NovicePredstavitve

Volkswagen Driving Experience: Adrenalinsko in tehnološko doživetje

Volkswagnova predstavitev najboljših aktualnih strojev.

Volkswagen Driving Experience je zanimiv dinamično obarvan dogodek, namenjen predvsem kupcem produktov nemške znamke, kjer na intuitiven način predstavijo najnovejšo tehnologijo, napredne vozne pripomočke in vroče izdelke aktualne ponudbe. Letos smo lahko tudi sami izkusili, kaj vse premorejo v Wolfsburgu. Z vrhuncem sicer pretirano električno prežetega dogodka, je postregel razuzdani Golf R osme generacije.

Celotno doživetje je zastavljeno s poudarkom na dinamičnem odkrivanju novih asistenčnih sistemov, kar sta sprva dokazala novi ID.5 GTX in ID.3 Pro S. Na zastavljeni progi sta izkazala svoje odlične zaviralne sposobnosti in sisteme varovanja potnikov v primeru predvidevanja nezgode. Pri električnih avtomobilih zaradi pomanjkanja zvočne spremljave vozniki hitro spregledajo dejansko hitrost vožnje, ker posledično močno vpliva na iskanje primerne zaviralne točke. S tem razlogom so sodelujoča aktivna in pasivna varnostna pomagala izrednega pomena. Volkswagen na tem področju vsekakor ne zaostaja za konkurenco in z inovativnimi sistemi skrbijo za varnost v prometu.

K lagodni in varnejši poti za volanom izdatno prispevajo pripomočki, kot so aktivni tempomat s funkcijo »stop and go«, opozorilnik zapuščanja vozišča in aktivno ohranjanje voznega pasu, kar smo preizkusili pod okriljem Arteona Shooting Brake eHybrid, prav tako opremljenega s sistemom Travel Assist, ki v en učljiv paket združuje vse našteto. Kako se rešit zagate bočnega parkiranja ali parkiranja v tesnih garažnih hišah, je s funkcijo samodejnega parkiranja in premikanja vozila s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu, razkazal priključno-hibridni Touareg R.

Največja zvezda dogodka je bil brez dvoma novi Golf R, katerega poganja 2-litrski turbo štirivaljnik z 235 kW (320 KM), v sodelovanju s sedemstopenjskim dvosklopčnim DSG menjalnikom, štirikolesnim pogonom in naprednim sistemom vektoringa navora, za hitrejši pobeg iz ostrih zavojev. Nabrušeni Golf se lahko do stotice požene v 4,7 sekundah in doseže najvišjo hitrost 250 km/h. Izdaten razvoj na dirkališču Nordschleife je za seboj potegnil nov vozni program Special, ki vse sisteme pripravi na maksimalen napad in odpre lopute odličnega Akrapovičevega izpuha.

Za boljše razumevanje obnašanja avtomobila, so vse primerke obuli v oprijemljive Michelin Pilot Sport Cup 2 pnevmatike, s kakršnimi so se razvojni prototipi urili na dirkališčih. Le-te so bile odgovorne za lažje iskanje zgornjih meja poskočnega Golfa R, a kljub vsej hitrosti in adrenalinu, je veliko vlogo igral pomen varnosti, saj s takšnim načinom poigravanja lažje spoznaš meje avtomobila ter posledično bolje reagiraš v realnih situacijah.

Takšni in podobni dogodki, kjer lahko dejansko doživite ter neposredno preizkusite delovanje vse bolj množičnih asistenčnih sistemov, se precej pogosto odvijajo na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem. Vsem, ki bi želeli nadgraditi svoje znanje ali pa samo preizkusiti svoje zmožnosti za volanom, toplo priporočamo prijavo na sorodne evente, kajti tako lahko stopnjujemo znanje in povečamo varnost vseh udeležencev v prometu.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button