NovicePredstavitve

Volkswagen ID.3 (2023)

Na slovenske ceste prihaja najbolj prodajani (električni) VW. Prenova prinaša elegantnejšo zunanjost, boljšo kakovost notranjosti in digitalnega okolja.

Volkswagen je s premiero namenskega električnega modela ID.3 začel manjšo električno revolucijo znamke. Prvi model na platformi MEB predstavlja električno alternativo klasičnega Golfa, sedaj mu po treh letih na trgu namenjajo pomembno osvežitev, ki prinaša popravke šibkih točk.

Na prvi pogled bomo težko našli konkretne razlike, na zunaj izgleda skoraj enako kot pred prenovo, a so spremembe precej bolj konkretne in pomagajo pri izboljšanju aerodinamike. Karoserijo so prilagodili z novim ostrejšim sprednjim odbijačem, odstranili so črno plastiko pod vetrobranskim steklom in jo nadomestili z večjim sprednjim pokrovom v barvi karoserije. Ta je na voljo v nekaj novih odtenkih, kot je recimo olivno zelena na predstavljenem modelu. Sprednji del krasi tudi nov par matričnih LED žarometov s posebno animacijo dobrodošlice in pozdrava bo zapustitvi vozila. S premi prilagoditvami naj bi se odmaknili od prvotnega prikupnega videza in podarili njegovo zrelost.

Ker osnove niso spreminjali, prenovljeni ID.3 še vedno meri 4,26 metra v dolžino in 1,81 metra v širino, kar ga uvršča med kompaktnega Pola ter Golfa, vendar zavoljo daljše medosne razdalje po prostornini konkurira slednjemu. Prtljažni prostor v standardni postavitvi ponuja 385 litrov prostornine, kar se s podrto zadnjo klopjo poveča na 1.267 litrov. Dejanski popravki v kabini so odraz povratnih informacij kupcev. Površinam kamor se naslanjamo so namenili mehkejšo peno, paneli vrat s spremenjeno podobo vključujejo mehkejše poteze, za prijetno počutje bo skrbela ambientalna osvetlitev s 30 barvami. Notranjost je odeta v številne trajnostne materiale, mikrotkanina na vratih in sedežih je izdelana iz 71-odstotno reciklirane plastike.

Šibka točka ID.3 vse od prihoda je bila uporabniku neprijazna in počasna digitalna arhitektura, kar so rešili s spremembami okovja, ne le s posodobitvami preko spleta. Pred voznikom ostajajo 5,3-palčni digitalni merilniki, sredino armaturne plošče zastopa 12-palčni zaslon (proti koncu leta bo na voljo tudi 12,9-palčna) na dotik s preurejeno postavitvijo funkcij, podpro storitev Apple CarPlay in Android Auto ter izboljšanim sistemom planiranja poti z iskanjem hitrih polnilnic. Drsni ploščici za nastavljanje temperature klimatske naprave in glasnosti ozvočenja sta sedaj osvetljeni, na voljo je tudi projicirni zaslon z razširjeno resničnostjo. Velja omeniti še nekaj asistentov, ki jih boste našli v ID.3. Tu so: Travel assist 2.0, prediktivni tempomat in omejevalnik hitrosti, parkirni sistem parkpilot, kamera za vzvratno vožnjo, 360-stopinjska kamera, Car2X, funkcija večnaletnega zaviranja …

Pod površjem do sprememb ni prišlo, kupci lahko izbirajo med manjšo 58 kWh ali večjo 77 kWh baterijo, doseg z enim polnjenjem znaša 418 oziroma 546 kilometrov. V prihodnje naj bi dodali še cenejšo baterijo s približno 45 kWh kapacitete, podobno kot pri ID.3 prve izdaje. Za pogon še vedno skrbi elektromotor nameščen zadaj, ki na zadnji kolesni par podaja 150 kW (204 KM) in 310 Nm navora, kar je dovolj za doseg stotice v 7,3 sekundah ter najvišjo hitrost 160 km/h.

Volkswagen je na poti, da postane vodilni ponudnik trajnostnih mobilnostnih storitev dosegel velik mejnik, saj so od začetka prodaje modelov iz družine ID. izdelali preko 600 tisoč vozil. Električno ponudbo sestavlja že šest modelov, poleg proizvodnje v Zwickauu in Dresdnu, bodo prenovljenega ID.3 od jeseni letos izdelovali tudi v domačem Wolfsburgu.

Še najbolj zanimivo. Cene! Osnovni ID.3 s 58 kWh baterijo bo na voljo od 43.232 evrov dalje. V kolikor ste se ozrli proti električarju z večjo baterijo, no, potem boste morali pripraviti najmanj 49.112 evrov. Ob tem je treba še dodati, da so to cene brez vključene subvencije.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button