev s področja električnih pogonov, ki jih je WAE napovedal in jih bo v tekočem tednu predstavil na sejmi v Münchnu. Tja se odpravljajo z najsodobnejšo električno pogonsko tehniko, ki zajema vse od baterijskih modulov do krmilnih sistemov – vse z namenom razogljičenja v t. i. »off-highway« sektorju, torej mobilnem sektorju izven avtocest.

Če povsem na kratko povzamemo kompleksno Williamsovo tehnologijo. Pogonski sklopi delujejo na 800-voltni napetosti, ki jo zagotavljajo modularni baterijski sklopi z izredno hitrimi časi polnjenja za kar najvišjo zmogljivost delovnih strojev. Robustni okvirji iz odpornih litin pa nadalje zagotavljajo odpornost in dolgo življenjsko dobo modulov. Napredni krmilni sistemi so projektirani za kar najbolj optimalno rabo energije, nadzor temperature in ustrezne napetosti posameznih celic.

S tem si WAE utira pot na področje, kjer konkurence praktično ni, saj je večina razvoja podrejena masovni rabi v osebnih vozilih in le redka podjetja kujejo velike načrte v segmentu velikih delovnih strojev kot so tista, ki svoje poslanstvo udejanjajo v rudnikih in odprtih kopih.

Blaž Likovič
foto: Williams

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button