Gospodarska vozilaNovice

Volkswagen Crafter v novo leto z obsežno posodobitvijo

Volkswagen gospodarska vozila pripravlja sveženj novosti za vodilnega Crafterja.

Volkswagnov oddelek gospodarskih vozil predstavlja prve obrise obsežne prenove pomembnega modela Crafter, ki bo s posodobitvami utrdil prevlado v svojem segmentu. Do konca lanskega leta so na trg spravili več kot 354 tisoč enot aktualne generacije, kar bodo poskušali nadaljevati tudi s prihajajočo izboljšano različico z letnico 2024.

Ključna posodobitev se nanaša na arhitekturo elektronike, ki združuje info-zabavne, asistenčne in priročne sisteme naslednje generacije. Glavna novost bosta standardni 10,3-palčni ali opcijski 12,9-palčni osrednji zaslon na dotik z uporabniku prijaznim vmesnikom. Sistem je modularen, saj ponuja center za upravljanje avtomobila in prilagodljive domače zaslone. Poleg tega je bilo izboljšano glasovno upravljanje z naravnimi glasovnimi ukazi, uvajajo pa tudi nove serijske digitalne merilnike, ki voznikom omogočajo prilagajanje videza in dostop do različnih informacij, kot sta navigacija ter mediji.

Notranja zasnova je bila prenovljena z namenom ustvariti bolj intuitivno okolje, ki poudarja sodobnost in funkcionalnost. Elektronska parkirna zavora nadomešča tradicionalni vzvod ročne zavore, s čimer se sprosti prostor za dostop voznika. Preoblikovali in prestavili so menjalno ročic, gumbe za upravljanje in prezračevalne odprtine, na voljo so priklopi USB-C ter brezžično polnjenje pametnih telefonov. Obogatili so nabor asistenčnih sistemov, vključno s sistemom za obveščanje o mrtvem kotu, sistemom za obveščanje o premikanju in zaviranju nasproti vozečega med zavijanjem. Serijsko so na voljo sistemi Front Assist, Lane Assist, dinamični prikaz prometnih znakov, omejevalnik hitrosti in akustični nadzor razdalje pri parkiranju. Prvič je na voljo potovalni pomočnik Travel Assist, ki združuje prilagodljivi tempomat in sistem za ohranjanje voznega pasu.

Crafter še naprej ponuja široko paleto tipov karoserij, težnostnih razredov, medosnih razdalj in skupnih dolžin, zato se lahko prilagodi različnim komercialnim potrebam. Na voljo je z možnostmi pogona na sprednji, zadnji in vsa štiri kolesa ter z izbiro učinkovitih štirivaljnih turbodizelskih motorjev z močjo 103 kW (140 KM), 120 kW (163 KM) ali 130 kW (177 KM). Za prenos moči bosta skrbela poznani šeststopenjski ročni in osemstopenjski samodejni menjalnika, slednji bo sedaj na voljo tudi pri izvedenkah z zadnjim pogonom.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button