NovicePredstavitve

Volkswagen Multivan (2022)

Multivan se tokrat prvič predstavlja kot popolnoma samostojni VW model!

V uredništvu smo nestrpno pričakovali premiero novega VW Multivana, kultnega potniškega vozila, ki tudi slovenske ceste premaguje že kar 71 let. Tokrat je nova generacija prinesla nekaj povsem novega – Multivan je prvič predstavljen kot samostojni model in se počasi distancira od sorodnega (nekoč dvojčka) Transporterja. Oblika je povzeta po najsodobnejših VW modelih, pogon pričakovano nudi tudi elektrificirane izvedenke.

Kljub temu, da stopa na svojo pot in je morda po novem bolj soroden osebnim vozilom, saj si temelje na MQB platformi deli s VW Tiguanom, Seat Tarracom in Škodo Kodiaqom, je vseeno nekoliko pridobil pri dimenzijah. V dolžino meri 4,97 metra oziroma še 20 centimetrov več v primeru različice z dolgo medosno razdaljo, medtem ko sta si širina in višina enaki pri 1.900 milimetrih.

Ker si osnovo deli z osebnimi vozili so dobili inženirji več svobode za notranjo ureditev vozila. Modularni sistem sedežev in zdaj že ikonična večfunkcijska mizica narekujejo notranjo arhitekturo, vsekakor pa lahko pričakujete izredno prilagodljiv in prostoren ambient. Prtljažni prostor meri od osnovnih 469 litrov pa vse do 1.844 v kolikor se notranji elementi tretje vrste odstranijo. Celotna prostornina prtljažnika, če je naložen do prve sedežne vrste in stropa, znaša neverjetnih 3.672 litrov Vse to zahvaljujoč ravnemu dnu, ki so ga pridobili na račun premika prestavne ročice in parkirne zavore na osrednji del armature. Nasploh je ambient znatno bolj digitaliziran in pričakovano povzet po sodobnih hišnih rešitvah na oddelku osebnih vozil. Pričakujete lahko digitalne merilnike in osrednji zaslon, medtem ko je stikal in tipk znatno manj.

Pogon ne bo več prednostno dizelsko orientiran, kljub temu da kot del ponudbe ostaja dvolitrski TDI s 150 »konjiči«, ki pa ga boste v tem trenutku zaman iskali na ceniku. Motorno paleto tvorita še dvolitrski TSI (204 KM) agregat in priključno-hibridna izvedenka v kombinaciji 1,4-litrskega TSI agregata in litij-ionske baterije s kapaciteto 13 kWh (skupna moč 218 KM). Dovolj za avtonomijo do največ 50 kilometrov. Menjalnik bo DSG zasnove, pri neelektrificiranih bo 7-stopenjski, medtem ko bo priključni hibrid opremljen s šeststopenjskim.

V osnovni opremi Multivan boste našli 17-palčna platišča, LED žaromete, tri enojne sedeže v drugi sedežni vrsti, klimatsko napravo z ročnim upravljanjem, prostoročni ključ, bluetooth, 10-palčni barvni zaslon na dotik, DAB, tempomat, funkcijo zaviranja v sili, asistenco za speljevanje na klancu, senzor za dež …

Cene novega Multivana se bodo pričele pri 44.450 evrih, kolikor bo potrebno odšteti za osnovno bencinsko različico. Podaljšane različice bodo dražje od nekaj sto evrov pa do dobrega tisočaka – odvisno od stopnje opreme. V kolikor prisegate na sodelovanje oktanov in elektrike, boste morali za osnovno priključno-hibridno različico odkartati najmanj 50.690 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button